Върнете ни пушките! Протест за исторически възстановки

Оръжията на "Традиция" са от XIX век, не били опасни
Обновена: 1 ное 2019 15:10 | 1 ное 2019 15:03, Камелия Цветанова
41

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националното дружество "Традиция", известно с възстановките, които прави на исторически събития, тръгна на митинг-шествие в центъра на София, за да протестира срещу акция на МВР и ГДБОП, при която им конфискуваха оръжията.
Още по темата

Протестиращите се събраха около 11 часа пред НДК  и тръгнаха на шествие по бул. "Витоша”, след което стигнаха до Съдебната палата и до Министерски съвет.

На 8 октомври служители на ГДБОП и  служба КОС /Контрол на общественоопасните средства/ са иззели около 120 оръжия, с които дружеството правят своите възстановки.

Според тях това е незаконно, защото оръжията им са от 19 век и не подлежат на контрол от МВР.

"Днес в този празник да почетем будителите и дружество "Традиция” да събуди хората, любовта към историята и да запазим българските традиции”, коментира Николай Казаков пред Нова тв.

Неделчо Неделчев определи случилото се като фрапиращо беззаконие.

Според недоволните хора от дружеството оръжията им не  могат да наранят никого.

Освен това никога те не са допускали инциденти по време на възстановките им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
34
 
! Отговори
И. М. преди 4 години
Къде сте родолубци които вчера писахте по вратите си че не празнувате хелуин. Властите ви взимат българщината. Сега какво ще пишете по вратите си, как ще обясните на децата си че не могат да видят на живо Шипченската епопея защото видиш ли взимали на хората пушките. Честит празник БЪЛГАРИ
15
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямат право на стрелящи оръжия без регистрация.Ако законът е сгрешен, трябва да се поправи с обратна сила
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете ГДБОП те просто си оправдават заплатите. Нищо че в гетата пълни с малцинства изобилстват всякакви оръжия.
13
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са оръжия, които могат да стрелят и да убиват. Аз не съм им умрял за възстановките, могат да си играят игрите и с тапешници.
12
2
 
7
 
! Отговори
Продължение 9. преди 4 години
И до като чаках дами наброи парите,знаели слабостта му към стари оръжия,го попитах дали проявява интерес към Стара американска пушка с изгнил приклад от 1865 г. и стар ятаган от тия времена.Направо се ококори и очичките му светнаха като фарове на джип-"донеси ги да ги прегледам,каза и ако са от това време ще изкараш добри пари.Ако имаш и щикове или револвери,донеси и тях.Та такива ми ти работи с тея стари оръжия.
11
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много странна представа за беззаконие. Ако оръжието още може да стреля, подлежи на контрол и не могат да го развяват където си искат. А ако не може, как се прави историческата възстановка без стрелба? Нали трябва да има битка? На исторически възстановки навсякъде се използват реплики играчки, които гърмят и вдигат пушек.
10
6
 
2
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Ами всичко е много лесно - премахва се функционалността на оръжието и така - могат да се разхождат и из центъра с него. Най-много да ги гледат странно и на всеки сто метра да ги спира полицай да ги пита за какво става на въпрос. Това е, че те искат да пуцат на възстановките - това е проблемът на държавата. Което, реално не е проблем, защото с подходяща номенклатура може да се организира. Но в общи линии много служители на народа ги мързи, и не им се занимава!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината за тези оръжия ги пише в закона, а в случая той не е спазен и то точно от тия дето трябва да го знаят наизуст.Което не е чудно, доколкото в тая територия си е така още от соца. Въпросът е - докога?
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква всъщност е истината за старите,колекционерски оръжия? Тя е следната:- Имах Старо немско радио от преди войната и реших да го заложа в заложна къща за стари"предмети".Отидох и го предложих."Специслиста"го огледа и заключи с вещината на търговец.Пет лева. Направо се изумих.Че то викам му,ако го разглобя и продам медта от него на вторичните ще изкарам повече и понечих да си тръгна.Тогава се усмихна и каза струва около 200 лева,зависи от това дали работи.Пак ме излъга но поне бяха повече пари.
7
0
 
19
 
! Отговори
Чекспир преди 4 години
Абе тия да не са подготвяли въстание срещу Боку че им взеха пушкалата...!?
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друг е въпроса че антиките и музейните експонати трябва да са обезопасени!
5
3
 
11
 
! Отговори
Да вземеш антиките преди 4 години
си е малко нелепо и даже смешно. Ако някой лош поиска да използва оръжие, той ще си намери нещо далеч по-модерно и ефикасно.
4
2
 
20
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
ами тези от ГДБОП да не би за знаят законите та да ги спазват? каквото им нареди 'бащицата' - на мига се изпълнява - пък после Стразбург и да осъди - пак Народа плаща сметката не самозабравилия се и гавазите му
3
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оръжията от 19-ти век не са опасни, защото тогава са се водили хуманни войни и хората не са се убивали с тях!!!1
2
1
 
37
 
! Отговори
селянин преди 4 години
колекционерско оръжие и черен барут според законите не се водят на отчетили са променени или някой яко го тресе шубето
1
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
режима Герб се страхува от истинските българи и патриоти!