Кубик дърва – над стотачка, топлото с "духалка" е най-солено

Преди зимата: Тон въглища струва 350 лв.
21 окт 2019 10:50, Анисия Иванова
84
Кубик дърва – над стотачка, топлото с "духалка" е най-солено
Снимка: Булфото

Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата – дървата, се продава по 100 лв., а на места се продава и за 110 лв. Интересното е, че дори в студения януари на 2017-та цената бе около стотарката. Сега явно търговците надуват цените, за да спечелят от закъснели да се запасят с цепениците още през лятото, пише "Монитор".

"Затова сега се купуват не повече от 2-3 и максимум до 5 кубика и предпочитат нарязани и нацепени дърва”, каза продавач в един от складовете край столицата. Искаме ли на прага на зимата да се снабдим с десетина лева на кубик по-евтини дърва, ще трябва да отидем в селищата, отдалечени на поне трийсетина километра от столицата.

С транспорта до София, който със самосвал струва поне 50-60 лв., цената им обаче скача допълнително с още 6 лв. на куб. м. За да сме на сметка трябва да купим цял камион от 10 кубика. Запознати съветват в такъв случай да внимаваме да не ни прецакат, защото често в уж пълната каросерия се слага най-малкото кубик по-малко.

Някои търговци предлагат отстъпки за количества на 20 или 25 кубика. Уловката обаче е, че за по-ниската дървата са с дължина от по един метър и с нарязването и нацепването цената пак става към 110 лв. на кубик.

Търговец от склад на един от булевардите, водещи към Околовръстното на столицата, констатира тази есен двойно по-малко търсене на дърва за огрев в сравнение с миналата. Според него хората са наплашени от евентуални санкции за замърсяване на въздуха и минават на много по-скъпите пелети или си слагат климатици. По думите му дървата за огрев не замърсяват повече от колите или от неизмитите с месеци улици.

За къща от около 80 квадрата, отоплявана с камина с водна риза, трябват поне 12 кубика дърва, твърдят запознати. Ако зимата излезе по-студена като сегашната, разходът може да стигне и до 14-15 куб. м. За апартамент със същата площ трябват към 6-7 кубика. При сегашната цена от 110 лв. на кубик цепеници излиза, че за студените месеци трябва да заделим поне 1200 лв.

Предпочетем ли въглищата за печка в най-добрия случай ще ни трябват поне 2 тона и парите само за отопление са почти същите, защото в момента качествените донбаски въглища се предлагат по поне 350 лв. за тон. Доста по-скъпо излизат станалите модни в последните години пелети.

Според експерти обаче качеството на този тип гориво у нас не се контролира и изписаните на етикетите на опаковките показатели за отдадената топлина рядко отговарят на действителността.

Доста по-скъпо излиза да се топлим на ток. Месечните сметки, а не за целия сезон, ще са от 200 до към 400 лева, в зависимост от уреда, който използваме. За етаж от къща при силните студове отоплението с конвекторни печки и то не на всички помещения може да стигне или надвиши 500 лв., като в сметката се включва и бойлерът за топла вода.

Уредите с нисък клас на енергийна ефективност, като печки тип “духалка” консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно, а сметките излизат солени.

Намаляването на стайната температура само с 1 градус смъква с 6 % месечната сметка за ток. През нощта отоплителните уреди е добре да работят на по-ниски градуси, но не трябва да се изключват, защото изстиването на помещенията и повторното им затопляне ще се отразят в месечната фактура. При първоначалното си включване климатикът тръгва с максимална мощност, като цели достигане за много кратко време на избраната температура, след което нормалната му работа се осъществява в поддържащ режим.

При използването на радиатори е добре да се поставят т.нар. рефлектори зад отоплителните уреди, особено в случаите когато са монтирани на външна неизолирана стена. Те представляват тънък стиропор с алуминиево покритие и предотвратяват в известна степен енергийни загуби в жилището.

Консумацията, разбира се, е различна и зависи както от енергийния клас на уредите, така и от изолацията на дома.

