Ще се усети ли увеличението на пенсиите? Едва ли!

Николай Василев доволен от Бюджет 2020
Обновена: 7 ное 2019 10:39 | 7 ное 2019 10:26, Красимир Ангелов
93

Пенсиите от догодина ще се увеличат с 6,7% или средно с около 31 лева. От КНСБ настояват за минимална пенсия от 250 лева и таван на пенсиите от 1350 лева. Достатъчно ли ще е предвиденото увеличение?

"С оглед на това, че здравеопазването е в колапс, със сигурност няма да се усети в достатъчна степен увеличението. В крайна сметка се налага хората да плащат огромна част от средствата, които са нужни за здравеопазване", коментира експертът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя допълни, че възрастните хора са тези, които се нуждаят най-много от подобен тип грижи. 

"Въпросът е не защо сега са ниски пенсиите, а защо преди 20 години бяха още по-ниски", каза вицепремиерът в периода 2001-2005 г. Николай Василев пред Bulgaria ON AIR. Според него трябва да се има предвид състоянието ни през 90-те години и липсата на действия между 1990 и 1997 година.
 
Икономистът посочи, че е доволен от Бюджет 2020, като изтъкна някои от положителните му черти. Всички макроикономически показатели били добри.

"Ако погледнем отчета за стратегиите за демографско развитие на България, са записани поредица от стъпки преди да посегнем на пенсионната система", заяви още Ваня Григорова.

По думите ѝ ниските заплати са една от причините за обезлюдяването у нас. А увеличението на производителността се случва чрез въвеждането на нови технологии. Не може да се игнорира и неформалната икономика и е необходимо да се работи за нейното намаляване, смята Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега се пенсионират хора, на които почти целия трудов стаж е при демокрацията и пазарната икономика, но онези 80% питат защо трябвало да плащат червени пенсии!
60
10
 
20
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Хора, познавам плочкаджия с 20 г. трудов стаж при социализма, след десети няма официално нито един трудов ден, всичко работа на черно. В момента взема около 350 лв. месечна пенция (вдовец е) и продължава да дъни на черно по няколко хилядарки на месец. Непрекъснато плюе и плаче срещу държавата, но никога през живота си не е внесъл и един лев социални осигуровки. Фен на Славчо Трифонов, и е с коеф. на интелигентност около 60-70. Така че, кой как я нареди.
59
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо изобщо трябва да се инвестира в червени пенции?
58
4
 
9
 
! Отговори
До 62 преди 4 години
Нищо вярно.Укриването на доходи води не само до по-малко плащания за осигуровки, ни и неплащане на Данък общ доход или както сега го наричат Данък доход на физиески лица, а и сега работодателя плаща по-голямата част от осигуровките. Преди това на 100%, което беше по-правилно. Укриват доходи, радват се на някой лев в повече, ноне мислят, че на практика са на загуба. Защо са на загуба е дълга тема.
57
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60И бизнесът, и администрацията, и много други, няма да ги изреждам, се финансират от нашите пари. Но когато стане въпрос за пенсии, точно бизнесът и администрацията скачат най- много и започват да обиждат възрастните хора- били мързеливи, нямали нито ден трудов стаж, укривали данъци, а внасянето на осигуровките някога зависеше изцяло от работодателя, който имаше интерес да си прибира осигуровките.Бизнесът и чиновниците винаги са против пенсионерите.
56
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 59Човек, назначен на работа с партийни протекции, с подарена диплома, работещ по 2-3 часа на ден, без нужните компетенции, получаващ за това заплата с години, бонуси, 13-та заплата, пари за облекло, след това пенсия, цял живот без да е забил 1 пирон, е хрантутник. В другите страни може и да имат почти милион администрация, но в бедна страна като Бг, с малко население, под 6 млн.,тази администрация е раздута.
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавната администрация се била финансирала от нашите данъци, а частния бизнес от какво се финансира? Финансира се пак от нашите данъци, когато държавата му плаша и се финансира директно от нас, когато му купуваме стоките, които частника продава винаги с печалба, т.е. размяната не е равностойна - даваме повече, получаваме по-малко.
54
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма държава без държавна администрация и е грозна манипулация писането за "хрантутниците", които съвсем не са толкова много, както твърдят някои. Реално в България "хрантутниците" са колкото в другите държави. Разликите са заради това кой как ги брои. Принципът е *** - с "хрантутниците" зле, без тях много по-зле, т.е. за да функционира държавата, трябва да има "хрантутници". Другата лъжа за тях е, че били партийно назначени. Е, има и такива, както навсякъде, но са малък процент от "хрантутниц
53
0
 
