Властта реши: Без пари за първия ден болничен!

250 лв. става минималната пенсия от 1 юли догодина
Обновена: 14 ное 2019 17:08 | 14 ное 2019 14:40, Веселина Йорданова
399
Властта реши: Без пари за първия ден болничен!
Снимка: Dnes.bg

Първият ден от болничните няма да се заплаща от 1 януари. За това са са договорили партньорите във властта, стана ясно на брифинг в парламента.

Още по темата
В момента първите три дни се заплащат от работодателя, като от години бизнесът настоява това да се промени.

Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите. Мярката, според управляващите, е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични.

Решението обявиха съвместно председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидерът на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов тази сутрин.

По-късно е имало и среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с партньорите от ОП.

250 лв. става минималната пенсия от 1 юли догодина. Промяната засяга около 800 хил. души.

В приетия на първо четене бюджет на ДОО беше гласувано най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст следващата година да бъде 234 лв.

Децата от ниско социалните слоеве да се приобщят към образователната система, като от 4-5 години постъпват в детска градина, а държавата да поема разходите за това, са се разбрали още партньорите. Ще има праг в зависимост от доходите на семействата.

Предвижда се откриването на фонд в следващите три години, в който ще се заделят по 70 млн. лева за строителството на детски градини и ясли, където е необходимо.

Промените, за които са се разбрали управляващите днес, ще бъдат внесени като предложения между двете четения на държавния бюджет за 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
0
 
20
 
! Отговори
xxx преди 4 години
Няма профсъюзи в демократична, но нехуманитарна България. И приканвам всички синдикални членове от всички синдикати за да ги напуснете веднага, защото това са безлични организации, като от времето на комузъма.Давате си парите за нищо и същите хрантутници се чудят къде да инвестират вашият членски внос.
297
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 4 години
Не стига ,че дават 40 дни болничен за година.Което при две деца се изразходва бързо, особенно ако са болнави.Никога не съм злоупотребявала с болнични, а сега и пари няма да взимам за това, че ми е лошо и съм си взела един ден.И всичко това заради хората , които си сливат почивните дни и взимат безхаберно болнични.
296
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това са са договорили партньорите във властта, ....И каква стана тя ? Така наречените "профсъюзи" са партньори във властта вече 30 години а вие чакайте да ви помогнат ...
295
2
 
34
 
! Отговори
1 преди 4 години
Имам малка фирма от 25 г.,, а виждам какво се случва и във фирмите на близки и познати.Този номер с фалшивите болнични върви основно в държавната и общинските системи.Там е куче влачи рейс, на кого му пука,фалшивите болнични са като лавина.При моите служители се е случвало неведнъж някой да се разболее,вкл. и сериозно.Когато е нещо дребно настинка или вирус,аз сам ги пращам да почиват два-три дни и не ми трябва болничен лист.За 25 г. нямам нито един случай на фалшиви болнични.
294
2
 
23
 
! Отговори
счетоводител преди 4 години
Прав си! Много интересно ще да е дадат статистика колко са болничните в частния сектор и държавната администрация.
293
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникална наглост.
292
0
 
28
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Скоро и глоба като се разболееш!
291
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви фалшиви болнични бе? Що се правите на луди и не кажете направо, че фалшивите болнични са в администрацията на държавните служби. Кой частник ще търпи да му отсъстваш, като персонала и без това е под минимума. Боледуваш на крак, щото хем мизерната заплата ти намалява, хем рискуваш да те натирят, щото си отсъствал. Това е реалността! За 20 години стаж в частна фирма имам всичко на всичко два болнични листа от по 5 дни!
290
2
 
31
 
! Отговори
счетоводител преди 4 години
Хайде като счетоводител и с операция миналия месец, за която платих 2500 да се изкажа и аз!Защо слагат всички болнични в един кюп! Много добре знаем, че фалшивите болнични са за домашно лечение. Ако няма да плащат първия ден, нека да е само за тях!Не стига, че си доплащаме в болниците въпреки платените здравните осигуровки, ами сега и по-малко пари да ни платят за времето на неработоспособност. Защо заради тарикати, всички да са наказани!?!?
289
6
 
14
 
! Отговори
А вие преди 4 години
Продължавайте да гласувате за п.а.з.в.а.н.т.и.н.а на Т. Ж.
288
0
 
30
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
125 евро пенсия, според мутрите от Герб се доближаваме до Запада. Аз не мисля така, не мисля и , че тази политика е за хората, напротив, тя е репресивна. Всичко се прави в ущърб на народа. По-високи такси, данъци, услуги, незачитене на първи ден болничен, винетки, данъци за колата, екотакси, какво следва, данък върху дъвченето, защото е имало такъв по време на робството.Единствената държава държаща 20% данък ддс върху храните. Навсякъде в Европа този данък е 7-8%. Плащаме като попове, а пари ням
287
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такааа...., пак недовършена работа! Какво е това - работодателя ще му плаща болнични??? Че той е работодател, да не болничнодател? И изобще, какво значи "работодателя да плаща"? Някой май е спал отвит - работодател дава работа, няма и да плаща за извършването и, ама ха!Държавата - тя защо да плаща? Тя не дава нищо, даже и работа. Тя взема - взема данъцо, такси, осигуровки... Къде сте видели държавата да дава на пейзаните?Демокрация ***! Това да не ви е комунизЪма?
286
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българия изживя 500 години робство и това ще го изживеят но ония бяха башибозуци авие сте българи
285
1
 
20
 
! Отговори
комунизъм преди 4 години
това ли е демокрацията ние очаквахе по добър живот при демократичният капитаоизъм а стана полошо от комунизма нехрани майковци сте вие депутатите вие сте способни да си продавате децата и родината само само да сте на власта
284
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно по едно се отнемат правата извоювани до 1989 година, а профсъюзи няма.
283
6
 
12
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
До Емигрантмалко грешиш, първия ден може и да не ходиш на лекар. Просто се обаждаш че няма да дойдеш щот си болен и тва е. За повече дни обикновено икат да си ходил на лекар. Освен 10-те дена болнични 100% платени, имаш и 10 дена кеър. Тоест 10 дена детето ти е болно и можеш да си седиш в къщи. Платено пак. И отгоре на всичко 25 дена годишна платена отпуска. и други бенефити. Ай поздрави от Сидней. Днес времето е само за плаж
282
1
 
19
 
! Отговори
нали за това преди 4 години
До Николасе тръшкахте !?радваите и се сега на "демокрацията" и западните "ценности"
281
1
 
23
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Гарантирано от БОЙКО!
280
0
 
19
 
! Отговори
Емигрант преди 4 години
В Австралия закона гласи: Болнични за година на работник се полагат 10 дни след преглед от лекар. Ако не се ползват се натрупват за следващата година. Заплащат се изцяло от работодателя, ако трябват повече се ползва платен или неплатен отпуск, а може и от застраховката която хората си правят за "ощетения при загуба на трудоспособност или инвалидност"- Никой не взема болнични за глупости, правят си имунизации за грип, превенции. Болничния се плаща 100% по дневната тарифна ставка за деня.
279
1
 
33
 
! Отговори
Никола преди 4 години
От статията също се разбира, че близо милион пенсионери живеят с малко повече от 8лв. на ден. Няма какво да добавя...жална ни майчица и на нас, че и толкова няма да има, като гледам кои ще плащат за нас, а те не са от най-работливите