Увеличение на такса смет се задава от догодина

Общините се опитвали да договорят по-плавен ръст
30 окт 2019 08:40, Елка Василева
50
Увеличение на такса смет се задава от догодина
Снимка: архив, Булфото

Догодина се очертава увеличение на такса смет. Това стана ясно от думите на Гинка Чавдарова, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България. Причината - почти двойното увеличение на отчисленията за депониране на отпадъците - от 57 на 95 лв. на тон, пише „Дума“.

Удръжката се актуализира на 3 години с наредба на МОСВ. Последната промяна е от 2017 г. Досега увеличението бе плавно - с по 5-10 лв. на година, но през 2020 г. е предвиден рязък скок до достигане на минимума в ЕС.

Как това ще се отрази върху таксата, която плащат битовите потребители, предстои да се разбере, но е възможно тя да скочи дори двойно. Чавдарова обаче обясни, че сдружението на общините се опитва да договори по- плавен преход.

Според чл. 71а от закона отчисленията се правят задължително, когато отпадъкът се депонира. Целта е средствата да се ползват в бъдеще за закриване и следексплоатационни грижи за депата. Повечето общини все още депонират отпадъците, въпреки че има и такива със спечелени проекти по Оперативна програма "Околна среда", които имат модерни съоръжения за третиране и рециклиране и няма да плащат отчисленията.

Законодателството предвижда мерки за прилагане на принципа "замърсителят плаща" от 2015 г., но властите няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки. Общините сами трябва да изберат между три варианта за изчисляване на такса смет, основани на принципа "замърсителят плаща" - на база брой живеещи на адрес, на вместимост на съдовете или на генерирани отпадъци. Сега плащането на такса смет става по данъчна оценка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: общинитакса смет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Е нали уж Бай Тиквондур се хвали, че има излишък в бюджета всяка година когато е на власт? Какво увеличение на данъците тогава? Да вкарат данък почивка на дупедатите и да напълнят хазната на държавата и от там на общините, че и ще остане ресурс за махане на данък общ доход за реално работещите хора!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сурва, сурва, весела...
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е за цяла България, не само за София, януари ще ни честитят новата 2020. А защо няма европейска МРЗ, само европейски сметки?
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Не пич. Трябва да знаем, но поднесено точно преди балотажа, във в-к Дума, от близка на БСП. Те знаят колко са амебите и ще се хванат. Виж коментарите. Написах ти, че и Манолова да дойде, общинския съвет ще вдигне таксата, защото има законово задължение. Манолова обеща, че няма да увеличава данъците. "Компетентната" при това юрист, не знае, че не тя определя данъците, а общинския съвет. И обещава нещо което не може да изпълни по закон. А твърди постоянно, че ще съблюдава закона.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42 Значи викаш лошо е за нас простосмъртните,да ни осветят за студеният душ които ни чака?
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ квкво общо има "Данчето" с сметта? Всички вирми ги държи Вълка = ДПС = БСП. И какво ще ти донесе БСП? Или 45 години комунизъм, 30 години наследсвен комънизъм не стигат, а искаме още?
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мръсната война преди балотажа става още по-***! Сега ли бе момента Гинка, близка до БСП да обяви във в-к Дума нещо, което се знае от години и не зависи от Фандъкова. Дори ако дойде Манолова, общ.съвет, А НЕ КМЕТА е компетентен да определя местните данъци и такси. И ще ги вдигне заради ЗАКОНОВО изискаване. След като проф.Иво Христов от обкръжението на БСП е проучил, че 80% от българите са де би лни се пуска този манипулация. Защо са наясно с първосигналните реакции. Ами след Костинброд.....?
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То така е след избори.Преди това празни обещания а след това реални кошмари
37
1
 
16
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
И всички тия "блага"са дело на гепи груп?
36
5
 
1
 
! Отговори
Възрастен преди 4 години
Да дойдат пак Нинова,Манолова,Гечев те ще ти ,,увеличат " както миналият път доходите за пореден път и стандарта и твоите деца ще казват като вас сега след години че тогава управляващите са виновни.Ех,деца,деца,свикнахте вие на слободията,моловете,липсата на казарма,свободният достъп до Европа и преминаване на границите,правото на стачки и протести,свободата да напопържаш премиера и президента и мислите че винаги е било така!Ееех ,какви ,,веселби "имаше за такива като вас на Московска 5 дечки
35
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Умникоооооо! Не ги увеличава Фандъкова, а имаме задължение по европейска директива!!! Да не говорим, че го ласува общинския съвет, не кмета. Т.е. неизбежно е и се е знаело отдавна,. А"промяната","компетентната" Майчето обеща, че няма вдига данъците и таксите. И спазва законните! Хаха! Лъже та се къса и е некомпетентна като целия си екип изготвил програмата. Само това стига! Дай пак! Хаха! Това обещание й гръмна тотално още преди балотажа! За другите фантазии има време. Хаха!
34
3
 
0
 
! Отговори
До Чавдарова ! преди 4 години
Како Гицке, това , че си Червена го знаят всички, а сега искаш да се включиш и в изборната агитация ! Няма да ти се отвори парашута ! Ще ви теглят шута.
33
11
 
1
 
! Отговори
До 30 и подобни преди 4 години
Когато,, слезеш" от клавиатурата и се хванеш за работа ,а не само ,,Дайте ни" дечко.Твоите родители работеха за смешни заплати от 50-60 евро,а баба ти получаваше от 15 до30 евро пенсия,когато европейците получаваха 10 пъти повече.И не можехме да кажем нито,/ гък" нито да протестираме. Това ни е базата ,а отново през 1997 след,Виденов тръгнахме отново от 10-15 долара /още нямаше евро/Така че тези 45 загубени години/а и още след това приБСП ,сега се връщат и още 15-20 години ще гоним европейците.
32
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно за нея смятам да гласувам в неделя!
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте пак за Фандъкова, дето увеличи билета за градски транспорт с 60% под предтекста че горивото се е вдигнало. Тогава защо увеличи и билета на трамваите, тролеите и метрото, при положение, че има ужасни задръствания и така замърсяват още повече възхода!
30
0
 
13
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Е това трябваше след неделя да го пуснете ве ей. Сега може някой да не гласува за даскалицата....
29
0
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
ми тогава в маалата трябва да плащат най много щото там най много мърсят
28
2
 
13
 
! Отговори
нормален преди 4 години
Такса СМЕТ ,ше се определя от изхвърленото количество битови отпадъци и чистота на района,а не според данъчната оценка на имота.Колкото е по мръсен един район ,толкова по висока ще е такса смет и обратно. Така е по белият свят.За това се възхищавате на чистотата на онези ,,оттатък" защото от малки се учат как я пазят.А тук всичко се троши,хвърля,драска,цапа или унищожава всяко ново хубаво нещо.Обръщат се кофи,трошат се спирки,пейки,детски площадки ,фасове и кутии се хвърлят от колите,въобще...
27
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
европейски минимум таксо смет а кога ще въведат европейски минимум на заплатите
26
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
европейски минимум таксо смет а кога ще въведат европейски минимум на заплатите