Тъжен факт: България на дъното по качество на живот

Евростат: Отоплението се оказва проблем за всеки трети гражданин
24 окт 2019 21:00, Красимир Ангелов
99

България продължава да е лидер в Европейския съюз в редица негативни класации за качество на живот, показва анализ на европейската статистическа агенция Евростат за 2018 г.

От него се вижда, че в общо 6 изследвани сектора, страната ни заема две първи и две втори места.

България е на първо място по отношение на хората, които не могат да поддържат домовете си топли през зимата. Това е проблем за всеки трети българин.

Малко над 31% от българите пък не могат да си позволят поне на два дни в седмицата да имат месо или риба на трапезата си.

Въпреки че България е една от страните в ЕС с най-много автомобили на глава от населението, по данни на Евростат през 2018 г. 18.5% от българите не са можели да си позволят кола.

Почти 32% от анкетираните българи твърдят, че имат просрочени ипотека, наем, комунални сметки или друг тип финансови задължения, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Страната ни е на дъното и на класацията за качество на живот най-вече по отношението на хората с увреждания и децата със специални потребности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да не сме на дъното, след като не можем да достигнем нивата на БВП на човек от населението от преди 1989 година. 1 долар от 1987 година, отговаря на около 5 долара сега.
89
3
 
11
 
! Отговори
Спомени 4 преди 4 години
Повечето хора не осъзнават, че животът у нас бива, докато си млад и издържаш само себе си и живееш примерно с родителите си или делиш квартира с още един-двама човека. Тегавата част идва, когато решиш да се задомиш и да правиш семейство. Ей тогава разбираш какво е положението наистина. Защото в един момент осъзнаваш, че трябва да се отделиш, да си вземеш собствено жилище, да поемеш отговорност и за други хора. Почват и детски градини, училища, лични лекари, редене на опашки, нерви...
88
5
 
4
 
! Отговори
Спомени 3 преди 4 години
Някои казват, че не сме били бедни, защото по улиците виждали скъпи коли и хора с айфони, а по моловете пълни тълпи. Ами нормално, всеки втори мой познат е теглил някакъв кредит. Познавам хора, които теглят бързи кредити, за да ходят на почивка и за нови телефони. Пълна комплексарщина. Работят 12 часови смени в колцентровете, за да си покрият разходите по колата. Позьорщина. Но за 12 години у нас само такива останаха - позьори. Няма 2 лева за едно кафе, но кара бмв за 100 бона хаха.
87
2
 
10
 
! Отговори
Спомени 2 преди 4 години
В периода между 1989 и 2007 хората у нас бяха заплашвани, бити, грабени. То не бяха мутри, то не бяха ВИС и СИК, то не бяха финансови далавери, криминални приватизации, пирамиди, фалиращи банки, кредитни милионери, деноминации, и прочее. След 01.01.2007 повечето способни българи напуснаха държавата в търсене на нормален живот на Запад. И са били прави, защото за 12 години качеството на живот в България е още по-ниско, което е невероятно "постижение" за управляващия елит.
86
6
 
4
 
! Отговори
Спомени преди 4 години
Имам познати и роднини, които при правителството на Станишев развиваха успешен бизнес и дори сами си купиха жилища без да теглят кредити от банки. Дойде ГЕРБ на власт и се започнаха едни заплахи, едни физически саморазправи, та докато бизнеса на моите познати и роднини не са приключи тотално. А и си спомням, че със средна заплата преди 12 години можеше да ги купиш повече неща, отколкото със средна заплата дата. Та не виждам какъв ни е прогреса от влизането ни в ЕС насам.
85
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Използването на автомобили дава доста добра характеристика за качеството на живот.Според данните на Евростат, България е на опашката в ЕС по брой автомобили на глава от населението. След България в ЕС са само 4 държави. Пак по данни на Евростат България е една от четирите страни в ЕС, в които броя на автомобилите на човек от населнието е намалял през 2018 година. По други данни (не от Евростат), хората отиващи на работа с кола в България са 2-3 и повече пъти по-малко в сравнение с държави от ЕС
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не може да бъде гледах премиера в сутрешния блок по Нова каза правим пътища заводи !
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При управлението на мутродемократите е така и по-зле ще става. Важното е да имаме банани и тоалетна хартия - нали за тях едни подрипваха и ревяха ката мага рета по площадите. Те ги искаха, всички получихме мизерията. Учудващото е, че не сме на последно място в ЕС по всички класации.
82
5
 
