ООН: България е толерантна и нечувствителна към насилието над жени

Думата "джендър" е разбрана погрешно у нас
21 окт 2019 18:00,
94
ООН: България е толерантна и нечувствителна към насилието над жени
Снимка: Pixabay

България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно насилие, трябва да се окуражават жените да докладват такива случаи, коментира специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, която е на посещение в България от 14 до 21 октомври, съобщава БТА.

Още по темата

Във Франция бият тревога: 100 жени убити при домашно насилие

Според нея сме свидетели на толерантност и нечувствителност към насилието срещу жени. По отношение на правната рамка в тази посока тя отбеляза, че страната ни е предприела важни стъпки в правилната посока и припомни закона за равнопоставеност между мъжете и жените, както и промените в Наказателния кодекс във връзка с домашното насилие. Трябва да продължи работата по създаване и ефективност на кризисните центрове за настаняване на жени, жертви на домашно насилие, смята тя и каза, че е изненадана, че в София работи само един център. Общо в България има 13 такива центрове и това не е достатъчно, е мнението на Симонович.

Тя посочи пропуски в цялостната рамка, например свързани с изнасилване в семейна общност и препоръча и осъвременяване на Закона за борба с домашното насилие.
Друга нейна препоръка е да се създаде система за мониторинг и държавите членки да събират данни колко жени биват убити или наранени от интимен партньор или член на семейството, за да може по-задълбочен анализ и да има добра база данни, от която да се направят изводи.

Симонович призова също така за конструктивен диалог и за намиране на правилния начин за превод и тълкуване на термина "джендър", защото по думите й лошият превод на термина може да доведе до много сериозни последствия при тълкуването. Тя каза, че е получила доклад за ръст на речта на омразата и отпор на всички неправителствени организации, подкрепящи Истанбулската конвенция.

По отношение на ранните бракове и отпадането от училище, тя отбеляза, че превенцията на ранната бременност трябва да е основна задача на здравните медиатори.

Дубравка Симонович призова България да създаде нов цялостен национален план за действията срещу насилието срещу всички жени и момичета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Сатанишев, ти си ОТВРАТИТЕЛЕН
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Защото Бг е в Европа, а не в арабския свят. И като европейска страна в Бг трябва да има култура и етика, морал във взаимоотношенията.Когато нещо не ви е угодно на троловете, започвате да сравнявате Бг с арабските или африканските страни.
11
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Достатъчно е да се видят мъжките коментари, за да стане ясно веднага какви "мъже" са мъжете....
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на кой да докладват по-точно? Нали не на българските сатанишевски-пожарникарски милицайки
9
12
 
4
 
! Отговори
Един път... преди 4 години
Да сме толерантни в нещо, а вие ревете. Лигльовци.
8
19
 
21
 
! Отговори
Циник до 4 преди 4 години
Мъжете нямат "злоба"... Може да са ядосани... Гневни... Но "злобата" е женска черта!
7
6
 
26
 
! Отговори
* преди 4 години
западните фирми в БГ като държат българските мъже и жени на унизителни заплати, в пъти по-ниски от необходимия минимум -това не е ли насилие?
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг е толерантна и нечувствителна и към експлоатацията на работещите, и към насилието на работното място.В ООН си нямат на идея какво се случва в частния сектор.
5
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ООН вместо да идват в България, защо не отидат в Пакистан, Индонезия, Саудитска Арабия, Йемен, Судан и т.н. България ли им е най-големият проблем?Неправителствени организации са им докладвали, че тук било ужасно. Ами разбира се. Те на тези неправителствени организации това им е работата. По цял ден да плюят как всички които не са в категорията бял мъж християнин са потиснати.
4
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъжката злоба, агресия и жестокост нямат граници.
3
5
 
34
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Дъбравка Симеонович... Както е почнала... Я пратете да обясни принципите си на афганистанските ЛежанциНо да внимава... Да не и опоскат дъбравката
2
7
 
26
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
На и диотите и г адовете от ооНЕ, майната им.
1
6
 
30
 
! Отговори
балама преди 4 години
Да бе - пък в Саудитска Арабия са чувствителни, еманципирани, толерантни, демократични... всичко.