Върнете ни пушките! Протест за исторически възстановки

Оръжията на "Традиция" са от XIX век, не били опасни
Обновена: 1 ное 2019 15:10 | 1 ное 2019 15:03, Камелия Цветанова
41

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националното дружество "Традиция", известно с възстановките, които прави на исторически събития, тръгна на митинг-шествие в центъра на София, за да протестира срещу акция на МВР и ГДБОП, при която им конфискуваха оръжията.
Още по темата

Протестиращите се събраха около 11 часа пред НДК  и тръгнаха на шествие по бул. "Витоша”, след което стигнаха до Съдебната палата и до Министерски съвет.

На 8 октомври служители на ГДБОП и  служба КОС /Контрол на общественоопасните средства/ са иззели около 120 оръжия, с които дружеството правят своите възстановки.

Според тях това е незаконно, защото оръжията им са от 19 век и не подлежат на контрол от МВР.

"Днес в този празник да почетем будителите и дружество "Традиция” да събуди хората, любовта към историята и да запазим българските традиции”, коментира Николай Казаков пред Нова тв.

Неделчо Неделчев определи случилото се като фрапиращо беззаконие.

Според недоволните хора от дружеството оръжията им не  могат да наранят никого.

Освен това никога те не са допускали инциденти по време на възстановките им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срамота! Властта се страхува и от сянката си. В българия има над 100 хиляди разрешени оръжия , и по предположения на самата власт оше 250 хиляди не разрешени оръжия. сега намериха да конфискуват шишанетата и кремъклийките на дружеството. Срамота е да се подозира че тия хора се готвят да събарят властта. Срамота.
35
2
 
2
 
! Отговори
Пенев преди 4 години
Върнете кремъклийките на хората и направете следното : 1. Закрийте веднага оръжейните магазини.2.Оберете законно и незаконно притежавано оръжие от населението в срок до 82 часа.3.Оберете автоматите ,карабините и лазерите от така наречените авджии. Оставете им само традиционните ловджийски пушки ,с които са ходили на лов истинските авджии.Хайде сега , да ви видя как ще реагирате , ако това изобщо достигне при вас ! ЧАКАМЕ !
34
0
 
5
 
! Отговори
Полицията имала ли е преди 4 години
разрешение от съдия за да влиза по домовете и да претърсва?
33
0
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 4 години
Наи много да им върнат половината ,анаи качествените ще ги продадат и за собствени колекции .Не веднъж така еставало крадът на колекционрите нештата и съдът като им нареди да ги върнат,а *** то ги няма в склада неги знаем кадеса или направо отказват да ги върнат въпреки нареждане прокурора,и исчезват само скъпите нешта дето струват от две хиляди нагоре.
32
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати революционерите, щом са си дали оръжията на башибозука. Нищо чудно, че България е под герберско робство.
31
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще го играят робите от турското робство! Стига са били революционери и хайдути.
30
4
 
12
 
! Отговори
Будали... преди 4 години
Като идваха да ви взимат чушките, трябваше да стреляте.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hahaha...ne e sigurno...taka sa omaivali i turskia sultan predi 2 veka...
28
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно се протестира сега срещу произвола на властта,защото ако не се протестира сега,след2-3 години никой няма да може да каже,къде се намира събраното сега старо оръжие и какво е станало с него след "акцията."Желязото се кове до като е нажежено":- стара българска поговорка и е много вярна.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
..за да свалим власта на тиквите.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Ами нека поправят закона пък тогава да ги вземат. Но причината тук е друга.
25
1
 
27
 
! Отговори
Васил Ботев преди 4 години
Султанът заповяда не само да се вземат пушките, а и униформите, уви МВР не си е превело правилно от турски и сега, ще ходи наша делегация до Анкара да се обяснява защо подмяната на историята със съжителство не върви с пълна сила.
24
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смятъй какъв страх тресе тиквите щом 140+ годишни оръжия взеха.
23
0
 
21
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Така прибраха старинните оръжия на моя зет Иван Славков-Батето и после ги продадоха !
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то който си е убиец по природа може да убие и с голи ръце не само с пушка, пистолет или нож.
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Истината е, че има закон, според който тези оръжия могат да се притежават без разрешително. Този закон не го е измислило дружество "Традиция". Така, че какво мислиш ти няма никакво значение.Полицията не обясни защо ги взема. Трябваше да направи изявление преди 2 седмици, но още не го е направила. Може би защото не знае какво да каже?Колкото до инцидентите, такива не е имало. На лов често стават инциденти, даже със смъртни случаи. Няма ли да забранят лова?
20
8
 
12
 
! Отговори
Дрен преди 4 години
Проблема според мен е технически. Тези оръжия се пълнят през цевта. На въстановка е хубаво да има гърмеж и пушек, но без съчма. Проблема в случая е контрола за възможност за поставяне на проектил. Ако се обезопасят като колекционерски, няма как да се натъпче барута. Казуса е как да се изпълни закона и техническата експлоатация на оръжието за целта на въстановките. Дано им ги върнат, реликви са.
19
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да отидат от ДАНС да приберат и оръдията от Шипка, от Панорамата в Плевен и от селските мегданите по които има не само черешови топчета ами и истински оръдия от ВСВ и аероплани.Да не би някой да се опита с тях да им гътне изгнилата власт на управляващите ни вече десетилетие.
18
1
 
35
 
! Отговори
Разбирачите, преди 4 години
прочетете закона. Това което е преди 1900г. и е правено за патрон с димен барут и необлечен куршум ДОРИ НЕ ВЛИЗА в категорията "оръжие". Не се счита за "оръжие" по закона!Какви щуротии дращите по-долу.
17
1
 
31
 
! Отговори
Ала-Бала преди 4 години
Бати ви Бойко го е страх от револючия. Това е поредната гербрска простотия. Просто това оръжие може да се регистрира и да се схранява по определен наяин. Тази хора не са бандити - например сикаджии. Това отговорни хора!