0
 
! Отговори
Фолксваген VW преди 4 години
Въпреки че България е една от страните в ЕС с най-много автомобили на глава от населението, по данни на Евростат през 2018 г. 18.5% от българите не са можели да си позволят кола.- Значи 80% от населението имат автомобили? Веднага отваряме завод в България!!
81
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според данните от последното преброяване 46,6% от домакинствата в България притежават автомобил. Какви 18,5%, какви пет лева?
80
1
 
5
 
! Отговори
Лъжа преди 4 години
Цитат: Въпреки че България е една от страните в ЕС с най-много автомобили на глава от населението, по данни на Евростат през 2018 г. 18.5% от българите не са можели да си позволят кола.* По брой коли на глава от населението, България е доста под средното ниво за ЕС, а по брой лични автомобили на глава от населението сме над два пъти под средното за ЕС. В момента България е сред петте държави от ЕС с най-малко коли на човек от населението.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За герберастката крадлива килика е рай.
78
8
 
3
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен Това за месото си е пълен майтап и лъжа. Месото в БГ не е много по-скъпо от зеленчуците. Има и евтина риба. Айде стига с тези сиромахомилски хленчения. Проблемът с лошото качество на живот идва с многото алкохол и цигари и нездравословния начин на живот. Автомобилът също не е критерий за качествен живот. Смешно е да се твърди. че 18% не могат да си купят кола, след като това дори не е нужно. Дори 50% само да имат коли, колата има 4 места.
77
1
 
20
 
! Отговори
Дядо Радой преди 4 години
Не е вярно това залючение! Вижте депутатите,министрите,политиците,магистратите ни как са се ошопарили! Обикалят с подути от преяждане кореми надлъж и нашир по Света като простина ли конЬОве.Те са огледалото на обществото ни.Имат жилища със самостоаятелни асансьори, с тераси с басийни и барбекюта,с набъбна ли банкони сметки в чужбина,с дечица, усроени за лайф в "загниващия"Запад!Какво му трябва още на човек, за да е щастлиФТ!?
76
18
 
4
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До 80Точно това казвам че по статистика доста народ е на 560 лв минимума а друг е въпроса колко след това взимат в плик.Доста познати са на 560 но реално зимат 1000 1200 лв .От там идва разликата че има доста народ в зоната на бедността а реалността е друга.
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в продължение на 79...В България много хора са с добри доходи и наистина молове и заведения са пълни. Това по никакъв начин, обаче, не променя статистиката колко хора взимат малко пари. Вече как да се промени това с мизерията май никой не знае точно. Бих заложил на условия всеки да работи повече и да се върти оборот, от което да се вдигат естествено цените на услуги и работната ръка, съответно- доходите като цяло. Административно няма шанс да се вдигне- като няма приход фирмата, няма за заплат
74
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 76,20-25% са пенсионери с масова пенсия около 300лв. В малките населени места е пълно с хора без работа, които чакат на помощи. В бюджета масово взимат под 700-800лв. Има куп хора на заплати 500-600лв реално(даже и в София), като такива доходи имат не само хамали, миячи на чинии и подобни, а и примерно хора на гишета по банките, счетоводители в малки фирми и по кантори, санитари.Да, има и голям сив сектор, но за бая хора 300лв за парно зимата или на седмица да купят 2-3 кила месо са много
73
11
 
8
 
! Отговори
Другаря преди 4 години
Другари и другарки Другаря Бойко Борисов е най великия държавен глава но вас ви е яд че изпревари по успехи своя учител Тодор Живков толкова ви е яд на черното казвате бяло
72
18
 
6
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Тука по новинарските сайтчета много отворени.Само плюетеРеалността в България хората пари имат но в сивата икономика.Всеки втори познат зима другата половина от заплата в плик.Повечето са на 560 но зимат 1200 кой луд ще се осигурява на 1500 лв да зима чисто 1200 да пълни държавния джоб.Моловете са препълнени.Всеки с кола а на семейство поне по две а пари за бензин застраховка винетка сервизи от каде с 600 лв заплата.Ресторантите дискотеките пълни.Тия класации са само на хартийка.
71
3
 
18
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 4 години
Вчера претаках виното.В една медия дадоха изказване на нашия премиер,че имаме най-чистия въздух в Европа, най-чистите улици, най висок растеж на инвестиции и т.н.Опитах от виното и главата ми се замая. После разбрах, че център нападателя на бистришките тигри си ритал мачле в Банкя.Не е добър кадем тази година премиера. Няма да стане добро вино.