В Германия не всичко е розово. А защо българи заминават там?

Историите на преподавател, камериерка, социален асистент, хористка
Обновена: 5 ное 2019 21:41 | 5 ное 2019 20:45, Елка Василева
241
В Германия не всичко е розово. А защо българи заминават там?
Снимка: Дойче веле

Преподавател в университет, камериерка, социален асистент, хористка - четири истории на българи, работещи в Германия. Дойче веле разговаря с тях в София, минути преди да напуснат България.

Международната автогара в София. В края на лятото. От тук всеки ден стотици български граждани заминават за чужбина. Едни - за кратко, други - завинаги.

След броени минути поредният автобус ще потегли за Германия. Пред входа му вече се е образувала опашка. Според Германската статистическа служба през 2018 г. всеки ден по 74 българи са емигрирали във Федералната република.

Днес в Германия живеят над 330 000 българи, като почти половината са се преселили в страната през последните 5 години, а над две трети от тях са на възраст под 45 години.

"В Германия не всичко е розово"

А хората, които всеки момент ще се качат в автобуса? Какво ги е накарало да заминат за Германия? Дали отиват там за дълго? Или просто ще гостуват на някого?

Една усмихната млада жена споделя, че се е преместила в Германия през 2013 година. Тогава е била на 25 години. Решението ѝ да замине дошло спонтанно - отворила ѝ се възможност за работа и тя тръгнала, без да се замисля. Името ѝ е Гергана Бориславова. Преди да се премести в Германия, е работела като хорист в Държавния музикален театър в София.

Още по темата

"Изкарвах чисто на месец 327 лева. Ситуацията беше нетърпима, всеки на мое място би постъпил по същия начин", обяснява тя.

Според нея много от българите, напускащи родината, се решават на тази крачка заради проблеми от финансово-битов характер. "Идвайки в Германия, те си мислят, че всичко в тази страна е розово, но истината е, че и тук пари се изкарват трудно. Конкуренцията е жестока. Непрекъснато трябва да се доказваш, че си добър, че можеш, че имаш потенциал и качества."

На този етап тя не смята да се връща в България, но силно вярва, че някой ден това ще се случи. "Надявам се, че за България ще дойдат светли дни, но те ще настъпят само ако ние, хората, излезли в чужбина, се обединим, сплотим и пренесем опита, който сме добили зад граница. Ако някой ден се върна, моята цел ще бъде чрез опита, който съм добила тук, да направя нещо ново за България", казва Гергана.

На същото мнение е и 36-годишният Деян Радев, който преподава финанси в Бонския университет. От следващата година той смята да продължи академичната си кариера в България. Вече проучва различните възможности, защото е решил, че на този етап би имал много по-голям принос към науката в родната си страна, отколкото в Германия.

"Получих достатъчно от Германия и сега искам да предам опита си на младите. Целта ми е, като се върна в България, да преподавам така, че младите хора да не изпитват нужда да търсят знания навън. Освен това искам да докажа, че дори и в България могат да се правят научни изследвания на световно ниво", обяснява Деян.

Разказва още, че навремето заминал не по политически или икономически причини, а заради желанието за личностно израстване. "Никога не съм имал за цел да напускам България, но и не съжалявам, че го направих, защото Германия ми даде много. Чувствам сe добре тук, но след 13 години в Германия мисля, че ми е време да се върна", споделя Деян.

Пред автобуса има и хора, които за първи път в живота си ще пътуват в чужбина. Например 52-годишната Мариана Андонова. Тя е видимо разтревожена, не ѝ е лесно да се раздели с България. Заминава за Германия, за да работи като камериерка за шест месеца. Разказва, че съпругът ѝ починал преди 7 години, но едва сега, след като дъщерите ѝ пораснали, се решила на тази крачка. Казва, че никога не си е представяла да работи нещо подобно, но финансовите обстоятелства го наложили. "Отивам, за да изкарам малко пари. Ще карам, колкото издържа. Но ще се върна, защото не мога да си представя да бъда далеч от децата си", заявява Мариана.

"Хората в България са все по-изморени и намръщени"

И 50-годишната Елка Илиева споделя, че е вдовица. Трагедията в семейството ѝ обаче се разиграла, докато вече работела в Германия. Тогава ѝ се наложило да вземе най-тежкото решение - или да се върне окончателно в България, за да се грижи за децата си, или да остане и да осигури финансовата стабилност на семейството. Избрала второто. Днес Елка живее в Нюрнбрехт и от година и половина е социален асистент на възрастна жена с деменция. Очарована е от семейството, при което е попаднала, и споделя, че за времето, в което работи при тях, е получила повече признание, отколкото за целия ѝ 30-годишен трудов стаж в България.

За разлика от останалите 50-годишната жена е категорична, че не желае да се връща в родината. "Уморих се да се боря със системата. Осъзнах, че в България нещата никога няма да се оправят. 30 години чаках някаква промяна, но тя не дойде. Виждах, че работим, трудим се, но не вървим напред, а назад. Опитвах се сама да променям нещата около мен, но нямах подкрепа. От година на година нещата ставаха все по-зле и по-зле. Това ме амбицира да замина", обяснява Елка.

Според нея хората в България стават "все по-намръщени, изморени, демотивирани и изнервени". Тя обаче е оставила децата ѝ сами да решат къде ще продължат житейския си път. "Като всяка майка аз искам най-доброто за тях, но в крайна сметка и те са личности и имат право на мнение. Аз не мога да решавам тяхната съдба", завършва Елка.