От ценоразписите на топлофикациите и ерепетата е видно, че киловатчас енергия, доставен от теца, е около 2 пъти по-евтин от тока за бита. Електроенергията с ДДС излиза около 0,23 лв. за киловатчас. Топлоенергията от теца варира от 90,30 лв. за мегават час (0,09 лв. за квтч) с ДДС в Бургас до 119,30 лв./мвтч (0,119 лв./квтч) - във Велико Търново. В топ 3 с най-скъпо централно парно за бита са още Пловдив - със 117,10 лв./мвтч (0,117 лв./квтч) и София - със 114,77 лв./мвтч (0,11 лв./квтч). Не бива да забравяме обаче, че при този вид отопление има немалки загуби от сградна инсталация и кражби, които надуват сметките на абонатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
3
 
! Отговори
порко подрисоф преди 4 години
а така. хилектората че заглади косъма. че има парички за кебапчета, за американски бържолки, за ушички... за ракийца. щом хилектората е дуволен, дуволен съм и аз. а ние двамата с ***, тирирам тири рам тири рам.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тоя сайт няма място за такива новини. Плана "Калерги"...
60
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Палете гуми излиза по евтино.
59
3
 
14
 
! Отговори
до 59 преди 4 години
стара новина, новата е:Освободиха 2-та мигранти, изнасилили момиче в СофияМагистратите освободиха двамата мигранти от Афганистан, изнасилили непълнолетно момиче в София.
58
10
 
11
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
"Мигранти от Афганистан изнасилиха непълнолетно момиче в София"
57
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""Духалките" са вероятно най ефективния електро-отоплителен уред. КПД-то е почти 100%"Боже, колко мъка има по този свят, боже. Добре пич, ти си най-умния, отоплявай се на духалки цяла зима, щото са свръх ефективни. Лятото ела и ни сподели впечатления от сметките за отоплителния сезон.То не си заслужава и да спориш с аргументи тука...
56
5
 
10
 
! Отговори
До 54 преди 4 години
Аре стига с тия 9 милиона. Колко от тях бяха римляни и турци? А, защо абортирахте 6+ милион българи?
55
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе в Донбас война и мир, ама въглищата са си на 350 лв не помня вече от колко години. А тука сме зверска демокрация и дървата скачат с 20-30 лв всяка година.
54
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"При хубавия социализъм имаше режим на тока и магазините бяха празни.Българите бяха принудени да гледат кокошки, прасета и да затварят по 500 буркана зимнина за да се изхранват."Пък викаш - при демокрацията като спаднахме от 9 милиона на 6 милиона и проблема с тока е решен. Отделно, като ядем отпадъците на западните страни, не ни се налага да затваряме буркани... е, имаме само тройно повече случаи на рак и сме първи по смъртност, но какво пък толкова - важното е че соца го няма! :))
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Работещ беден до 42Не става въпрос да идвате в София. Става въпрос, че манталитета ви е такъв, че все чакате наготово и раболепничите пред местните дерибеи, които ви плащат малки заплати.
52
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47И да споделя няма да разбереш,просто различен манталитет и ценостна система имаме. Така,че ще се въздържа да общувам с човек,кото е щастлив вече защото има климатик и 2-3 коли.
51
10
 
10
 
! Отговори
Малко е! преди 4 години
Малко е!по 200-300 да станаттова се полага на раята
50
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При хубавия социализъм имаше режим на тока и магазините бяха празни.Българите бяха принудени да гледат кокошки, прасета и да затварят по 500 буркана зимнина за да се изхранват.
49
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙТО ИСКА ЕВТИНИЯ - ТЕРМИНАЛ 2!ТАМ Е ЕВТИНО ОТОПЛЕНИЕТО1
48
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43Работи и лапай бе мързеливецо.На селски негодници като тебе Сорос им виновен.Висиш по цял ден в хоримага, чакаш светлия комунизъм, нищо полезно не свършил и се чудиш що нямаш пари
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Би ли споделил какви са твоите ценности в живота богата голяма душо?Ти с какво се фукаш?
46
3
 
4
 
! Отговори
.... до 45 преди 4 години
"Чиновника" просто направи злободневен сарказъм. Че обичайно чиновници могат да си позволят това.
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧиновникТова ли са ти ценостите и целите в живота климатици и 3 коли,с които да се фукаш?!?!Бедна малка душица.
44
6
 
9
 
! Отговори
Работещ беден до 42 преди 4 години
Е, в София ли да идваме? Ама то, после става проблем, ние "чесъните" пък сме ви вземали работата. Угодия няма.
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42Няма ли твОя наЧаник дядо СОРОС ДА ДОЙДЕ ПРИ НАС В ПРОВИНЦИЯТА,ЗА ДА МОЖЕМ ДА ЛАПАМЕ И НИЕ КАТО ТЕБ,ДОКАТО ПИШЕМ ЛЪЖИ ,И ДА ВЛЕЗЕМ В КАПИТАЛИЗМА?