Зимните гуми в България не са задължителни. Защо?

Законът изисква единствено гума с грайфер над 4 mm
Обновена: 31 окт 2019 13:50 | 31 окт 2019 13:50, Нели Христова
69
Зимните гуми в България не са задължителни. Защо?
Снимка: Pixabay

"Броени дни остават до 15 ноември - крайния срок, в който всички автомобили трябва да бъдат със сменени зимни гуми". Така започва репортаж на БНТ, който трябва да запознае широката публика със спецификите и нуждите на зимното шофиране.

Задължителни ли са наистина зимните гуми в България след 15 ноември?

Заради недотам коректни информации в медиите много хора вярват, че да. Истината е, че не са. Законът за движение по пътищата (член 139) изисква единствено "гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март". Тоест спокойно можете да карате с всесезонни или дори с летни гуми, стига да имат достатъчно дълбок протектор.

Объркването вероятно идва и от предложенията за промяна в закона, публикувани в началото на тази година за обществено обсъждане. Едно от тях действително предвиждаше изискването да се стесни само до специализирани зимни гуми (с означения M+S, M&S, PMSF и така нататък). Тази идея обаче отпадна от окончателните изменения в закона, гласувани и влезли в сила през февруари и през юли.

Така България си остава в групата на страните, които не изискват задължително зимни гуми през студения сезон. Там са още Великобритания, Франция, Дания, Холандия, Белгия, Полша, Испания и Португалия.

Задължителни зимни гуми, но само в снежни условия, изискват Германия, Италия, Словакия и Норвегия.

Кои граждани имат нужда от зимни гуми и кои - не, четете на сайта на Аутомедия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само с зимни гуми зимата защото отиваш в канафката миналата зима много познати отидоха в канфкката,някои и в болница,така че силно препоръчвам зимната гума и само зимата да се кара
62
1
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Как ще караш с летни гуми ,при положение че те са твърд каучук , глупости, глупости
61
5
 
3
 
! Отговори
Djamove carerra преди 4 години
На беенвето никога не съм слагал зимни гуми, те па са им направили *** цените. Имам чувството че като чуят беенве и дай да ги клатиме и с частите е така. Супер е че не трея се кара със зимни гуми еваланка аз и безтва с летните съм 4 зима ше изкарат още една
60
12
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 години
Няма такава държава с токова прости философи. А бе вие вообще в час ли сте дето ги пишете тея глупости. Как ще караш зимата с летни гуми бееее простакк. Помитате спирки с хора барабар помияриии. Не карайте като нямате пари за зимни гуми бе прошляци прости. Целтана новия закон е, да се изпотрепате всички. Защото не сте им нужни. Заспа ли. СЪБУДИ СЕ?
59
0
 
7
 
! Отговори
До 58 преди 4 години
Щото Мишелин, Гудиър, Континентал и пр. са бедняци и искат още да обеднеят))))
58
2
 
6
 
! Отговори
Ач преди 4 години
Ами аз имам една Баварка М3 ка за втора хоби-кола, нямам зимни гуми карам я рядко ,зимата само при сухо време и то колкото да я размърдам.Летните и гуми са 1000 лв зимните 1500 лв няма смисъл от тях за мен....
57
6
 
8
 
! Отговори
Свободата Санчо, преди 4 години
в БГ е като свободията!Властта гледа да угоди на кьораво и сакато, да е доволно от нея, защото си има:бричка, Ай, Нет и късмет.Дет сме яли и пили не сме се изложили!Дет сме работили не са ни търсили!Кви гуми летни, зимни, всесезонни да сложи бедния (и духом), като за предпочитане е да са ВЕЧНИ-вървят с колата?То лошо няма, някои и зимъс са с къс ръкав, ама не пречат никому, не правят задръствания и катастрофи, като горе изложените.Всеки преценява, само живота отсява!
56
4
 
14
 
! Отговори
Някой 2 преди 4 години
Само *** може да твърди ,че лятната гума е стабилна зимно време
55
4
 
1
 
! Отговори
Някой преди 4 години
А тогава защо се продават зимни гуми в България, или искат по-бързо да се самистрепем
54
11
 
16
 
! Отговори
42 преди 4 години
До 54Имам предвид, че мога да засрамя на сняг, дори и шофьор със зимни гуми на колата си, на който уменията му са слаби и не само аз. Шофьорлъка, братко също е умение, което се усъвършенства. Няма гаранция, че лош шофьор със зимни гуми, не може да предизвика повече катастрофи от по- добър шофьор, който кара с летни.
53
3
 
11
 
! Отговори
Зимни гуми по 7 с преди 4 години
Зимни гуми когато е под 7 градуса по Целзий
52
10
 
6
 
! Отговори
селчо преди 4 години
Не трябва да е до дата, а на сняг задължително зимни и това е
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42Ти лафкането на леда с летни гуми за белег на кадърност ли го имаш?
50
15
 
7
 
! Отговори
42 преди 4 години
До 53То като си некадърен шофьор, ако щеш и три чифта зимни гуми си сложи на колата, все тая.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Боли го *** някой за тебе и гумите ти, като се бутурясаш няма аз да ти изправям ламарините....
48
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законът е безумно, некадърно и некомпетентно написан!Как ще караш с летни гуми на сняг, особено качествените високоскоростни летни гуми имат дренажна шарка за отвеждане само на вода от пътям никакъв начин няма да захапе на снега, ама грам.Отделно каучука се втвърдява като пластмаса. Нещо, направено да е адекватно при температури 20-50 градуса по Целзий, няма как да има сцепление при минус 20 и то на лед, кал и киша.
47
2
 
22
 
! Отговори
412 преди 4 години
И каква зима има в страна между 41-44 паралел на Северното полукълбо? Ние тук дори нямаме зима, като в Чехия или Унгария, нито пък се намираме в Северна Америка, която е студен континент чак до 38 паралел. Тук паднат 2-3 пъти сняг за по няколко дни, а дните с поледица също са рядкост, като на последната въобще не те спасяват зимни гуми.
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората ги псуват на *** майна гербаджийските кметове, пък Баце ги гали по празните послушни чутури и им вика "Бравос, гоУеми сте!!! Бързо вдигайте местните данъци!!!"
45
8
 
13
 
! Отговори
Камен преди 4 години
АБЕ ВИЕ НОЕМАЛНИ ЛИ СТЕ?? КАЛ ЩЕ СРАВНИШ ЛЯТНА ИЛИ ВСЕСЕЗОННА ГУМА С ЗИМНАТА ПРИ СНЯГ ??КАТО КАРАТЕ С ТАКИВА ГУМИ СЕ ВЪРТИТЕ ПО ПЪТИЩАТА..НАГЛЕДАХ СЕ ТАКИВА ПРОСТАЦИ ДЕТО НЕ КАРАТ В СНЕГА И ЗИМАТА С ЗИМНИ ГУМИ.А ТИ ДЕТО СИ НЯМАЛ ПАРИ ЗА ЗИМНИ ГУМИ ПРОСРО НЕ СИ КАРАЙ КОЛАТА КАМИКАДЗЕ ТАКОВА..
44
6
 
4
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Значи виртуалните милион километра си ги минал на късмет, нек***дърник