Парадокс: Българите живеят по-добре, но са по-нещастни

Тази тенденция се среща и при другите народи
2 ное 2019 13:30, Нели Христова
264
Парадокс: Българите живеят по-добре, но са по-нещастни
Снимка: Reuters

Мнозина в България вярват, че живеят в най-нещастното, най-бездуховното, най-опасното време. Истината обаче е друга: живеем все по-добре. Защо тогава ставаме все по-нещастни? Проф. Ивайло Дичев обяснява причините за DW.

Защо сме все по-нещастни, след като живеем все по-добре? Този парадокс е в основата на кризата в съвременните общества.

Да започнем с най-актуалното - града, в който живеем. Промяната е наистина удивителна. Нали помните онези решетки, с които през 1990-те софиянци доброволно превръщаха апартаментите си в затвори? А спомняте ли си как се паркираше, преди да направят синя и зелена зона, как се гонеха служителите по паркирането за билетче, преди да въведат СМС-заплащането, какви купища боклук се събираха периодично? Стана някак по-цветно, изникнаха приятни кафенета, реставрираха фасади, та даже пешеходни зони вече има.

И успоредно с това все по-голямо страдание ни причинява поредното подозрение за злоупотреба с обществена поръчка; забиването, после изтръгването, после пак забиването на абсурдните колчета по тротоарите; безнадеждните задръствания; незалепените плочки, изпод които ни пръска вода. Оставете сегашните избори, на които власт и опозиция разиграват тези две гледни точки. Проблемът е вътре във всеки от нас. Градът се развива, но ние сме все по-недоволни.

"Съсипаха я тая държава!"

Същото можем да кажем за държавата като цяло. От края на социализма България бележи сериозен ръст в паритетната покупателна способност - от 12 хиляди долара на човек през 1990 до близо 20 хиляди днес. Въпреки разпадането на СИВ, въпреки мъчителните реформи и мафиотизирането на икономиката през 1990-те. А после дори чудодейно се присъединихме към най-богатия икономически блок и най-силния военен алианс. Само че познавате ли поне един българин, който да е доволен от развитието на страната си? Благосъстоянието нараства, а все сме на опашката. Границите са отворени, а държавата се обезлюдява. Пазят ни американците, ама виж как обидихме добрите руснаци. Имаме всякакви стоки, но не всички могат да си ги купуват. Абе, съсипаха я тая държава! И докато властта ни обяснява, че никога не сме били по-добре, опозицията вика, че загиваме.

Работата е там, че аз, масовият човек, се чувствам зле независимо от това, че светът около мен върви напред. Същото се наблюдава и в далеч по-развити икономики. До едно време нарастването на икономическото равнище води и до нарастване на удовлетворението от живота. После обаче идва един критичен пик, след който хората продължават да забогатяват, но кривата на щастието тръгва надолу.

Ще кажете: овчедушното щастие би ни направило безкритични апологети на властта. Или с други думи: колкото повече недоволство, толкова повече гражданска енергия за съпротива. Но вярно е и обратното: ако гражданите стават все по-недоволни, властта просто ще загуби мотивацията да прави каквото и да било. Разбира се, идеалното е да има баланс, при който гражданите оценяват хубавото, но критикуват лошото. Само че тъкмо този баланс днес изглежда по-далеч от всякога - живеем в такава медийна шумотевица, че за да бъдеш чут, трябва да виеш в най-високите регистри, да правиш слон от всяка муха, да вещаеш края на света още в сутрешните блокове. Лошото е, че въвлечени в това политическо кресчендо, гражданите започват да се чувстват искрено нещастни. Да вярват, че живеят в най-нещастното, най-бездуховното, най-опасното време. Без перспектива, без идеали. Така ли е наистина? Не, разбира се. Живеем в най-мирното време в цялата човешка история. Започнали сме да се грижим за нещастните си съчовеци от другия край на света, с които нямаме нищо общо. Медицината прави чудеса, продължителността на живота се е удвоила за последните стотина години. Днес повече хора умират от преяждане, отколкото от глад. Повече хора се самоубиват, отколкото умират от насилствена смърт. Благодарение на медиите обаче живеем с чувството, че зад всеки ъгъл ни дебне нов Джак Изкормвача.

