Ще се усети ли увеличението на пенсиите? Едва ли!

Николай Василев доволен от Бюджет 2020
Обновена: 7 ное 2019 10:39 | 7 ное 2019 10:26, Красимир Ангелов
93

Пенсиите от догодина ще се увеличат с 6,7% или средно с около 31 лева. От КНСБ настояват за минимална пенсия от 250 лева и таван на пенсиите от 1350 лева. Достатъчно ли ще е предвиденото увеличение?

"С оглед на това, че здравеопазването е в колапс, със сигурност няма да се усети в достатъчна степен увеличението. В крайна сметка се налага хората да плащат огромна част от средствата, които са нужни за здравеопазване", коментира експертът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя допълни, че възрастните хора са тези, които се нуждаят най-много от подобен тип грижи. 

"Въпросът е не защо сега са ниски пенсиите, а защо преди 20 години бяха още по-ниски", каза вицепремиерът в периода 2001-2005 г. Николай Василев пред Bulgaria ON AIR. Според него трябва да се има предвид състоянието ни през 90-те години и липсата на действия между 1990 и 1997 година.
 
Икономистът посочи, че е доволен от Бюджет 2020, като изтъкна някои от положителните му черти. Всички макроикономически показатели били добри.

"Ако погледнем отчета за стратегиите за демографско развитие на България, са записани поредица от стъпки преди да посегнем на пенсионната система", заяви още Ваня Григорова.

По думите ѝ ниските заплати са една от причините за обезлюдяването у нас. А увеличението на производителността се случва чрез въвеждането на нови технологии. Не може да се игнорира и неформалната икономика и е необходимо да се работи за нейното намаляване, смята Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
За усещанията преди 4 години
Е как така "Ще се усети ли увеличението на пенсиите" - ще се усети, разбира се. Болезнено ще се усети, като подигравка ще се усети, но ще се усети. При по-високите пенсии - по-слабо, при ниските - силно. Но пенсионерите и без това сме взели - дали, нали така, кой днес, кой утре Докато усетиш ии ...
80
0
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Най добре ще се усети увеличението от онези взимаксималния таван и тези които месечно взиматхиляди от бюджета эи пенсионни фондове НАРИЧАНИ апз .
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При минимална пенсия 219 лв. увеличение 6.7% е 14.67 лв.,та с тях и без тях.Еднаквия % увеличени за всички не е справедливо.Трябва да вземат пример от Словения където увеличенията на пенсиите се определят от социалния минимум.Или изравняват ниските пенсии до социалния минимум,а над него увеличението е пропорционално,колкото е по висока пенсията процента е по малък ,но дори и малък като сума е повече отколкото на минимума.А което се прави тук е абсурдно.
78
1
 
12
 
! Отговори
Беби преди 4 години
Заплатките и преди 1989г. бяха малки спрямо Чехословакия, Унгария, Полша. Пенсионните фондове след 1989г. заминаха за австрийски банки, а после се върнаха, като незнам какво си от номенклатикурчици на БКП-БСП.Нещо неясно?
77
1
 
22
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Пенсиите и заплатите....вечната Гавра с мизерията на бедния народ!!!
76
2
 
21
 
! Отговори
Joko преди 4 години
БГ телевизиите се чудят с какви глупости да си запълнят времето. Цитирните констатации са ясни и на новородените. Предожете механизми и инструменти за излизане от тази мизерия обхванала 90% от населението !
75
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този недоправения няма права да задава този въпрос! Просто беше на власт, при това вице премиер!
74
0
 
19
 
! Отговори
Константин преди 4 години
С три,5 или 10 лева надали. Виж ако се вдигнат на депутатите заплатите винаги се усеща. На 3000-4000 хиляди са си 300-400 лева по два три пъти в годината.
73
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигането на пенсиите ще се усети, по непосилните данъци за внуците им.
72
3
 
13
 
! Отговори
До 75 преди 4 години
Не те разбрах. Казваш, че тези дето са укривали доходи и са се осигурявали на минимума, имат право да роптаят, че вместо определената им 150-160 лева пенсия, получават минималната пенсия, която е значително по-висока. Казваш и че хората с по-високите пенсии, а това са почти винаги работили в частни фирми на високи позиции, нямат право да протестират, че вместо определената им пенсия над тавана, на пенсиите, получават тавана.
71
0
 
4
 
! Отговори
6 преди 4 години
До 9Към упрекващите за стажа - 43 години педагогически стаж !
70
11
 
21
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Тези с най малките пенсии имат право да роптаят, ама тези с максималната какво искат ? Били са някога на високи заплати и държавата е плащало осигуровките. Не са ги вадили от джоба си.
69
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обезмислянето на осигуряването е заради съществуването на минималната пенсия. Заради нея се получава уравниловка на ниско ниво на пенсиите, както и намаляване на всички пенсии над минималната и младите не виждат смисъл да се осигуряват.
68
3
 
7
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 4 години
Що средно ,бе ? Дайте поотделно!!!
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таванът на пенсиите е най-малкия проблем.
66
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не падне тавана на пенсиите и всеки да получава според внесените осигуровки няма да се оправи пенсионната система. Когато всичко е прозрачно и предвидимо и виждаш резултата от внасянето, тогава и натиска за реални заплати ще бъде по-голям. Това касае особенно младите, които трябва да виждат смисъл от реалното внасяне на осигуровки. Това, че някой щял да вземе по-висока пенсия е пренебрижимо малко спрямо общия брой пенсионери.
65
2
 
25
 
! Отговори
9 преди 4 години
Реално това не са пенсии , държавни стипендии . За масата пенсионери стигат за жизнения минимум - храна , ток ,вода , интернет . Ако се наложи по-сложно изследване и лечение , то неможе да се посрещне ! Например - радиоизотопни изследване има само при частник за 600-тин лева , очна леща около 1000 лева , зъбни протези за 600-тин лева ......Продължете ! Отказах и трите - колкото издържа 1 Просто не ми пука за мен -мазохизъм !А животът все пак е прекрасен в тази чудна есен! Софиянци вземат високи
64
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С моите вноски за пенсия дават на калпазани и ***, без ден трудов стаж. Докога?
63
9
 
32
 
! Отговори
пенсионер с таван преди 4 години
Да се плащат пенсии само за колко си се осигурявал, ако има нужда за някой да се плащат от социални фондове ако има. Не съм съгласен цял живот да плащам за непознат мързеливец/тарикат.
62
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отговор на заглавието - НЕ !