Слагат БДС стандарт на ръжения и пълнозърнестия хляб

Новите изисквания влизат в сила от началото на 2020-та
14 ное 2019 17:45, Анисия Иванова
20
Слагат БДС стандарт на ръжения и пълнозърнестия хляб
Снимка: pixabay

Ръженият, ръжено-пшениченият и пълнозърнестият хляба вече ще се правят по стандарт. Предстои следващата седмица трите стандарта да бъдат одобрени от Българската агенция по безопасност на храните, потвърдиха от агенцията за “Труд”.

Очаква се изпълнителният директор на БАБХ да ги одобри. Досега утвърден стандарт “България” има за белия, типовия и хляба “Добруджа”.

Новите стандарти ще влязат в сила от началото на следващата година. Очаква се оттогава родните хлебопроизводители да започнат производство на трите вида хляб по новите стандарти и те да се появят в магазина.

Хлябовете, които носят печата стандарт “България”, трябва да отговарят на точно определени изисквания.

Те не съдържат никакви консерванти и добавки. Техните рецептури са прости – съдържат брашно, квас или мая, щипка сол за стабилизатор на химичните процеси и вода.

Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите са собственици на марката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
северозапа преди 4 години
А ДАНО АМА НАДАЛИ !!!!!!!!!!!!!.........................................................
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един хляб в Германия не е 3 евро, драги. Масовият хляб е по-евтин от в България, а и по-качествен. Не че е качествен, а в сравнение с нашия. Хубавият почва от1-2 евро и нагоре, а има и по 10 евро и повече, разбира се. Там има прекалено голямо разнообразие от хляб, за да се обобщава така. Но масовият е евтин и като качество става.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време беше. Въобще трябва повече стандартизация в хранителната промишленост. Тогава хората ще могат да избират дали да купят *** или качествен продукт, защото последният ще има сертификат и с големи букви ще пише, че е така. Който наруши стандарта - затвор и спиране на бизнеса. Стига са ни тровили. Въобще трябва много здрава регулация в тази сфера, особено с вносните продукти. Както и с ценовата спекула, монополите и ниските изкупни цени.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да дойдат производителите на хляб да им покажа какво е БДС стандарт. Имам 5 декара нива на която сея пшеница сорта е от бай Тошово време. Когато го ожъна го закарвам на мелницата. Там имам приятел който ми го мели. Когато направя хляб от това брашно става като душичка. Коричка и срединка която много хора са забравили какво представлява. В магазина им продават химически дрожди. Това нее хлаб това е отрова. Ако имах по голяма нива щях да продавам на хората истинско брашно да си месят истнски хляб.
12
2
 
6
 
! Отговори
Велес преди 4 години
Ъхъ! Стандарт! На тая територия! Ама Вие добре ли сте с акълите! И кой производител ще го спазва? И кой ще контролира спазването? А? Спомняте ли си преди години, когато бяха големите изхвърляния за членство в ЕС? Та имаше един знак за маркировка.Едно голямо ръкописно "е" което означаваше, че грамажа на стоката може да е повече,но никога по-малко! Е вземете сега някаква стока от магазина, вземете едни електронни везни и я претеглете.Минимум 3 грама стоката е по-лека! Онуй Лили Павловото де го?
11
1
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Голям зърнен производител: Всичкото българското зърно го изнасяме за 3 държави на цени на едро - 550 лв/тон. За производство на хлебни изделия в България пък се внася нискокачествено ГМО зърно на цени на едро - 150 лв/тон.Попитах го:- Мога да си купя от теб 200 -- 300 кг. да си направя брашно?- Може, но като го дадеш на мелница да ти го смели, няма да ти дадат същото, а ще ти дадат тва което имат готово смляно в наличност, тоест от ГМО-то.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България хляба се прави от фуражни брашна и подобрители. И белия и черния хляб се правят от една и съща суровина като просто на черния се добавя препечено малцово брашно.Истинската висококачествена прешеница се изнася към западна Европа. Основно Германия защото там един хляб е 3 евро. Българските производители нямат никаква сметка да продават качестените суровини в България! Тук просто няма адекватен пазар и хората са ужасно бедни.
9
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вярно е че хляба е храната на бедните. Богатите ядат само висококачествени деликатеси като се отделя внимание на голямото разнообразие. Храните се разделят на малки порции порции и се хапва от всяко нещо по малко. А бедните ядат като прасета. Важното е да се натъпчат и да им излезе евтино.Никаква мисъл, никакви обноски.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цялата държава няма от къде да купиш един нормален хляб! Навсякъде продават ***!Достатъчно е просто да отскочите до Турция или Гърция за да разберете какво значи истински вкусен хляб и да разбрете какви *** се продават в България.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм,ВЕГАН
6
0
 
8
 
! Отговори
yh преди 4 години
Тръгнали да ме ментят,мен умния,невежи,гове...
5
0
 
15
 
! Отговори
кого ментите бре преди 4 години
Като стандарт,Стара планина,не ви вярвам,и защо не от утре ами от2020год.Значи до 2020- да ядем отровата,хляб с хим.набухватели.Не ви вярвам,ама хич даже.ХА-ХА-ХА-ХА
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората искат да избират свободно *** в магазина, не само на избори. Грубо се намесват в бита и душевността на българския народ чрез слагане на БДС, което е един социалистически остатък.
3
2
 
29
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Помните ли при първото правителство на Винету имаше един министър Найденов при който се приеха едни стандарти за месото , сиренето и млякото. Уж от тогава насетне всичко щеше да е ОК да, ама не та и сега ще е същото единствено само цените ще скочат, а после пак старата песен на нов глас.
2
6
 
9
 
! Отговори
www преди 4 години
ПАК ПО ЗАПОВЕД НА ЗАПАДНИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИ ....
1
3
 
17
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Дано доживея догодина да хапна от тези БДС-хлябове. Ако са и био, още по-добре.