ООН: България е толерантна и нечувствителна към насилието над жени

Думата "джендър" е разбрана погрешно у нас
21 окт 2019 18:00,
94
ООН: България е толерантна и нечувствителна към насилието над жени
Снимка: Pixabay

България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно насилие, трябва да се окуражават жените да докладват такива случаи, коментира специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, която е на посещение в България от 14 до 21 октомври, съобщава БТА.

Още по темата

Във Франция бият тревога: 100 жени убити при домашно насилие

Според нея сме свидетели на толерантност и нечувствителност към насилието срещу жени. По отношение на правната рамка в тази посока тя отбеляза, че страната ни е предприела важни стъпки в правилната посока и припомни закона за равнопоставеност между мъжете и жените, както и промените в Наказателния кодекс във връзка с домашното насилие. Трябва да продължи работата по създаване и ефективност на кризисните центрове за настаняване на жени, жертви на домашно насилие, смята тя и каза, че е изненадана, че в София работи само един център. Общо в България има 13 такива центрове и това не е достатъчно, е мнението на Симонович.

Тя посочи пропуски в цялостната рамка, например свързани с изнасилване в семейна общност и препоръча и осъвременяване на Закона за борба с домашното насилие.
Друга нейна препоръка е да се създаде система за мониторинг и държавите членки да събират данни колко жени биват убити или наранени от интимен партньор или член на семейството, за да може по-задълбочен анализ и да има добра база данни, от която да се направят изводи.

Симонович призова също така за конструктивен диалог и за намиране на правилния начин за превод и тълкуване на термина "джендър", защото по думите й лошият превод на термина може да доведе до много сериозни последствия при тълкуването. Тя каза, че е получила доклад за ръст на речта на омразата и отпор на всички неправителствени организации, подкрепящи Истанбулската конвенция.

По отношение на ранните бракове и отпадането от училище, тя отбеляза, че превенцията на ранната бременност трябва да е основна задача на здравните медиатори.

Дубравка Симонович призова България да създаде нов цялостен национален план за действията срещу насилието срещу всички жени и момичета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не разбирам- жена ми е против ИК, майка ми е против ИК, колежките на работа са против ИК, всичките ми познати жени са против ИК. Значи според ООН всички те одобряват насилието над жени, така ли?
52
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разрухата идва от запада,те не са Християни,мешана салата и скара
51
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая статия е пълна боза.Не е вярно че българина е толерантен само към насилието над жени.Българина е много по-широко скроен и толерантен човек демек африкански азиатски или сие туземен дивак и е толерантен към всички видове насилие и даже ги боготвори и ползва редовно за да няма дискриминация към нито един вид психопади изнасилвачи, сериини убийци, крадци,биячи, неофашисти и др.
50
11
 
2
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Точно мутресите не се добър пример за жени, които отстояват правата си.Коментарите под статията покзват, че наблюденията на ООН са верни.
49
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като омъжена жена, мога да кажа, че българските мъже НЕ са лоши хора. Напротив, българският мъж е отговорен, добър, силен, и да се ядоса , вика и крещи - не го прави от злоба. Българинът е отговорен спрямо семейството си - жена си или приятелката си, както и към и децата си. Българинът като баща е всеотдаен към децата си. Българинът също е отговорен като съпруг спрямо съпругата си или като приятел на приятелката си. Българките не можем без българите. Така, че да са живи и здрави мъжете ни!
48
0
 
8
 
! Отговори
Това е положението преди 4 години
До Това е положението - продължениезащото саморазправата е директно посегателство върху суверенитета на държавата, ако се извършва от частни лица в частна, а не от законно овластен орган в обществена полза. Независимо дали тя е физическа, финансова, психологическа, репутационна...
47
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ейййй, големи пропаганди начи само и само да се приеме тая инстанбулска конвенция....То ето такива истерички я разсипаха тая държава. От ноктопластики, маникюри, фризурки, молове, патъци за по 500 лв, фитнеси и семинари при психолози една манджа не моат да сготвят.Я марш на село с мотиката да копа картофи и да сади пипер.Не да оди си рисува веждите и да си епилира ***.Ни жена , ни майка стаа от таквоз,после що го биели..То на мъжете им писна им простотии ве
46
1
 
13
 
! Отговори
Във Франция преди 4 години
от началото на годината досега 133 жени са убити от партнньорите им. Франция е приела всички конвенции за защита на жените, подписала е всички документи на ООН. Пак е безсилна. Полицията помага, но не може да настани пазачи във всяка къща. Сега ще мислят за закон за поставяне на гривна на насилници мъже, които заплашват бившите си половинки. След всяко убийство следва бял марш на населинието с цветя и така до следващия път. Жените са наивни, лесно вярват на манипулатори, после се оказва късно.
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми на оная работа за мнението на ООН. Да скимтят колко си искат, изобщо не ми пречат.
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бегай към Франция, *** жено!!!
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези от ООН са безгласна буква, никой не ги бръсне за слива, така че изобщо даже не им обръщайте внимание на глупостите.
42
1
 
15
 
! Отговори
Въпросче. преди 4 години
Аз бих ги попитал ООН какво мислят за продажбата на деца,последно нашумяла в Гърция от Римляните без да се интересуват какво става със децата,също така какво мислят за закопуването на пазара на булка както процедират някой римляни всяка година. Какво мислят и НПОтата по този въпрос.Между другото сравнително наскоро един в Германия влачи жена си вързана за колата защото нещо я подозирал.И после ние сме били лошите.
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тя каза, че е получила доклад за ръст на речта на омразата и отпор на всички неправителствени организации, подкрепящи Истанбулската конвенция."И по една странна "случайност" мнозинството от тези организации защитават лесбийки, гейове, бисексуални и трансексуални.
40
0
 
10
 
! Отговори
Това е положението преди 4 години
До В БългарияНасилието е последният аргумент във всяко общество и във всяко време. Неслучайно и най-цивилизованите държави трупат ядрен арсенал...В същите тези цивилизовани държави насилието е монопол на държавата. Ако в една държава има сериозна саморазправа - палене на коли, взривяване на апартаменти, осакатявания и убийства в по-голям процент от средното за други аналогични държави, значи държавата не държи монопола. Слаба е.Трябва специална служба, която да се занимава със саморазправи
39
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Госпожичке от ООН, вече казахме "не" на проклетата ви конвенция! Набийте си го в *** кратуни и ни изчезнете от очите!
38
2
 
15
 
! Отговори
В България преди 4 години
сме толерантни към всякакъв вид насилие и над всекиго и всичко. Защото няма други механизми за въздействие. Над животни, над мъже, над деца, над жени, над възрастни хора...Първо подаваш жалба в РУП, после се съдиш, после се саморазправяш. Веднъж минеш ли по този път при втори случай дори не подаваш жалба.Защото вече знаеш, че няма нужния резултат. Има някакъв резултат, но не и превантивен - условна, пробация... И втория път ти влизаш в ролята на нарушаващия закона, за да се спазва той.
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То България е нечувствителна и към насилието над мъже.........................Не само на мъже - на българи, изобщо. Полфриман - човек на годината. Ще се кандидатира за кмет на София от ДБ.
36
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
голям зор за таз истамбулска конвенця, толква време не се отказаха да напъват дж**тите
35
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото по-лошо от насилието над жени е използването на насилието над жени за да се легализира третия пол. Авторите на тази конвенция използват жените като носни кърпички и доказателството за това е фактът, че в държавите, в които е приета конвенцията, насилието над жени се увеличава (и разбира се ги налази третия пол).
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То България е нечувствителна и към насилието над мъже.