25
 
! Отговори
Do3 преди 4 години
ГОСПОДИНЕ,БОЛЕН СТЕ ОТ ОМРАЗА!Президентът няма правомощията на министър-председателя.Говорите глупости,промит мозък!
52
2
 
11
 
! Отговори
до 55 преди 4 години
Думата "книги" е нарицателно за всички източници на информация, но къде ти абстрактно мислене в главите на умните и красивите калинки. Няма нужда да ми демонстрираш колко си начетен, образован и да браниш със зъби и нокти държавната администрация, към която уж не принадлежиш. Само 1 ще напиша- спомни кой и как източи НОИ, парите за здраве, за пенсии, кой раздава милионите и пр. Администрацията нищо не внася.Пък ти си пиши как било според "книгите", някой може да ти повярва.
51
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 52Не позна! Частен бизнес, без връзка с фондове, държавни и общински структури. От самото начало на кариерата ми. Сега гласувам за по-малкото зло. Та няма как да съм към партийна централа. Убеден либерал, а такава централа в България реално няма."Чиче" е заради опростенческото, махленско мислене и нулево ниво на познаване на материята. Но грамогласен. Истина от последна инстанция. Когато общуван с колеги на ниво не го ползвам. Просто слизам на нивото опонента. Това е Другарю.
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Не книги драги ми пролетарии, не учебниците, а Държавен весник. Там се публикува бюджета на съотвения фонд. Аз учебниците отдавна съм ги минал. Сега съм в практиката и актуалното законодателство.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 48В държ.осигуряване осигуровките са в кюпа.Не са по партида на съответното лице.Право на пенсия имат тези дето са внасяли и тези дето не са внасяли.За по-хубаво,като се увеличават пенсиите,по-маките се увеличават с по-голям процент,обратнопорпоционално на приноса.Сега парите за пенсии се осигуряват от внасящите осигуровки в България.Те осигуряват пенсиите на свойте близки и на близките на работещите в чужбина и който не внасят пари.Мотивиращо,справедливо,прекрасно!"Експерти"!?
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 51Ако разбираш, ако разбираш... Ти явно не си разбрал, че всичко е в кюпа и се разпределя на централно ниво. Това разделение, което ми пишеш е според учебниците ти по икономика, ама то е само там. Излез от книгите, ако разбираш.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49Обръщението "чиче" към непознат събеседник във форума, издава елементарното ти възпитание и ниската ти социална култура при общуване, присъщи за поколението нагаждачи, гравитиращи около партийните централи.
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Държавната администрация се финансира от нашите данъци. Ако не знаеш. Средствата за пенсии се набират от осигурителните вноски. Ако разбираш какво ти казвам. Едното няма нищо общ с другото. Макар, че независимо от внишенията има агенции още по системата 8/3/1 от Тройната си стоят. Та, вноските за пенсии се разпределят на солидарен принцип между тези дето са внасяли и тези дето нямат една осигурителна вноска. Като вдига социалната п, се намаляват парите за пенсиите на внасялите!!!
45
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До опетков 38Има съществена разлика. Жан-Виденовата зима беше 2-3 месеца. А сега пенсиите не са актуализирани от 2008г. Това са 11 години. Какво я дъвчете тая Жан-Виденова зима? Закачихте се за нея всички *** и ни я припомняте всеки ден, като че ли сега е много хубаво.
44
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Чичее! Тази внучка на шумкарка, не, че това е определящо, на в случая обяснява някой неща има доста изкривен класов поглед на нещата. А класов, означава едностранчив, отдалечен от реалността, пристрастен.
43
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Айде, да не пишем кой какво източва, става ли?Щото има една маса почти колкото са пенсионерите- администрацията, която се състои от партийни протежета, които цял живот получават заплати и после пенсии, без да имат грам полезност. И най- страшното е, че тая маса хрантутници от ден на ден все повече се увеличава. И на няколко месеца си раздават бонуси в хиляди, получават и 13-та заплата без да носят нито стотинка добавена стойност.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваня Григорова засега показва много добро разбиране на нещата, но от нея малко зависи - тя е съветник в Подкрепа. Липсва й само парадоксалното мислене, т.е. да вижда истинската същност на нещата, които за хората изглеждат по различен от истината начин.