Егоизми и фрустрации

В резултат от всичко това и при нас, и другаде по света се наблюдава следното разминаване: общо взето положителна оценка за личното състояние на отделния човек, но нарастващ песимизъм за обществото като цяло. Обективното подобрение проецирам върху себе си, а недоволствата прехвърлям върху общото. От това опасно отчуждение следва едно - нарастващ егоизъм.

Изследователите изброяват различни причини за този парадокс на недоволството. Ръстът на благосъстоянието например задължително води до увеличение на неравенствата в обществото - положението на всички се подобрява, но при някои повече, отколкото при други. А това неизменно поражда напрежения. Неслучайно пословично егалитарните скандинавски общества са все първенци по удовлетвореност от живота.

В друга посока вървят разсъжденията за фрустрациите, в които изпада съвременният човек заради все повечето възможности за избор. Когато животът ти е зададен веднъж завинаги - цар, поп, генерал - слушаш, козируваш и колебания няма. Когато обаче непрекъснато избираш - управниците си, страната, в която да идат децата ти, бизнеса, в който да си сложиш парите, марката автомобил, която да си купиш - тогава започваш да пребиваваш в една непрекъсната несигурност. Спираш се на една от многото възможности и незабавно започват да те глождят съмнения - дали пък не сбърках, мога ли да повторя избора, да го потретя?

Старите хора ще ви кажат, че сме недоволни, защото сме станали по-претенциозни. И в това безспорно има някаква истина. Когато навремето по телевизията имаше един филм в седмицата, помните ли колко му се радвахме? А сега се чудим на кой канал да превключим.

Ето кое е нетърпимото

Но претенциозността днес не е материална - хората просто очакват да имат по-голяма роля в управлението на обществата си. Не да им дават все повече неща, а те сами да ги разпределят. Да бъдат не обекти, а субекти на живота си. Това, което прави нетърпима ситуацията в съвременното българско общество, не са разбитите тротоари или пък мизерните заплати на медицинските сестри и научните работници. Нетърпимото е това, че управленските етажи се самозатвориха, че социалният асансьор не работи, че там вече проникват само близки и съпартийци (помните каква хубава метафора създаде Цветанов с асансьора си). Същото се беше случило във времето на късния социализъм, когато се надигна подобна вълна на идеално, а не материално мотивирано недоволство срещу самозатворилата се номенклатура. Нещо такова наблюдаваме и в развития свят, където меритократичните елити издигат около себе си бариерите на дипломи от топ университети, събират се в затворени клубове, подкрепят се глобално и презират обикновените хора наоколо.

Умните политици разбират, че трябва да заложат именно на тази карта - отваряне, ремонт на ръждясалия социален асансьор, разместване на социалните пластове. Как да стане това? Ами дайте да мислим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Не е политкотектно да кажеш, че Българите са подложени на унищожение. Онези Българи - наследници на Българи от земите на днешна България, Одринска Тракия и Македония. Политкотектно е да кажеш, че на всички в нашето общество се дава равен шанс. Ами само погледнете в коя БГ телевизия най-гледаното - новините се водят от Българи! Така и трябва. Важното е да сте политкотектни.
188
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е авторът, че българинът се превърна в хроничен мрънкач. Всеки все реве , а истината е чу проблемите ви са все с парично измерение, аз си карам с един "Мраз" 80 и докато не се съсипе не смятам за нужно да го сменям, а се радвам че вече е на 26 години и само крушката съм му сменял.
187
1
 
15
 
! Отговори
Ликвидират Българите преди 4 години
В България се провежда организирана нагл аликвидация на населението чрез доказано престъпни групировки маскирани като партии.Блокирана е раждаемоста. Всички деца и младежи са подложени на жесток дигитално холограмен видео терор въпреки забраната от Конституцията. Населението се отравя масово вкл чрез питейната вода.ПАРИ ИМАТ САМО издържани с ограбвани пари от народа през бюджета и партиино подставените фирми.
186
0
 
