Евростат: Българите – най-неудовлетворени в ЕС от живота си

Най-големите щастливци са в Белгия, Холандия, Австрия
7 ное 2019 14:50, Елка Василева
106
Евростат: Българите – най-неудовлетворени в ЕС от живота си
Снимка: архив, Reuters

Българите са сред хората с най-ниско ниво на щастие в ЕС, сочи проучване на Евростат.

През 2018 г. над 62% от хората в ЕС на 16 и повече години заявяват, че са били щастливи през цялото време (14%) или по-голямата част от времето (48%) през последните 4 седмици. Това сочат публикувани днес данни на статистическата служба Евростат.

В сравнение с 2013 г. делът на щастливите хора в ЕС се е увеличил с над 2 пункта.

Белгия, Холандия, Австрия и Финландия са страните с най-щастливо население – над три четвърти от хората (76% в всяка страна) посочват, че са се чувствали щастливи през цялото и по-голяма част от времето за последните 4 седмици. Следват Люксембург, Испания и Дания.

На обратната страна на скалата най-ниско ниво на щастие е регистрирано в Латвия (31%), следвана от България (35%), Хърватия (42%), Литва (45%), Гърция и Румъния (по 46%).

В отделно проучване Евростат отбелязва, че нивото на удовлетвореност от живота варира значително в общността, като на дъното е България, съобши БНР.

Граждани на ЕС са били запитани "Като цяло колко сте удовлетворени от живота напоследък?", като отговорът е по скала от 0 до 10, при която 0 е "изобщо не съм удовлетворен", а 10 – "напълно удовлетворен".

Най-високо ниво на удовлетвореност е регистрирано във Финландия – 8,1 пункта, следвана от Австрия (8), Дания, Полша и Швеция (по 7,8).

За сравнение България се класира последна с 5,4 точки. След страната ни е Хърватия (6,3), Гърция и Литва (по 6,4). Унгария (6,5) и Латвия и Португалия (по 6,7).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
1
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
"Не питайте какво е направила държавата за вас,а се попитайте какво вие сте направили за държавата си" - Джон Ф.Кенеди
96
1
 
2
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
То и аз в момента да живея в България ще съм НЕЩАСТЕН!!!!Кое нещо е "наред",че хората да са щастливи!!!!
95
1
 
0
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
По времето на НДСВ бяха милион и четиристотин хиляди.Каква е съдбата на единият милион - най-вече семеен бизнес не знаем, това са емигрантите?
94
2
 
1
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
Не визирам лекари, юристи, а такситата могат да са на частни лица - без посредничество на фирма, не визирам и фризьорите, и семейните магазинчета.Не визирам соца, а справедливо общество, без васали на политиците.
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
96,Като се има предвид, че всички фирми в страната са 400000, включително ЕТ и ЕООД таксиметрови шофьори, фризьори и т.н. Ти всъщност искаш пълна национализация и връщане на соца от 80те, нали? Чудя се колко хора са ти цъкнали плюс, защото не са разбрали какво пишеш. Иначе за кражбите за се накажат си е ок и явно просто не са осмислили цялото.
92
3
 
6
 
! Отговори
Всеки човек преди 4 години
Българинът ще си върне щастието, когато всичките бандити на прехода бъдат в затвора.СДС, БСП, НДСВ, ВМРО, ДСБ, Реформатори, ДПС, ГЕРБ.И васалите им 400 хиляди фирми перящи парите на властоимащите, а на отрочетата им отнемане на БГ гражданство, отнемане на банкови сметки вклч. офшорки, имущества в и извън БГ без право на връщане в БГ, и натирването им с мощен шут в чужбина да берат ягоди и протокали по чуждоземско.Тогава ще сме Нумбър уан по щастие, не за едно, а за няколко поколения напред.
91
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми нещастни сме. В тая свинщина мафиотска как да сме?!
90
6
 
3
 
! Отговори
До 90/91 преди 4 години
Това са анекдоти, аз пък познавам семейства, дет правят точно обратното. Но няма как да си щастлив, щом децата и внуците са в чужбина. Това е вярно. Затова хората са правили по-много деца и едно е оставали да ви гледа, а после наследява къщата. Тези пенсии са абсолютно ненужни, при голямо семейство. Утре, ако фалира държава и до тебе има млад човек да те гледа, ще оцелееш. Ама... Ако няма, вече си за никъде.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещастието да си българин-вече и официално.
88
3
 
4
 
! Отговори
От 90 преди 4 години
Всъщност исках да наблегна на друго - как да сме щастливи с деца избягали от България?
87
6
 
4
 
! Отговори
До 89 преди 4 години
Познавам много хора в България с деца в чужбина, но никое от тези деца не праща пари на родителите си в България. От време на време повечето родители пращат пари на децата си в чужбина, а някои го правят всеки месец. Мит е, че роднини от чужбина издържат роднините си в България. Може да има отделни такива случаи, но не е масово. Аз самият имам две деца в чужбина и съм пращал доста пари.
86
5
 
3
 
! Отговори
Пенсиите като... преди 4 години
Цяло са слаба работа. Преди да ги има, вашите деца щяха да ви издържат на старини. Затова хората са правили много деца. И сега има пенсионери с 200 лв, ама децата им от чужбина пращат някой лев. Но това е половината история, другата е че трябва да има някой млад да ви гледа и шета из къщата. Вие и много пари да имате, като нямате сили да шетате, или да се чете дърва и д-р. Слаба работа...
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Балканецът никога не може да е щастлив на външен вид като протестантските нации от западна Европа, заради коренно различното схващане за света като съвкупност от негативни външни фактори извън човека, заради взаимоотношенията наши-ваши, близки-чужди и т.н.
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 85 говоря за сегашните мутри и за всички БКП та всички са от едно БКП
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 84 явно говориш за БСП -БКП ,защото мутрите са тяхно отроче....
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласуващите за мутрите не осъзнават ,че някой ден и те може да стигнат до пенсия ако стигнат до пенсия ги чака същото и тях ама щом искат да гласуват за мутрите
81
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 81 не получават хиляди а само лв
80
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 80..България не се състои само от пенсионери ,...има и друго общество...А самите пенсионери в крайна сметка одобряваха комунизъма ,а и той затова и сега им се отблагодарява ,като ги държи гладни...Затова никога БСП и комунизъм...
79
4
 
1
 
! Отговори
До 74 и75 преди 4 години
Защо да не щастливи пенсионерите, ако получават 150 хиляди и 200 лева пенсия, какти си написал? За съжаление в България няма посочените от теб пенсии.
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да си говорим милиони пенсионери не ядат а го карат само на вода пенсията не им стига за да си купят ядене и го карат само на вода и това са милиони пенсионери като в Африка сме даже в Африка сигурно не е така тук е така