По-строги изисквания за пенсиониране, скача възрастта, ранното - по-трудно

На всеки 100 пенсионери се падат по 66, които навлизат на пазара на труда
424
 По-строги изисквания за пенсиониране, скача възрастта, ранното - по-трудно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране. Това е една от мерките, които социалното министерство предлага за преодоляване на дефицита в пенсионната система, информира "Труд".

Тя е залегнала в Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.).

В момента съществува възможност, ако имате нужният стаж, да се пенсионирате една година по-рано. Това се случва обаче за сметка на по-ниска пенсия, която се намалява с 0,4 на сто за всеки недостигащ месец.

Още по темата

В наредба са определени и категориите труд, които се пенсионират по-рано – това са миньори, пилоти, работници в металургията и др.

Учителите също имат право на ранна пенсия, която се отпуска от Учителския пенсионен фонд.

Балерините и балетистите придобиват право на пенсия, ако имат 25 години осигурителен стаж при навършване на 43 години и 4 месеца.

Авторите на стратегията предлагат още да продължи да се повишава възрастта за пенсиониране, както и да се въведат по-строги изисквания за получаване на пенсия от държавното обществено осигуряване.

Мерките се налагат поради трайната тенденция на застаряване на населението, което неминуемо в бъдеще ще доведе до значително увеличение на разходите за пенсии, се посочва в документа.

Обсъждат се и възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система, както и механизъм за гарантиране на средствата от вноски, натрупани в допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Стратегията предвижда още да се укрепи Сребърният фонд, който да спомогне за стабилизиране на пенсионната система.

На всеки 100 пенсионери се падат по едва 66 лица, които навлизат на пазара на труда, отчита стратегията за борба с демографската криза.

За сравнение през 2001 г. 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст (60-64 години), са били замествани от 124 млади хора (15-19 години).

Най-благоприятно е съотношението в областите Сливен – 87, Варна – 73, и София (столица) – 72 лица. Най-нисък е този показател в областите Смолян – 43, Перник – 49, и Габрово, където 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват от 51 лица, влизащи в трудоспособна възраст.

В края на 2018 г. лицата на 65 и повече навършени години са 1 493 119, или 21,3% от населението на страната. В сравнение с 2017 г. делът на хората в тази възрастова група нараства с 0,3 процентни пункта.

Разходите за пенсии за 2018 г. са 9 455 890,5 хил. лв., като в тази сума са включени разходите за пенсии, финансирани от ДОО и от държавния бюджет, и еднократно изплатените суми към пенсиите за месеците април и декември на 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социалната пенсия е 132 лв масовата пенсия е 160-220 лв а трябва да няма пенсия под 500 лв в ес работят за 5000 10000 20000 евро заплата и накрая пенсията им е като заплатата в ес пенсия под 1000 2000 няма и стига до над 20000 евро в Гърция пенсия под 800 1000 евро няма а има много по 3000 до над 20000 евро в Албания под 400 500 лв няма пенсия пенсионерите с 20000 евро пенсия взимат колко един български пенсионер за 20 години
325
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на соца жена с 3 деца се пенсионираше на 45г.-но ако стане сега само ром... ще се пенсионират, но от друга страна те нямат работа и осигуровки, някой трябва да смята за да се разбере какво точно трябва да направим за да се повиши раждаемостта на децата, чиито родители ще ги изучават и възпитават и това да се обвърже по някакъв начин със детските-ще ги получат в книжка когато навършат пълнолетие и са завършили средно или колеж или.., а не да се облагодетелстват само от "лошия материал
324
21
 
11
 
! Отговори
Един вишист преди 4 години
Еи за това си дигнах чокалата веднага стом завърхших више по социология и си бачкам в Германия срещо 9800 нето на месец като специялист. Тук устанаха само неграмотни и марзеливци. Баи ганиовци такива. В Германия сте се пенсионирам след 12 години /на 45/ със 6500 еврака. А вии си бачкаите в БГ до 70.
323
2
 
15
 
! Отговори
Котка преди 4 години
До Анонимен 332Аз съм на 54г., физиотерапевт с дългогодишен опит и практика, но вече чуствам "вятъра на съкращението", максимум да запазя работата си още 2-3 години, ами след това!? След това? Сменяш болницата/санаториума или направо града. Знаеш ли на колко места питат за такива специалисти...ама нема. Никой не ще да си напуска софията или която друга кочинка обитава. Е, няма да е блясъка, с който вероятно сте свикнали, но пак ще е работа (и заплата).
322
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според гробарите трябва да се работи до 90 годишна възраст , свършиха изборите и тиквочите пак в действие
321
2
 
