На последно място сме по пътна безопасност на Балканите

Държавата абдикира от задълженията си, смята Алекси Стратиев
25 окт 2019 11:04,
15
На последно място сме по пътна безопасност на Балканите
Снимка: Булфото архив

България тази година се нарежда на последните места по пътна безопасност, изпреварена от съседките ни, а държавата видимо абдикира от пътната безопасност. Това каза пред Радио „Фокус“ експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев.

Още по темата

Повод за изказването му са зачестилите през последните седмици тежки пътни инциденти.

„Към вчерашна дата загиналите по пътищата са със 17 повече спрямо миналата година. Тежките инциденти не са единични случаи, които са се случили в този месец, а просто през цялата година пътната обстановка е неблагоприятна и броят на загиналите тотално нараства. Още повече, че ако изключим трагичния инцидент миналата година при Своге с 20 загинали, броят на загиналите тази година е с 30 повече, което е много тревожно. Но за съжаление нищо не се случва в пътната безопасност. Ние бяхме много по-добре от съседните ни страни Румъния, Гърция и Сърбия, а в момента сме най-зле от всички, което е недопустимо“, обясни експертът по пътна безопасност.

Техническите средства са нещото, което решават пътната безопасност в Европа и света, коментира Алекси Стратиев и добави, че бройката на стационарните камери все още е несъизмерима с пътните полицаи, ангажирани с контрола на пътя.

Алекси Стратиев допълни, че е необходимо приемането на новия Закон за движение по пътищата, но това се бави заради интереси, които не са свързани с пътната безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво може да направи държавата, ако правоспособен водач неспазващ ограниченията за скорост, реши да се разбие в нарещно движещ се автомобил със цяло семейство?
10
0
 
3
 
! Отговори
КАТ преди 4 години
КАТ трябва моментално да се закрие и да се уволнят всички некадърници накичени там. Това е една от най-неработещите структури в тази позорна държава.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ето още една причина да направят курсовете за шофьори 2 години, да вдигнат таксите и да се чудят как още да затруднят младия шофьор, за съжаление опита ми от америка и части от Европа показва, че там определено не е така, не караш курсове, книжката ти се дава същия ден, струва 20$ и караш на изпита на своята си кола, която в крайна сметка ще ползваш!
8
0
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Откога "манталитет" и "контрол за спазването на правилата" според теб са едно и също нещо?!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пъттната безопасност в България зависи почти изцяло от две неща - комтрола и състоянието на пътищата, вкл. пътни знаци, маркировки и организация на движението и паркиранто, като от контрола за спазването на правилата зависи на 70-80%, т.е. зьависи от КАТ.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В КАТ няма експерти по пътна безопасност, вкл. и сред бившите служители на КАТ, какъвто е Стратиев.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абдикира я, всичко е алъш-вериш. Поръчки, усвояване, комисионни и прочие - страшно е. Няма не засегната сфера с "далаверимпекс". Затова и хората заминават и си търсят препитание навън. Политиката е такава, и се "работи" само в тази насока. Жалка картинка ...
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ти какво направи по въпроса докато беше шеф? Не отговаряй, знам... едно огромно нищо!
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манталитета е проблема.Като излезеш от бг и почваш да спазваш закони от страх от последствия.Тука може да ти се размине, да си платиш, и си мислиш че си повече от другите.Ботев е национален герой , но написаното от него е актуално и за днес. Робството, индивидуализма и тарикатлъка ни е в главата
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"видими резултати"
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На последно място сме по пътна безопасност на Балканите"... а Балканите са на последно място по безопасност в Европа, а вероятно и в света.Имайте предвид за какво си говорим тук!Невъобразима държава, ако още е държава!