Властта реши: Без пари за първия ден болничен!

250 лв. става минималната пенсия от 1 юли догодина
Обновена: 14 ное 2019 17:08 | 14 ное 2019 14:40, Веселина Йорданова
399
Властта реши: Без пари за първия ден болничен!
Снимка: Dnes.bg

Първият ден от болничните няма да се заплаща от 1 януари. За това са са договорили партньорите във властта, стана ясно на брифинг в парламента.

Още по темата
В момента първите три дни се заплащат от работодателя, като от години бизнесът настоява това да се промени.

Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите. Мярката, според управляващите, е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични.

Решението обявиха съвместно председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидерът на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов тази сутрин.

По-късно е имало и среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с партньорите от ОП.

250 лв. става минималната пенсия от 1 юли догодина. Промяната засяга около 800 хил. души.

В приетия на първо четене бюджет на ДОО беше гласувано най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст следващата година да бъде 234 лв.

Децата от ниско социалните слоеве да се приобщят към образователната система, като от 4-5 години постъпват в детска градина, а държавата да поема разходите за това, са се разбрали още партньорите. Ще има праг в зависимост от доходите на семействата.

Предвижда се откриването на фонд в следващите три години, в който ще се заделят по 70 млн. лева за строителството на детски градини и ясли, където е необходимо.

Промените, за които са се разбрали управляващите днес, ще бъдат внесени като предложения между двете четения на държавния бюджет за 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
5
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Фалшивите болнични (понеделник и петък) са най-вече при чиновниците на държавна и общинска служба. Там на никой не му е зор на работа ли е или не някой служител
317
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте пак за тия в парламента. Да не сте посмели да се разболеете. Само бачкане и пак бачксне за без пари
316
1
 
15
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
що за див капитализъм е това, да не се изплаща болничен, не е ли грубо погазване на конституцията?
315
2
 
5
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Много тежко наследство има цялата осигурителна система за да си говорим, че като не се плаща първия ден болничен ще се реши огромен финансов проблем. Която власт не е идвала тя на е мазала из КСО, а да се администрират 40 вида осигурени- това е върховен лукс за бедна държава като нашата. С тоз бюджет да се издържа такъв апарат- няма как някой, който разчита на осигуряване да остане доволен- по-скоро да не умре от глад или че не може да си купи лекарства.
314
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ще бъде.Нали вие си ги избрахте?!
313
2
 
4
 
! Отговори
МЕНТА СТОЯНОВА преди 4 години
Тя е от най-отявленото комунистическо семейство в квартала!!!!!! Далу БКП!
312
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bravo, bravo, sprete im i hepten visokite detski bg nadbavki, da imate pari za uvelichenie na zaplatata na pensioner pilot prezidenta i pensioner tv darjavnata govoritelka viceprezident...i na starcheskia prezidentski konak...
311
0
 
14
 
! Отговори
Уф преди 4 години
До 65-ясно е,че трудно може да се оспори болничен и че никой няма да се заеме с това!Но е безумно да ни санкционират при положение,че всеки мес. плащаме здравни,че имаме 3 лв. такса посещение и 3 лв. за бележка,когато детето е болно,че лекарствата са на безумни цени,че масово гледаме да не взимаме болнични,тъй като ни се отразяват негативно на фиша,че ни правят на маймуни,казвайки че целта е да се спрат порочните практики..И не говоря глупости-просто казвам,че така би било редно,а не осъществимо
310
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А аз като се осигурявам на три основания какъв ми е смисъла да плащам тези вноски? Който плаща 30 и който плаща 130,сме под един знаменател.
309
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква стана тя?Престъпници съдят България и всички ние плащаме глоби, хулигани правят дивотии на стадиона, ние плащаме глоби, тарикат плащат на лекари за фалшиви ТЕЛК решения и болнични, ние страдаме! Докога? Всеки да си плаща за шмекериите и дивотиите!
308
1
 
5
 
! Отговори
65 преди 4 години
До Уф- ама има доктор виновен,та говориш глупости.Кой ще успори диагнозата на лекаря?Отиваш сутринта при лич.лекар ,пише ти кръвно160/95 -т.е. хипертонична криза.И си готов.Много работодатели ги е страх някой да не пукне на работното място.Как ще се докаже че си имал ,или нямал високо кръвно.Просто старата поговорка ,че покрай суровото дърво гори и мокрото е вярна
307
0
 
12
 
! Отговори
Почтен преди 4 години
Като се създаде атмосфера на надлъгване, така е. Във фирмата, в която работя, никога не съм взимал болничен - от 18 години вече. Когато съм болен, се обаждам и казвам - и началниците ми вярват. Отсъствам, докато се оправя. Ако искам 2 дни допълнително по Коледа - казвам, понякога може, понякога - не. При нас е така - научихме се да не се лъжем надребно. При пълна непочтеност от двете страни - нищо не помага!
306
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как точно това ще спре "фалшивите" болнични?А също така какво правим ако болничният ми не е фалшив? Защо трябва да съм ощетен?
305
0
 
14
 
! Отговори
65 преди 4 години
През оная работа им е на тези с фалш.болнични.А тия дето наистина са болни да го мислят.Нестига че за един грип се дават по50-60за лекарства,ами и без надница.Знаете ли как наказват работниците (роби)в най-голямата БГ хранителна верига ФФ за три дни болнични?Вземат им талоните за храна за целият месец.И на топла точка ти подсмърчат ,кихат.Сбъркана работа.
304
0
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До MaxХоландеца, да те питам нещо от колко време е така там? За това не ми говори глупости! Тази стъпка на коЯлицията ще ги загроби!
303
0
 
8
 
! Отговори
СС преди 4 години
Както е казал поетът: "А вий, вий сте и-д-и-о-т-и!".
302
0
 
10
 
! Отговори
Уф преди 4 години
Не разбирам защо не се предвиждат санкции на издаващите фалшиви болнични!Моята лекарка без преглед и констатирано заболяване и за детето няма да даде болничен,но мои колеги всеки месец я детето, я кръста ще го заболи или пък най-откровенно си казват,че ще вземат болничен ей така да си починат....и да в държавната администрация това е масова практика...само магаретата си кихат, кашлят и работят.Щом мен ще ме глобят, за това че съм болна, то трябва да и лекаря да си го отнесе,че извършва измама!
301
10
 
3
 
! Отговори
Max преди 4 години
В Холандия първите 2 дни от болничните не се заплащат.А останалите на 70%
300
3
 
14
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
До На ви демокрация/// Може ли да ми обясните как фалира планова икономика,като фалита е присъщ за пазарната икономика.Ако може да ми обясните под фалит на държава какво се разбира.Мантрата с трите фалита нещо се изчерпа и аз се чудя,защо фалитите да не са 5 ,някак си по-кръгло изглежда,а ако са 10 направо перфектно.Ако тогава държавата е била във фалит три пъти,,то сега е в един ама продължаващ 30 години
299
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, браво! Всичко се прави за да се притиска народа докъде ще издържи.... такова решение могат само некомпетентни ръководители да го вземат...така когато е болен един човек, той няма да иде да си вземе болничен, а ще виси на работа и така ще зарази и останалите работници. Да си помислят тогава работодателите, кое е по-добре за тях един болен в къщи или 10 болни на работа?