Шофьорът подканва пътниците да се качат в автобуса. След минути ще потегли. И ще ги отведе до Мюнхен, Франкфурт, Кьолн, Мюнстер. Много от тях ще останат там дълго.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: Германиябългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1500 евро наем.отделно газ.ток.интернет.платено паркиране и 50% данъчно облагане.само дето стана мръсно както е в България.една къща струва 600 000 евро.30 000такси нотариални.6% провизион на недв.имоти.един апартамепт НЕ в турски квартал 280 000 евро.ако искаш.
145
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 144 "Радиа като филипс ис сименс, само че по добри и правени в българия. Били сме като японците тия години" - Умните каскети пак започнаха да бълнуват в треска как по време на царство България сме били първа индустриална сила. Познавах един радиотехник, който по време на войната е сглобявал радиоапарати - немските фирми му пращали части, от тях той сглобявал радиоапаратите и само дървената им кутия е била бългрско производство. В Бг по това време не е имало производство на елекетронни лампи. Едно е да произвеждаш, друго е да сглобяваш, каскет
144
3
 
4
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
хора , да ви каже че ако имате възможност идете да живеете и работите 5-10 години в чужбина, защото на тези минимални ставки , на които ви осигуряват- ядец!познавам много хора, които с 6-7-8 години стаж от Испания взимат 200-300? пенсия, повече от колкото им отпуска НОИ за 30 години стаж . И сега си щъкат из Бг спокойни че няма да останат гладни.
143
3
 
10
 
! Отговори
селянин преди 4 години
прави са хората за съжаление и мойте познати са тв чужбина по цялата европас 800-1000лв не се живее е може да оцелееш но само толкова
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 147С цялото ми уважение но и до днес ни управляват предимно комунисти и чадата им. Не забравяй, че дори Костов е имал мераци към БКП/БСП но го отвхърлят за това, че е привърженик на пазарната икономика(която е овладяна от мутрите от 90те до днес). Всичките са един дол дренки. А тия умнокрасавци които се водят "автентично десни" са по-леви от баба ти вуна
141
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Да хората с образование ще подкрепят сестра гелева костинбродская. я мисли малко
140
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 143 Това е стандарта - Едно си баба знае, едно си бае вече 30 години. Кой, ако не антикомунистите доведоха страната до това плачевно състояние?
139
4
 
12
 
! Отговори
7 преди 4 години
Така ще е докато роми и мутри определят резултатите от изборите !Не може прости хора да ни управляват и да сме добре !Манолова щяла да прави инициативен комитет - нека това да е ИК само на гражданите с образование !
138
7
 
11
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ОТ ГЕРМАНИЯ - - ЛОШО НЕ СМЕ ВДЕЛИ.САМО ДОБРИНИ И ПОМОЩ!НЕМЦИТЕ СА ХОРА НА ЧЕСТТА И РАБОТАТА!ПА И ПЛАЩАТ ЧУДЕСНО!!!!!
137
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1934 до 1944г.Мини през музея на радиото. Радиа като филипс ис сименс, само че по добри и правени в българия. Били сме като японците тия години. Копираш и правиш по-добре. IBM са имали централа тук още тогава, работилници са правили шасита за додж и мерцедес. И много от тези неща са правени от хората които са учили навън 20 години преди периода 34-44. И сега тепърва наново същата песен заради едни дето бомбят църкви а ся се пишат първи православни християни.
136
7
 
9
 
! Отговори
Това е стандарта: преди 4 години
КОМУНИСТ--ЗНАЧИ ФАЛИТ!!
135
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 131Това всъщност е доста вярно описание. За съжаление истината не се харесва от навлеците и ти слагат минуси. Има някакъв комплекс какво ще каже съседката, ако се върнат в България. Има 1001 причини някой да се върне, които не са свързани с "успех" - приятели, семейство, среда, болни родители, etc.
134
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като съсипват малкото останало производство тук:При нас има закриване на предприятия, намаляне на щатния състав в моето предприятие. А за капак на всичко махнаха и шефа, замествайки го за постоянно някаква к..ва...Е, как да си положително настроен, че нещата ще се оправят ?!...
133
7
 
7
 
! Отговори
Слава на ГЕРБ преди 4 години
Докато са на ВЛАСТ-ПОНЕ ГРАНИЦИТЕ ЩЕ СА В РАМКИТЕ НА ЕС.ПРИ КОМУНИСТИТЕ ЩЕ Е УМИРАЧКА И ГЛАД, КАТО ПРИ ВИДЕНОВ И ЛУКАНОВ!
132
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам тука някакви се хвалят с бачкаторски заплати в Германия сякаш са постигнали нещо невероятно. Това ли е стандартът за успял български емигрант?
131
5
 
9
 
! Отговори
sa преди 4 години
Докато мутрите са на власт нещата ще стават още по-зле!
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от немскохубаво е, но ако дълго живееш и работиш там тогова всичко ти остава там!От гурбет не се забогатявало. Разликата във заплатите между среднист и вишист е 200-300эвро. От тук изглежда да е много хубаво, но отидиш ли там - там и оставаш!
129
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите хора не са по ниски от тревата. Да старото поколение са смачкани и не са толкова борбени, колкото са повечето западноевропейци, но това се дължи изцяло на погрешното комунистическо възпитание! - "Маме кажи на съседката добър ден и и отваряй вратата - не зависимо че тя те гледа на криво и те обижда?!"То за това им се е и срутила системата. Възпитавали са си децата за роби!Новото покление Българи са правилно възпитани, борбени са и отстояват своето. Работят си и си спазват правилата!
128
4
 
2
 
! Отговори
само добрини виждаме преди 4 години
До от немскоГермания си е Германия признава и се поне за нас българите! Никого не убиха ВСВ и ПСВ
127
3
 
5
 
! Отговори
селянин преди 4 години
До Анонимензащото комшията ми е на гурбет и аз ще отида въпреки, че всичко си имам!Ще си купя нов модел лека кола - защото и съседите ми я имат................