Положителни и отрицателни страни на бюджет 2020

Анализ на Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR
7 ное 2019 01:00, Анисия Иванова
11

"Има заявки за реформи, но няма голяма дейност", това заяви икономистът Владимир Каролев в предаването "Денят ON AIR. Според него бюджет 2020 има своите позитивни, но и отрицателни страни.

"За първи път от 8 години няма увеличение на данъчната тежест. През последните години се увеличаваше данъка върху труда, който за благозвучие се нарича "осигуровка". Увеличаваха в една година вноските към НОИ, или се вдигаше максималният осигурителен доход, или дори двете. През 2020 година за първи път няма увеличение на данъка върху труда", изтъкна като една от положителните страни.

Друг положителен щрих е, че за първи се планира бюджетът да е без дефицит.

Икономистът обаче вижда и проблеми с предвидените пари.

"Много оптимистичен е сценарият догодина България да има 3.3% ръст на икономиката. България има ръст на икономиката от 10 години. Да, не е толкова голям, колкото ни се иска, но това е безпрецедентно. Критиката ми е, че продължава да расте бюджетът над ръста на икономиката. Според мен той няма да бъде да постигнат, но ще е около 3%, освен ако не дойде външен шок, но бюджетът е планиран с ръст от 7,5%", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По същия начин продължават да се наливат пари в нереформирани сектори, вместо да се извърши някаква промяна в тях.

Владимир Каролев потвърди, че е за увеличението в сектора на образованието, но заяви, че няма липса на учители.

"На глава на ученик, броят на учителите не намалява. Те застаряват. Млади хора не са стимулирани да влязат в системата не заради ниски заплати, а поради липса на развитие", допълни той.

Според него трябва да се дават стипендии за специалности, от които пазарът на труда има нужда, а не стимули за отличен успех.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 7 месеца
Много добър анализ.....уважавам този финансист....ако хората слушат внимателно какво той казва и четяха между редовете и правят 10% от неговите препоръки ...щяха да са мнооооого по-добре, но .....толкова могат колкото и разбират.....Поздравления г-н Каролев...чуя ли Ви по ТВ , оставам всяка работа и Ви слушам мнооого внимателно говорете не спирайте все нещо ще влезе в главите на хората !
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Миризливец!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След посещение на Каролев в студиото трябва да се вика ХЕИ и санепит команда.
4
3
 
3
 
! Отговори
УМЕН преди 7 месеца
Не вярвам нито дума на тоя сорроссоид. Той впрочем изпра ли си пуловерчето по случай бюджет 2020 поне?
3
3
 
2
 
! Отговори
Педромир Сополев преди 7 месеца
Щом го казва Каролев значи има претенции за сериозност, ама нема интелектуална тежест и подплата.
2
2
 
10
 
! Отговори
Образованието преди 7 месеца
е едно от най-важните неща и трябва да е приоритет за нацията.
Да влагат финансов ресурс, но и да изискват високо качество - добре подготвени учители, дисциплина в клас, която да осигурява условия за ефективно учене, а също и да се сложи край на това смесване на здрави деца от нация, която винаги е ценяла образованието, с такива, които по традиция не желаят да учат, а родителите им не виждат смисъл да ги образоват. Без смесване с психично болни и с разпасани (уж хиперактивни)! Стига лигавщини!
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На днешното време даскал да си с тези високи заплати и ниски знания.