На градина без ваксини? Държавата ще обжалва

Трябва да възтържествува справедливостта, смята д-р Кунчев
142
На градина без ваксини? Държавата ще обжалва
Снимка: pixaBay

Държавата ще обжалва съдебното решение, което разреши неваксинирано дете от Сливен да ходи на градина.

Според решение на Сливенския административен съд неваксинирани деца могат да ходят на забавачка, защото не били опасни за останалите и нямало да пренесат зарази, а забраната за това е дискриминация.

Още по темата
Дотук се стигна след като отец Евгений от Сливен се оплака от дискриминация, защото две от децата му нямат ваксини, в резултат на което са спрени детските им помощи, а едното дете не е допуснато за градина.

Свещеникът отказва да ваксинира осмото си дете, а причината е, че едно от другите му деца е получило усложнение след ваксина за морбили.

„Ще обжалваме това решение, трябва да възтържествува справедливостта и вярвам, че това ще стане”, каза пред bTV д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.

По думите му това съдебно решение е прецедент и на Балканите, и за страните от Западна Европа.

Мотивите на сливенския съд са, че е нарушена е Конвенцията за правата на човека, но според Кунчев се цитира само една част от конвенцията, а се забравя една точка, в която пише, че когато заплашваш останалите и тяхното здраве, предните правила не важат.

Според държавния здравен инспектор това съдебно решение ще бъде отменено на по-горна инстанция, но е лошо, че то разколебава и плаши родителите.

Решението на сливенските административни съдии може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина разбира от медицина до космос и в същото време копа дъното като нация.
12
11
 
18
 
! Отговори
77 преди 4 години
В България има имунизационен календар, който се публикува в Държавен вестник и е със силата на закон. Който иска да нарушава закона, но да си носи последствията. Ако си избрал да не си ваксинираш децата, има частни детски градини за такива. Но цената е около 800 + лева за месец. И ми е чудно, ако дете на анти-ваксъри го ухапе бездомно куче, дали ще му направят противобясна ваксина? А ако се убоде или нарани с ръждясало желязо, дали ще му сложат ваксина за тетанус?
11
6
 
17
 
! Отговори
До ДртПрч 3 преди 4 години
"Ако имам дете в такава градина, ще съдя градината, общината и държавата, чийто съд допуска да поставят детето ми в риск заради нарушаване на правилата."Зависи от това, дали решението на съда ще бъде потвърдено от ВАС. Ако бъде - голям праз - съди когото си щеш. Никого няма да осъдиш.Дори и да бъде отменено това решение, за да "осъдиш" когото и да било, трябва да докажеш, че са ти причинени реални вреди. Което пак няма как да стане.Ама българинът е свикнал да плещи нашироко и да плаши. Смях!
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Тук в Германия са задължителни.
9
15
 
15
 
! Отговори
Musasghy преди 4 години
Какъв риск бе! Нали твоето дете е ваксинирано и би трябвало да има имунитет!!
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДртПрчТака е, но Българинът свикна със свободията и си мисли, че в чужбина хората щракат с пръсти и парите падат от небете и всеки си прави каквото си иска.... Обаче там хората спазват законите, защото иначе има глоби...и то солидни
7
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100% от хората които реват против ваксините са ваксинирани като деца... каква пародия.
6
3
 
12
 
! Отговори
Вярно, пръч си! преди 4 години
Няма такова нещо, като "на запад". Живееш в епохата на социализма, явно.Във всяка държава "на запад" се изискват различни ваксини и не във всяка те са задължителни. Не обобщавайте - това е една от големите грешки в мисленето и изводите.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега чакам вълната от агресивно неинформирани да ни обясняват как всичко дето знаем е точно обратното и сме много *** за да вярваме. Подобни атавистично настроени *** са опасни за всички. Лошото е, че народопсихологията ни е такава.
4
10
 
23
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
До Анонимен 2Абе как да не са изискване ваксините на Запад бе! Айде пробвай да си запишеш неваксинираното отроче в западна детска градина и пак ще си говорим! Аз имам опит от Швеция. Там не става. Хората там имат свобода, но имат и правила. Разумни правила.
3
15
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Ако имам дете в такава градина, ще съдя градината, общината и държавата, чийто съд допуска да поставят детето ми в риск заради нарушаване на правилата.
2
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кунчев е мега некомпетентен! Оставка! Какъв прецедент за Западна Европа е това? Там ваксините не са изискване за детска градина! Айде информирайте се малко поне, срамота е на такава позиция да се говорят такива лъжи!
1
19
 
20
 
! Отговори
????? преди 4 години
Писна ми от този поп Евгений, с неговия непрекъснат стремеж за различност! За всяко нещо си има свое мнение! Може да е грях, но с тази малка попска заплата как се гледат 9 деца......!!!??? Даренията за бог помагат....???!!!