31
 
! Отговори
ХОРА СА, ХОРА! преди 4 години
Когато се определя възрастта за пенсиорине трябва да се отчита и средната продължителност на живота (до и да не е съвсем точна статистическа величина). Защото ми струва, че стратегията за демографското развитие цели по възможност много хора изобщо да не стигнат до пенсия??? Все пак възрастните са хора...
320
5
 
21
 
! Отговори
до Иван 329 преди 4 години
Иване, ти още си вероятно с впечатления от отдавна минало време. Сега и Терминал 2 не помага. Тук в Германия вече няма сигурност, въвеждат негативни лихви зърху спестяванията, очаква се голям крах на еврото най-късно до една година. Аз работи като инженер почече от 30 години тук, но няма да имам "достсйни старини". Тук еко-социалистите са против пазарната икономика и искат планово стопанство и разпределение на доходите, като способните и работливите да хранят калпазаните и новите търтеи.
319
4
 
22
 
! Отговори
A преди 4 години
Ако се намалят разходите за тераси, асансьори и под., разходите за пенсии ще се намалят.
318
6
 
23
 
! Отговори
дедо Пух преди 4 години
На мене ми е през дедовия. Който е *** и не си е осигурил старините да чака на некфа измислена държава. Нема държави вече , не го ли разбраха вече некои ? Има нов световен ред - света е разделен на зони.
317
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На дърти години да емигрирам?Къде да ходя вече?" Ми просто е - на площада!Но понеже мене ме е страх, а знам, че и теб те е страх - шъ съ вайкаме у нета и преди да се пенсионираме, ще вземем да умрем, за радост на бюджета.Те това ни чака!
316
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За миньорите разбирам... тежък и рискован труд, плюс вредата за здравето, но балерини и балетисти????Аби, както е тръгнало май "Пенсията" ще се превърне в "комунистическа диверсия" срещу либерал-диктатурата на Демокрацията!А, сега си отговорете на Въпроса - Какъв е шанса работодателят да наеме на работа 60 годишен, а???Аз съм на 54г., физиотерапевт с дългогодишен опит и практика, но вече чуствам "вятъра на съкращението", максимум да запазя работата си още 2-3 години, ами след това!?
315
3
 
19
 
! Отговори
Fate преди 4 години
Американската демокрация. Всичко това е напълно умишлено планирано
314
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не повишаваме раждаемостта ще повишаваме пенсионната възраст. Нали все някой трябва да работи. Боко геният.
313
6
 
29
 
! Отговори
Иван преди 4 години
За съжаление има само един изход от ситуацията и той е с нарицателното име "Терминал2" и олицетворява всичко, за което нормалните хора копнеят - достойни старини, адекватно заплащане, човешко отношение. В държавата на мафиотите няма прокопсия за съжаление.
312
2
 
50
 
! Отговори
Явно ... преди 4 години
... не е проблема колко хора излизат в пенсия и колко ги заместват а в това че ТВЪРДЕ МНОГО СТАНАХА ТЪРТЕИТЕ в тази държава които не плащат пенсионни осигуровки а са им определени огромни пенсии при ранното им пенсиониране . - крадливи "държавници" , дУпетати , роднини в местната и държавна администрация , измислени пенсионери с ТЕЛК , като ония ромски братя с мерцедесите дето имали 100% слепота и други ромалета без нито един ден трудов стаж ......
311
2
 
22
 
! Отговори
РАЖДАЕМОСТТА!!! преди 4 години
А в Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.) има ли нещо за насърчаване на раздаемостта? Или се набляга на похватите как никой да не стигне до пенсия? Ясно е като бял ден - единственото решение е повишаване на раждаемостта. Или пък да си внасяме млади китайци.. Някой трябва да работи.
310
9
 
35
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Тролчетата от ГЕРБ, които се радваха на победата, нещо са много тихи след "хубавата" новина на Горанов за вдигане възрастта за пенсиониране. Защо бе "победители" от ГЕРБ? Не се ли радвате? Май Горанов ви плю в лицето и бюлетините днес, а?
309
6
 
22
 
! Отговори
До 324 дядо мраз преди 4 години
Казваш, че само в България има държавни служители, военни и полицаи. Това дядо мраз ли ти го каза?
308
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
319 вярва в дядо Мраз!
307
3
 
5
 
! Отговори
do 318 преди 4 години
ама като дойде време ревеш, че сакаш да гласуваш !