Правила за е-тротинетките: Водачите над 16 г.

В паркове и велоалеи ще може и по-малки да ги управляват
29 окт 2019 17:22,
23
Правила за е-тротинетките: Водачите над 16 г.
Снимка: Reuters, архив

Нови правила за движение по улиците с електрически тротинетки влизат за обсъждане в парламента.

Сред заложените ограничения са тези за скоростта, с която може да се управляват този тип превозни средства. Предложението е максималната такава да бъде 25 км/ч, каза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Още по темата

Очаква се да бъде забранено карането на тротинетки по пътища с разрешена скорост над 50 км/ч. Управляващите ги трябва да бъдат на възраст над 16 години. По велоалеите и в парковете тротинетки ще могат да карат и тийнейджъри над 14 години.

"Идеята е те да могат да се движат по велоалеи, а когато няма такива – в дясната част на пътното платно", каза още Тодоров пред "Нова тв".

От събота във френската столица също влизат сериозни рестрикции за управлението на електрически тротинетки в града. 1500 евро ще бъде глобата за тези, които превишават максимално разрешената скорост от 25 км/ч.

Хората с тротинетки, които застрашат нечий живот, ще бъдат санкционирани с до 15 000 евро. Грози ги и затвор до 1 година. Освен това, при управлението на тротинетка ще бъде забранено използването на мобилен телефон, дори с хендс фрий и слушането на музика на слушалки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Относно 10 преди 4 години
До До 4Значи 10 може да ме нарича "кратуняк" само защото предлагам да се гласуват мерки за безопасност, а на мен е забранено да предположа, че баба му е "кратуняк"и трият това.Нали човек малко или повече заприличва на онзи, който го е възпитавал? И освен това е склонен да проектира свои черти върху представата си за непознат. Щом нарича мен "кратуняк", значи самият той се отличава с "кратуняшки" особености.И най-вероятно е прекопирал тези свои черти, подражавайки на възпитател(ката) си.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва и солена глоба за оставяне на тротинетката на тротоара. Примерно 1000 лева, а при второ нарушение са за затвор освен 2000 лева глоба.
14
5
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Дотук добре.А сега да приложат същите мерки и върху велосипедерите! Много са нахални, врат се в движението, изскачат изневиделица, бутат се между колите, а после като ги бутнеш случайно, се сърдят. Съжслявам за загиналите велосипедисти, но дваж повече съжалявам за шофьорите, чийто живот са почернили.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фучат с тези ел.тротинетки ,че и със слушалки на ушите...толкова музикални,че са напълно изключени от външния свят ,а и повечето от тях са на някакви хапчета,прекалено еуфорични!горко на пешеходците и на възрастните хора!
12
6
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Що за нищожество си, да заплашваш, че ще газиш с подвижната си катафалка, и че няма да спираш? Такъв урЬодливец като теб, трябва моментално да остава без книжка.
11
2
 
9
 
! Отговори
факт преди 4 години
Два пъти ме засичат с електрическа тротинетка в Стара Загора. Мъже на около 30 години. Изпробват реакцията ми и ефикасност на спирачки на автомобила ми. Следващия *** директно ще го блъска и няма да спирам. А в парка с деца по алеите ще събарям които карат опасно
10
9
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Колко "сакатлъци" пък се случиха с ел тротинетки досега, бе кратуняк? Ежедневно чета, не за сакатлъци, а за смърт по пътищата, причинена от пияници, надрусани, шофьори без книжка, и такива като теб, които си пресмятат правилата "наполовина". Кога ще се отучите с тия лицемерни кратуни, винаги да изопачавате големите проблеми и неглижирате ориенталското си, арогантно поведение зад волана.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Не, но имам пари и все нещо ще му плепна, ак не нан него, то на родителите, че да им съсипя жиовата. Ако и това не стане ... аз съм мнобо библейски пич и го карам око за две...
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Смешното е че бяха залепили едни информационни листовки в метрото с какво трябва да се съобразяваш, като караш тротинетка - предимство, светофари и т.н. Мини-инструкция за шофьори. И човек си задава въпроса - щом върши работа за тротинетка на пътното платно, защо да не върши работа за автомобил. Шофьорски курс под формата на листовки. Кой прочел - прочел.
7
2
 
6
 
! Отговори
M. преди 4 години
а така... а аз продължавам да си педалирам с музика в ушите, на поне 2 бири и леко саснал, за настроение! Лесно немаааа!
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е просто смешно! То ако трябва да налагаме тези правила, трябва да се налагат и за велосипедите, които могат да развият и по-висока скорост!!! И тогава какво ще ми кажат, че не мога да карам колело и да си слушам музика на слушалките ли??? А шофьорска книжка за велосипеда ще ми искат ли???
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ще важи ли за колелата ... Защото 25 км в града, че и без слушалки си е малко ... абе куцичко ис е бе...
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Имаш ли представа колко сакатлъци ще бъдат избегнати, ако обсъжданите правила се спазват поне на половина?Аз се питам друго. Как ще бъде гарантирано, че гласуваните ограничения ще бъдат спазвани? Ако те осакати някой "хвърчащ" с тротинетката си тийн под 16 г., *** го съди за 15 000 евро. Ще му вземеш старите пробити маратонки.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франсетата пак ги е яд, че не измилиха нищо ново и че не успяха да таксуват с 90% ...
2
7
 
17
 
! Отговори
Задължително! преди 4 години
Дори и в парковете тротинетки трябва да бъдат карани само по специално очертани алеи.Нормално ли е да разхождаш там бебето си в количка и непрестанно да се оглеждаш дали върху теб няма да налети с бясна скорост някой подбуял 80-килограмов14-15-годишен пубертет?Ами старците, които могат да си позволят твърде малко удоволствия, макар че цял живот са работили? Разходката в парка е едно от тях. Може ли навреме да отскочи, дори и да забележи бясно летящата към него тротинетка?
1
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да повярвам, че на фона на цялата корупция, мизерия, престъпност и прочие, ТОВА е нещото, с което се занимаваме ...Тогава пускам картата, да видя къде се намирам ... Аха - България! Ясно!