2
 
! Отговори
До 205 преди 4 години
Изопачаваш нещата,никой никому не Давал,това че имаше дефицит на дадени стоки не означава че са били подарявани!
185
4
 
2
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Сега евреите (толкоз много коментарии и нито дума за евреите, а сме еврейска колония както всички, и на нас са отредили африкански стандарт), работят по статии: "Как при Демокрацията решихме популацията и никой не вярва!", "За 30 години се удвоихме, но много мислят че сме се преполовили?", "91г. бяхме на изчезване, сега сме като турция, но някои се съмняват!"
184
0
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
В България нсй-върлите почитатели на нашата капиталистическа демокрация да не други, а Държавните чиновници. Какво ви говори това?
183
2
 
0
 
! Отговори
До 196 преди 4 години
Че защо им е да развъждате римляните за население? Те просто трябваше да забранят аборта и това е. 6 милиона души. Друго щеше да е, да пратим римляните и турците в Сибир... Нищо, това е фашизъм и расизъм, а те са интернационалисти...
182
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рашко като ти чета словата,по нищо не се различаваш от тия "развъдените"! От тях ли си?
181
1
 
5
 
! Отговори
Слаб ПР преди 4 години
Парадокс е да напишеш подобна глупост!
180
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
195, а къде отбеляза, че това е платен репортаж?
179
14
 
9
 
! Отговори
Бонка Бонбонка преди 4 години
Това е вярно - сега някои живеем много добре, всичко има, магазините пращят от стока, пари има. Щастливи сме. Има много българи-мрънкачи и те са най-гласовити. Но на света не му пука за тях. Социализма е минало и няма да се върне - това спокойствие и скука не са възможни днес, но пък днес е интересен живота. Наздраве !
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
191, много си млад момче, много! Радвай се!
177
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рашко. Вие в коя държава живеете, новини гледате ли? Не знаете ли, че селата опустяха, защото пребиват самотни старци за каквото има? 5 лева, 10 лева. Нямало да ви окрадат ли? Даже дограмите на прозорците къртят, стъкла вземат....
176
5
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 188Това са митове и легенди които разправяш!Никога не съм си оставял ключа под изтривалката!Преди години само когато ни обраха апартамента понеже бяхме на първия етаж на блока със старата дървена дограма бяха влезли през балкона.И оттогава сложихме PVC дограма, метални решетки на балкона, мрежа рабица и бронирана входна врата с шипове от четирите страни.Иначе ключа си го носех винаги с мен!
175
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега има много канали с филми и НИЩО не гледам, НИЩО. Защото в самите реклами на филмите НЯМА хуманност, рекламират се с насилие, кое от кое по- брутално....
174
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Соца. Всеки много четеше и стана Широко Скроен Специалист по Всичко. Без да има трудови навици. Пройзвеждаше лошо качество и брак. Продукцията му отиваше на Изток . Защото на Запад будеше смях и учудване.
173
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С какво може да се замени времето в което ключа за вратата стоеше под истривалката? С килограм банани, или с двадесет годишното опелче?
172
9
 
3
 
! Отговори
prozac nation преди 4 години
Когато навремето по телевизията имаше един филм в седмицата, помните ли колко му се радвахме? А сега се чудим на кой канал да превключим........има 1 един филм.....B...седмицата.... Alone in home ?
171
9
 
4
 
! Отговори
До 184 преди 4 години
Като малки също ви караха да учите руски, за да се разбирате с господарите ви. Ти на руски или български я чете? Как беше комунизма? Стигнахте ли светлото бъдеще на пролетариата?
170
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от комунистическа пропаганда!Българите били живели видите ли по-добре???Моля???С какво се различава днешна България от тази на Тодор Живков?С това, че Тодор Живков си е нямал Фейсбук!А да, и че отвориха границите.Сега очаквам само да ги затворят - така де, да спрат изтичането на работна ръка.Да не бягат робите. Да, ако това е нещо по-добро то съгласен съм - по-добре живеем, защото имаме достъп до Терминал-1 и Терминал-2 на летище София. И one way ticket to the West!