Кампания за донорство: 1151 българи чакат своя шанс за живот

Разпространяват 50 хил. донорски карти
9
Кампания за донорство: 1151 българи чакат своя шанс за живот
Снимка: БТА, архив

50 хиляди донорски карти ще бъдат разпространени в рамките на започващата национална информационна кампания за донорството и трансплантациите.

Донорството е онзи хуманен акт, който по своята същност няма аналог, а трансплантациите са уникално постижение на медицината, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти.

За трансплантация на някакъв орган към юни 2019 година чакат 1151 българи, като над 1000 са за бъбречна трансплантация. От началото на годината са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12 - от жив донор, съобщи министърът, цитиран от БТА.

Картите ще се разпространяват чрез Българския Червен кръст и регионалните здравни инспекции. Те не са задължителни и нямат юридическа стойност. Изразената в тях воля би била ориентир само за близките на приносителя на картата.

Въпреки това при настъпване на мозъчна смърт даването на съгласие от страна на близките остава задължително изискване.

В брошура, прикрепена към картата, е описано подробно какво е донорство, мозъчна смърт, законови изисквания и др.

В рамките на информационната кампания искаме хората да се замислят за ролята на донорството, искаме посланията ни да достигнат до семействата, училищата и университетите, каза още Ананиев.

Инициативата ще продължи до 5 декември, когато ще се направи отчет на кампанията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога донорска карта. Като знам морала на бандитите в бели престилки е съвсем възможно при катастрофа да ти приберат органите и без да си в мозъчна смърт. Бизнеса си е бизнес, а от болничното легло човек не е в позиция да защити живота си.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко бежанци минаха през територията?Защо не даряват поне бъбрек,да не говорим,че щом са влезли нелегално може да ги разфасоват за органи вместо да ги застрелят на границата граничарите.В Германия нямат проблем нали?Там си ги разфасоват тихо...
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да разпространи донорските карти в министерския съвет и парламента. Премиерът да даде пример с донорска карта 1.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с риииформата,за която те "назначиха" твоите"работодатели"от 2020 година ли ще почнем да им пълним "касичките"
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това се прави в началото на мото сезона! Да се агитират момчетата , и да знаят,че някак ще живеят и след смъртта си!
3
2
 
7
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Само да попитам, в коя общинска болница и кой лекар ще прави трансплантация? С капачки ли ще се плащат операциите или с смс-и? Или може би ща разчитаме на българската коледа?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките хора! . Обречени на смърт заради крадливите некадърници.....
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специалистът по кражби, вуйчото на Горанов, дето го направиха министър на Здравеопазването без да е влизал в болница.Но пък за това в кражбите няма равен. Такива кадри са нужни на ГЕРБ.