Управниците забравили за науката, давали пари на калпак без цели

Защо не се финансират и учените, които работят в културата?
21 окт 2019 17:22, Екип на Bloomberg
9
Управниците забравили за науката, давали пари на калпак без цели
Снимка: Булфото, архив

Хората, които сега управляват България, не обръщат достатъчно внимание на науката, смята бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров.

"Поставят се цели в образованието, но образование без наука няма", каза той в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Още по темата
"Книжовното дружество е създадено през 1869 г. в Браила, когато в Букурещ се създава БРЦК. През следващата година се създава Екзархията. На подрастващото поколение трябва по-често да се говори за тези българи, които са постигнали това – образование и наука, което е идеята зад Книжовното дружество, Българската църква (Екзархията) и политическа независимост", коментира академикът.

"Ако погледнете картата на Българската екзархия, ще видите на колко голяма територия е живял българският етнос и естествената спойка за него е бил езикът. В рамките на 10-15 години въз основа на разговорния език се изгражда и книжовния език", посочи още той.

Според него на България й липсва закон за публично-частно партньорство.

"В българската наука в момента се дават пари на калпак, а няма национални цели, зад които държавата да застане с цялата си финансова мощ. Учените, които работят в сферата на българската духовност и култура, не трябва да бъдат отстранявани от доброто финансиране. Техните резултати са духовни и са по-важни от финансовите", заяви акад. Воденичаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Да, като на калпака на академик доживотна депутатска заплата.Трай си, че е време да ти я вземат!
7
1
 
11
 
! Отговори
На калпак ли? преди 4 години
Когато се разпределят парите от Фонд "Научни изследвания",действа правилото СМЧ (Силно мой човек).И като се има предвид, че там представител има всеки институт на БАН,и като се знае какви създания биват подбирани за представители,има ли смисъл да коментираме?
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Акад. Воденичаров защо не каже под какви хонорари се подписва?В сравнение с тези хонорари заплатата му на академик изглежда смешно скромна сумичка. И не само при него е така.Има научна олигархия, която се разпорежда в науката като у дома си, разпределя парите и дава възможност за кариерно развитие според личния си каприз.И 10 пъти повече пари да се дадат за наука, това положение няма да се промени. Затова БАН е ялова.
5
2
 
12
 
! Отговори
Учените,коитоРаботят преди 4 години
в сферата на българската духовност и култура", "техните резултати са духовни и са по-важни от финансовите", тъй рече дядо Академик. Но забрави да цитира великолепното определение точно за "учените" от тази сфера, което най-напред се появи на страниците на в."Литературная газета" по Горбачово време.Забрави да каже също, че в БАН точно в тази сфера връзкарството, дебелоочието и ниската квалификация са на умопомрачително ниво. И че 85% от кадрите там са недоучени лелки махленски интригантки.
4
1
 
7
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
Истина е- науката е последна грижа на политиците,затова децата ни още учат фалшива Българска и "македонска" история!
3
3
 
12
 
! Отговори
Да, г-н академик преди 4 години
хората, които управляват България наистина не обръщат нужното внимание на науката и особено на БАН и на Фонд "Научни изследвания" към МОН.Ако обръщаха достатъчно внимание, отдавна да са разритали местенцето за спокойно вегетиране на връзкари на бюджетна издръжка, каквото представлява БАН презпоследните 70 години. Има чудесни предложения за реформиране на БАН така, че там да не останат "учЕни" на заплата, а да бъдат наемани само в рамките на финансиран проект.Не виждат и злоупотребите във ФНИ.
2
3
 
9
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
А вие какво сте дали бе, ***?
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка и на вас старчета.