МОСВ зове: Не хвърляйте гумите където ви падне!

Сервизи и продавачи са длъжни да приемат старите ви
Обновена: 7 ное 2019 10:43 | 7 ное 2019 10:43, Красимир Ангелов
10
МОСВ зове: Не хвърляйте гумите където ви падне!
Снимка: Pixabay

Излезли от употреба гуми не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места, припомнят от Министерството на околната среда и водите.

От МОСВ уточняват, че лицата, които пускат на пазара такъв продукт, са длъжни да осигурят възможност за приемане на излезли от употреба гуми в местата на продажбата и на смяната им без крайните потребители да дължат заплащане.

Още по темата
Това означава, че гражданите имат възможността при закупуване на нови гуми или при сезонната им смяна напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз. Точно това и предвижда чл. 10 от Наредбата за изискванията за третиране на излезлите от употреба гуми (НИТИУГ).

Наредбата регламентира и възможността кметовете да определят конкретни общински места, на които гражданите да имат възможност да оставят излезли от употреба гуми. В случай, че самостоятелно определя местата за събиране на стари гуми на терени, които са общинска собственост, кметът на общината трябва да сключи договор с лица, извършващи дейностите по събиране, съхраняване, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на излязлите от употреба автомобилни гуми.

МОСВ напомня още, че е напълно забранено депонирането на цели и нарязани гуми, както и изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане.

За образувани нерегламентирани места за отпадъци местните власти подлежат на санкция. Глобата е в размер от 3000 до 10 000 лв. 

Гражданите, които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места, също следва да бъдат санкционирани, като глобата е от 300 до 1000 лв., а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране – от 2000 до 5000 лв. 

При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Чудя се кога ще му дойде акъла на някой кмет да определи един ден в месеца за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци.Примерно всяка последна неделя.Всички казват НЕ ПРАВЕТЕ ТАКА но никой не казва как да го правим
9
1
 
3
 
! Отговори
Гумата преди 4 години
Гумите трябва да бъдат хвърляни кадето ви скимне , и кадето искате за това плащаме такса смет. Хвърляйте на всякаде за да има работа ..Циганскааатаа ЗГАНН да чисти !!!А до кога крадливиге депутати ще спрат да крадат и возат в Mercedess ? Да им
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то точно сервизите изхвърлят стари гуми където им падне... Бразилците доволно потриват ръце от този факт и зимата дишаме видимости...
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради призива вече няма да хвърлям където ми падне, а ще хвърлям където ми скимне.
6
3
 
2
 
! Отговори
Бангладеш на Европа преди 4 години
Въглища от стари гуми! Това е решението.
5
0
 
14
 
! Отговори
В преди 4 години
Пловдив в Шекер махала горят най-редовно гуми на около 50 метра от КАТ. Не само, че няма глоби, ами се правят, че не виждат. А гъстия черен дим се вижда от километри. Еми прави са някои-няма такава държава.
4
0
 
7
 
! Отговори
добре преди 4 години
Не ги изхвърляйте, събирайте ги под някой виадукт на " Хемус", сега тя е наред.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги хвърляйте! Горете ги!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни таралясници са тези от МОСВ.Еми организирайте прибирането на старите гуми,а не само да давате акъл,плашите и плачете за заплатки.
1
0
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
*** разбира се ,че го спазват.Натрупат ги пред гумарницата и мине родственика на Рач Капур с каруцата и ги обере.Всички доволни.Тая наредба, е като оная за батериите при магазините за електроника.Да има койнтер,че ша минавала фирма от всяка община да ги събирала.НАредба има, ама фирма да събира още няма и няма!!Ако аз се кача на власт само от премахване на глупостите на ГРОБ ще ме изберат за втори мандат!!!