На градина без ваксини? Държавата ще обжалва

Трябва да възтържествува справедливостта, смята д-р Кунчев
142
На градина без ваксини? Държавата ще обжалва
Снимка: pixaBay

Държавата ще обжалва съдебното решение, което разреши неваксинирано дете от Сливен да ходи на градина.

Според решение на Сливенския административен съд неваксинирани деца могат да ходят на забавачка, защото не били опасни за останалите и нямало да пренесат зарази, а забраната за това е дискриминация.

Още по темата
Дотук се стигна след като отец Евгений от Сливен се оплака от дискриминация, защото две от децата му нямат ваксини, в резултат на което са спрени детските им помощи, а едното дете не е допуснато за градина.

Свещеникът отказва да ваксинира осмото си дете, а причината е, че едно от другите му деца е получило усложнение след ваксина за морбили.

„Ще обжалваме това решение, трябва да възтържествува справедливостта и вярвам, че това ще стане”, каза пред bTV д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.

По думите му това съдебно решение е прецедент и на Балканите, и за страните от Западна Европа.

Мотивите на сливенския съд са, че е нарушена е Конвенцията за правата на човека, но според Кунчев се цитира само една част от конвенцията, а се забравя една точка, в която пише, че когато заплашваш останалите и тяхното здраве, предните правила не важат.

Според държавния здравен инспектор това съдебно решение ще бъде отменено на по-горна инстанция, но е лошо, че то разколебава и плаши родителите.

Решението на сливенските административни съдии може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
16
 
! Отговори
Цветелин Кънчев преди 4 години
До анонименСпада в детската смъртност отпреди 80-90 години се дължи най-вече на откриването на антибиотиците , подобрението на качеството на живот , подобрение в хигиенните навици на населението , течащата вода , сапуна и чак тогава бих сложил ваксините .
52
8
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Аз също мисля, че антиваксърите са тарикати, тайно надяващи се другите да се ваксинират, лично аз съм го чувала от подобни, но нека да им припомня, че който копае гроб другиму, пада в него.......
51
2
 
7
 
! Отговори
До 47 / До 43 преди 4 години
Защо има такива деца ?! Нали ваксинките са безопасни, здравословни и полезни ???!
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромската детска смъртност не се дължи на заболявания, против които се прилагат задължителните ваксини, Лиле, а на ниска хигиена, вродени проблеми, свързани със зачеване в пияно състояние, след употреба на наркотици, на липсата на профилактика и адекватно своевременно решение.
49
6
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Кънчев - ами че те наистина наполовина са измрели, а в развитите страни не са измрели именно поради предшествуващо ваксиниране и подобрените условия!
48
4
 
11
 
! Отговори
Иван Малинкин преди 4 години
Опасност има ДА ! И тя е за децата , които не са ваксинирани ! Другите да спят спокойно .... Стига пишете глупости .
47
10
 
8
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
До ХанибалТочно заради тези деца, които не могат да бъдат ваксинирани поради някакви причини, трябва останалите да са ваксинирани, за да не се създават излишни рискове. Те са най-уязвимата група, не тези, които мама и тате не дават да се ваксинират, защото чули нещо някъде.
46
8
 
9
 
! Отговори
лили преди 4 години
В действителност нашата сравнително висока детска смъртност се дължи не на това, че ваксините са задължителни, а на ромската детска смъртност , но това не се коментира много много , антиваксърите нищо не ги оправя, освен някоя страшна епидемия!
45
7
 
12
 
! Отговори
Цветелин Кънчев преди 4 години
По блестящата логига Кунчев , децата в половината свят трябва да са измряли , защото контактуват със неваксинирани връсници . Само в 8 държави в ЕС има някои задължителни ваксини - 2-3 на брой ( едноваленти) .
44
11
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До тази, която ме нарича *** - а ти явно си толкова умна, че не си загряла изобщо, че говоря само за тези болести, за които не ваксинирани! Наистина ще предизвикате епидемии с вашата простотия както е и сега в ромските махали, ако не знаете, точно там е най-голяма детската смъртност, я прочетете малко и се изразямайте по-нормално!
43
12
 
16
 
! Отговори
Ханибал преди 4 години
Ей, мърморещи тролчета! Какво ви пречат децата на попа? Ако вашите ненагледни отрочета са ваксинирани, значи не могат да се разболеят. Какво ревете като ..утки тогава? Ами тия деца които не са ваксинирани по здравословни причини, те не са ли опасни,не пренасят ли зарази? ***.и.
42
5
 
19
 
! Отговори
явет преди 4 години
По данни на великата СЗО - детска смъртност в развитите държави - най-висока в САЩ,където се поставят най-много ваксини на децата.Най-ниска в Япония,където се поставят най-малко ваксини на децата.
41
6
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Мили родители, Съгласен съм с вас, но по съвсем различни причини.Има деца, малко на брой, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Неваксинираните деца на попа не са опасни за вашите деца. Вашите деца са ваксинирани. Опасни са за децата, които не са ваксинирани. Тях ги пази само вашето самосъзнание да си ваксинирате децата. За което ви благодаря. Не съм баща на такова дете, но си представям какво им е на родителите им...
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"То затова там където ваксините са Пожелателни има хиляди умрели деца."И каде е това?В Европа, например, в 10 държави със задължителни ваксини: Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта, Белгия и България. Очевидно не по фактора задължителност на ваксините държавите се подреждат по продължителност на живота и детска смъртност.Не си измисляйте доводи и не копи-пействайте такива, взети от нета - те са на неспециалисти и това личи, такива доводи са смешни.
39
16
 
10
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Тия антиваксъри досега бяха просто досадни, но вече стават и опасни за околните! Никой не го принуждава да си ваксинира детето, но след като е потенциална вирусна бомба, да си го гледа в къщи !!!
38
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28Акъла ти явно не стига да разбереш че здравеопазването и социалната система я плащаме ние. Тоест от моите данъци се купуват ваксини за твоето дете, плаща му се държавната детска градина и т н т. Аз като данъкоплатец имам същите права като теб, без значение дали си ваксинирам или не децата. Ама си толкова *** ,че акъла ти не може да го побере това. Аз съм си платила прескъпо за здравеопазване и детска градина драги чрез моите данъци.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"България е с най-висока детска смъртност в Европа, не говори лъжи!"Това обаче не се дължи на непоставените задължителни ваксини, нито на поставените такива.Дължи се на липсата на адекватна здравна помощ, която у нас е като всичко друго - чалга и менте!
36
0
 
3
 
! Отговори
29, преди 4 години
Ми те това и пправят - на техните глави си е!Не разбирам това какво касае останалите!Освен да плещят, да се блещят и та трепят комплекси анонимно из нета, като се опитват да си качат самочувствието, групирайки се в нещо "про" и "анти" - само и само да са в група и говорят тежки приказки.
35
1
 
1
 
! Отговори
гледай и мисли преди 4 години
До Анонимен 22Май чуденето ви е най-силната страна!?
34
1
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Това Кунчев ли ти го каза? България е с най-висока детска смъртност в Европа, не говори лъжи!