Бивш член на ВСС: Няма причина указът за Гешев да не бъде подписан

Кариерата му е последователна през годините, смята Ясен Тодоров
25 окт 2019 09:26, Красимир Ангелов
16

С  "20" гласа за и "4" против пленумът на ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор. Веднага след гласуването се заговори дали президентът Румен Радев ще подпише указа за назначаването на Гешев, посъветван от колегата си президента Росен Плевнелиев да не го прави.

Процедурата е такава, че ако изборът на Иван Гешев бъде върнат от държавния глава, следва неговата номинация да се подложи отново на гласуване. При повторно гласуване и избиране на Гешев за главен прокурор президентът е длъжен да издаде указ за назначаването му.

Още по темата
"Считам този апел на президента Плевнелиев за недопустим и незаконосъобразен. Изцяло в правомощията на настоящия държавен глава е да направи преценка дали да подпише такъв указ. Няма основания указ да не бъде подписан", коментира Ясен Тодоров - бивш член на ВСС, в момента следовател от Националната следствена служба в "България сутрин".

Тодоров обясни, че би било добре указът да бъде подписан навреме или ако бъде върната процедурата на ВСС, да е в срок преди 10 януари, когато изтича мандатът на настоящия главен прокурор, за да не остава държавата без върховен обвинител.

"Факт е, че карирерата на г-н Гешев е последователна и това е първи такъв случай в историята на България след демократичните промени. Човек, тръгнал от най-ниското ниво, служител на МВР, станал заместник-главвен прокурор, става главен прокурор, което е много добър пример и стимул за всички млади хора, които стават магистрати", поясни Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпроса кой се страхува от избора на Иван Гешев, бившият член на ВСС беше категоричен:

"Страхуват се тези, които са подсъдими, кандидати за подсъдими или са обвиняеми. Защото работата на Прокуратурата е да защитава законните интереси на гражданите и тези, които ги нарушават да влизат в затвора",  допълни Ясен Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трольо действа по опорки и дори не подозира кой е Бойкикев и с чии пари се бори за власт и лапачка, а и какво ще стане, ако ви яхнат смукачи като Дай, България и подобни гъгниви пиявици.
8
2
 
1
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ЗАКОНА---СИ Е ЗАКОН!!!!НЕМА МЪРДАНЬЕ.. ХАХАХААААА..
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой от всезнайковците в този сайт не е юрист или познава работата на г-н Гешев. Просто всеки по инерция коментира празни приказки за или против Гешев. Щом като професионалната гилдия го издига значи това е достатъчно.
6
2
 
4
 
! Отговори
ззз преди 4 години
Както казаха в един известен филм (малко ще го цензурирам):ТЕ УРИHИРАТ ВЪРХУ НАС и даже не си правят труда да ни излъжат че ВАЛИ ДЪЖД!По-ясно от това здраве му кажи!Де'т се казва можеха от кумова срама да сложат още една-две кандидатури и после пак щяха да си изберат мафиота който са си наумили и тогава никой нищо нямаше да МОЖЕ да каже.Но сега е просто демонстративно наглo и да ни се покаже че цялата власт е в ТЯХ и никой няма право и да си помисля да спори!
5
5
 
13
 
! Отговори
Коментиращ преди 4 години
Въпреки нестихващите протести, ВСС избра единствения възможен кандидат???Изводът - протестите трябва да се увеличат многократно!!!Също така освен свалянето на Гешев, трябва да се иска и оставка и съд за правителството!!!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има причини и то поне осем.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно обратното, няма причина указът да бъде подписан.Изборът не беше избор, а монтиране на лице с известни на всички покровители.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От този канал не ви е срам да викат нерагламентиран протест.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Български съдия да ти говори за засоносъобразност е все едно, дявола да ти преразказва евенгилието