Има спад на пострадалите деца при трафика с хора у нас

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов с подробности
21 окт 2019 23:10, Павел Гълъбов
0

"Едва ли би могло да се говори за някаква панацея в борбата с трафика на хора. Трябва да се говори за политики, които не са ограничени само в националната територия. Има нужда от добро международно сътрудничество. Трябва да се комбинират полицейски средства, съдебно преследване и широка превантивна работа. Именно превенцията е в разковничето на борбата с това престъпление". Това каза зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов в студиото на "Денят ON AIR".
Още по темата

По думите му най-рисковите групи са младите момичета, както и безработните мъже.

"Трябва да се концентрира една широка разяснителна работа сред тези групи. Трябва да търсим иновативни способи, за да стигнем до най-широки обществени кръгове. Това ще помогне хората да станат по-предпазливи и по-малко лековерни. В някои страни в Европа проституцията е легална, така че там няма да спрат да се търсят хора", коментира още той.

Според него възможностите да се сигнализира за подобни случаи са многобройни.

"Има едно радостно явление, което се надявам да се превърне в тенденция - за 9-месечието се наблюдава значителен спад при пострадалите деца. Ромите в България също са една от рисковите групи както за сексуалната, така и за трудовата експлоатация", коментира още Николай Проданов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Зам.-министърът на правосъдието заяви, че Източна Европа е източник на жертви, но самото престъпление по-скоро се реализира в Западна и Централна Европа.

"Корупцията също е набъркана в реализацията на това престъпление. Отношение има и общественият манталитет. Полша е преди нас по брой на жертви на трафик на хора. Не бива да се концентрираме толкова в сравненията. Тази година имаме по-добри резултати от гледна точка на влезли в сила присъди", обясни още проф. Проданов.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари