Димитър Луджев: Преходът преминава задължително през „Долината на сълзите“!

Можеше повече, ако бяхме следвали либералните реформи
10 ное 2019 10:03,
62

Според експерти, има един кардинален проблем на прехода. Това е разминаването на трите взаимносвързани фази. Проф.Димитър Луджев, бивш вицепремиер и бивш военен министър, основател на Клуба за гласност и преустройство 1988 – 1989 г., обобщава в предаването „Видимо и невидимо“.
Още по темата

„Първата фаза – политическата революция, която е свързана с конституирането на свободата и на институциите на парламевнтарната демокрация – може да завърши, както при нас стана, за година и половина. Тя е предпоставка за втората фаза – преходът към пазарна икономика – това е най-тежката и трудна фаза, тъй като става дума за фундаментална смяна на системата. Предвиждаше се този преход да се движи в рамките на 10-12 г. А третата фаза – изграждане на стабилно гражданско общество – между 25 и 60 г.“, прави анализ на прехода проф.Димитър Луджев,

Големият проблем в разминаването на времето поражда и големите политически проблеми, промяната в настроенията на хората.

„Защото политическата революция и началото на икономическите реформи идват с обещания за светли бъднини и по-добър живот, но преходът преминава задължително през „Долината на сълзите“. Можеше повече, ако бяхме следвали либералния модел, либералните реформи, а ние ги прекъснахме“, коментира Димитър Луджев.

Цялото интервю и още – гледайте в предаването „Видимо и невидимо“, неделя, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
правда преди 4 години
Бащата на Луджев е директор на затворът в Бургас през 1950г., сталински елит като Станишев.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Не, не е.Мавзолеят разрушиха едни други, които взеха властта няколко години по-късно.
48
2
 
8
 
! Отговори
Ти преди 4 години
Трябва да си на улицата с просешка тояга и да ровиш в кофите .Унищожител.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя не беше ли този който разруши Мавзолея вместо да го превърне в историческа дестинация и да събира приходи -може и да се лъжа -ние се самоунищожаваме зачеркавайки историята си .Народ без минало е народ без бъдеще.Искаме лида имаме бъдеще ами да съхраним миналото си -дори само за поуки е достатъчно
46
2
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
Как решиха проблема в източна Европа? С високо МРЗ и контрол на властта .Така тези хора ще фалират.Те не са ценни .Важни са средствата за производство и хората с реален опит. Тоест сега от ,,бизнесмените,, заводите трябва да преминат в работниците. Това може да е проблем защото и банкерите ни мразят работниците .Смятат ги за нисша раса ,без документ за принадлежност към вишата раса която трябва да получава възможности без да работила и без да има понятие от машините с които трябва да работи.
45
0
 
6
 
! Отговори
БОЕЦ преди 4 години
До АнонименИ СЕГА НЕ Е КЪСНО ЗА БЕСИЛКА СА ВСИЧКИ ---НАСРЕД СОФИЯ
44
0
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Сменихме лагерите без да се промени системата .Смени се и собствеността .Тя отиде при хора които нищо не разбират от даден бизнес ;) И не само по силата на приватизацията.Чрез банките стана същото.Отпускаха кредити на хора които никога не са се занимавали с дадено производство.Те накупиха ненужна скъпа техника.А тази която е необходима не я взеха.Понеже не разбират от този бизнес производството е три пъти по малко с огромни загуби,а качеството ниско и се губят клиенти. Как оцеляват ли? Не плащат
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв преход....кви 5 евро..
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжев, как не се свърши тоя преход бе джанам, ама още копаем по-долу от дъното? Как го виждаш ти? Кога ще свърши?Ако хората тогава знаеха какви ще ги надробите и колко мъка ги чака, да са ви убили с камъни по площадите бе , Лъжев!
41
4
 
9
 
! Отговори
Свястно момче беше преди 4 години
Митко Луджев още от времето, когато бяхме комсомолци. Натегач не е бил никога. Заплатата си я изкарваше с честен труд.Понеже го знам какъв е по характер, затова не се съмнявам, че искрено е вярвал, че се заема с нещо добро и правилно, когато е станал седесар.Не е крив, че работеше в един от онези единни центрове на БАН, в които бяха обединени по няколко института - истински змиярници от некадърници, връзкари и интриганти.Колкото до останалото - който се чувства праведник, пръв да хвърли камък
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луджев не е ли в затвора тоя пияндурник!?
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По негово време, като вицепремиер,около града ни направиха околовръстно шосе,дотогава минаващо през него.Жителите и особено транспорта оцениха това изключително добро решение. През Живково време не помня толкова смислено и практично свършено нещо.Респект,Дамаджана!
38
0
 
23
 
! Отговори
Филип С преди 4 години
Никакъв преход не е имало, просто източната империя каза на сателитите като България да го Д. И всеки да се спасява поединично. Е , българите се оказаха хитри, разтуриха градена с години държава и я обърнаха на блато и сега *** че нямало справедливост. Каквото повикало - такова. Скачаха за банани и им начукaxa най големия.
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Димитре ти си един от тея дето ни унищожиха аз лично и още шепа хора сме били свидетели на ваши запои със моллов , павлов , касабов сегашния шеф на бфс и татарчев даже имаше и *** за татарчев
36
1
 
21
 
! Отговори
балама преди 4 години
Тарикатите като Луджев май през друга долина минаха - оная на безнаказания грабеж.
35
2
 
18
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Направо щастие-да чуем откровенията на Митко дамаджаната!И този сбърканяк промива мозъците на децата с наукообразни излияния!Политическа революция-10.11 си е преврат и начало на осъществяване мечтата на номенклатурата за трасфомиране държавната собственост в частна!Повикаха двама отвъдокеански ***-едноокият Ран и клепавия Ът да напишат манифеста на грабежа и унищожаването на България-така нареченият план Ран-Ът,койтоПРЕДАТЕЛИТЕ В НС ЕДИНОДУШНО ПРИЕХА!ПУБЛИКУВАЪТЕ СПИСЪКА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ!
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яяяя, митко Дамаджаната си е обръснал брадата....
33
2
 
17
 
! Отговори
Алкохолик отАнтоново преди 4 години
Само Елцин може да пие повече от тоя смок. Д-р Радева категорично му е забранила да пие вода, щото в нея има микроби.
32
1
 
12
 
! Отговори
Бар Наздраве, Митко преди 4 години
За Долината на сълзите не знам, но за Върхът на дамаджаните сме сигурни!
31
3
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Преходът ще е общо 40 години. Минали сме 30-сет и сега сме във финалната му фаза. Остават още 10-11 години. В тях, борбата е да съхраним Българите, тъй като идеята на Мойсеевото въртене на неудобните в Пустинята е било 40 години, докато измрът всичките. Такава е целта на евреите сега. Това е формула за тих Геноцид, в който измирането на Българите да изглежда като един естествен процес на тяхното съвършено логично изчезване като народ. Това трябва да бъде осъзнато и разбрано.