От БАБХ притеснени: Укриват се открити умрели прасета

Свинекомплексът в Голямо Враново обмислял да съди държавата
22 окт 2019 20:08, Анисия Иванова
8
От БАБХ притеснени: Укриват се открити умрели прасета
Архив: Булфото

"Подозирам, че не се съобщава за всички намерени умрели свине. Нямам доказателство, но така се говори", заяви в отговор на въпрос изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Паскал Желязков пред журналисти в МЗХГ.

Д-р Желязков изрази притеснение от факта, че по време на лова не се откриват умрели свине и според него те се укриват.

"Намерени са само две-три, а би трябвало да са много повече", коментира той и съобщи, че днес ще има разговор с министъра на земеделието Десислава Танева за изследванията и че в близките дни ще бъдат предприети действия, без да уточни какви.

Ръководителят на БАБХ каза още, че от първата седмица на лова е установено, че разписаните мерки трябва да се коригират, тъй като пробите постъпват много бавно и хората трябва да съхраняват простреляния дивеч няколко дни.

"Затова коригирахме нашите мерки и вече пробите ще постъпват разделени - тези за трихинели ще постъпват в държавните лаборатории, където ще бъдат изследвани, а пробите за африканска чума /АЧС/ - в държавните лаборатории, акредитирани за АЧС, където пробите за заболяването излизат в рамките на деня, в който постъпват. За трихинелата е малко по-бавно, тъй като методите са трудоемки и изискват време", отбеляза Желязков.

Запитан каква е картината от изследванията за разпространението на африканската чума по свинете, директорът на БАБХ съобщи, че днес ще докладва на министъра резултатите за първите две седмици. По думите му прави впечатление, че положителните случаи са малко - около 10-15, а малко повече са случаите на трихинела.

Недоволството на свиневъди от ниските обезщетения заради акцията срещу африканската чума по свинете и информациите, че представители на свинекомплекса в Голямо Враново обмислят да съдят държавата, Желязков коментира така: "Имат право да съдят държавата, каквото решат, ние няма да се страхуваме от техните действия". Директорът на БАБХ подчерта още, че това, което сега предприема Агенцията, е насочено към дезинфекцията, за да може да започнат действия по репопулация на фермите.

"Фермата в Ново Враново беше свободна от инфекцията, но когато влезе инфекцията там, те започнаха да претендират половината ферма да бъде отцепена, да се въведат някакви допълнителни мерки за биосигурност и здравите животни да се оставят за отглеждане - нещо, което противоречи на европейските и други нормативни документи", коментира д-р Желязков.

Новият директор на БАБХ съобщи също, че в последното огнище във Видинско е имало убити около 4000 прасета, 300 от които са майки, които са под специален контрол и добави, че не е чул да имат претенции за ниското обезщетяване, тъй като те още не са обезщетени. Относно това как се определя размерът на обезщетението, той уточни, че се води статистика, която се ползвала за база. Там, където няма, се ползват фактурите на продадените животни от последните месеци, обясни д-р Желязков, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
void преди 4 години
Пишейки статията, Йода искаше да каже "Откриват се укрити умрели прасета"...
4
1
 
3
 
! Отговори
хе преди 4 години
Заглавието кърти мивки...Укриват се умрели прасета
3
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
Не вярвам на държавен орган на държава управлявана от мутра.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжа е АЧС и положителните проби никой не ги е видял.Борисов разчиства пазара и вдига цените за замразеното от америка
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре да ги жега дали да нахранят бедните