Властта реши: Без пари за първия ден болничен!

250 лв. става минималната пенсия от 1 юли догодина
Обновена: 14 ное 2019 17:08 | 14 ное 2019 14:40, Веселина Йорданова
399
Властта реши: Без пари за първия ден болничен!
Снимка: Dnes.bg

Първият ден от болничните няма да се заплаща от 1 януари. За това са са договорили партньорите във властта, стана ясно на брифинг в парламента.

Още по темата
В момента първите три дни се заплащат от работодателя, като от години бизнесът настоява това да се промени.

Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите. Мярката, според управляващите, е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични.

Решението обявиха съвместно председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидерът на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов тази сутрин.

По-късно е имало и среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с партньорите от ОП.

250 лв. става минималната пенсия от 1 юли догодина. Промяната засяга около 800 хил. души.

В приетия на първо четене бюджет на ДОО беше гласувано най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст следващата година да бъде 234 лв.

Децата от ниско социалните слоеве да се приобщят към образователната система, като от 4-5 години постъпват в детска градина, а държавата да поема разходите за това, са се разбрали още партньорите. Ще има праг в зависимост от доходите на семействата.

Предвижда се откриването на фонд в следващите три години, в който ще се заделят по 70 млн. лева за строителството на детски градини и ясли, където е необходимо.

Промените, за които са се разбрали управляващите днес, ще бъдат внесени като предложения между двете четения на държавния бюджет за 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Имам си една мечта!Да работя на червения ми чорбаджия,и да му плащам,че му работя.Малко остава, и мечтата ми ще се сбъдне.Светлото бъдеще е на една ръка разстояние,мъжете знаят защо,за Бога братя,вервайте ми!
277
1
 
33
 
! Отговори
Шок преди 4 години
Псевдо патриотите се показахаОщетяват работниците, за да има за ромите.Винаги се е знаело, че са проект на ДПС и то излезе наяве, как се чувстват гласувалите за тях????А Бойко се отблагодарява на верните гласоподаватели от последните избори!!!!Взимат 60 милиона от работниците, като се разболеят и ги дават на здравите социално слаби търтей, които живеят в незаконни жилища, не плащащи ток и вода, возещи се безплатно в градският транспортни и т.н.т Демокрация по егейски
276
0
 
26
 
! Отговори
наерлия да е преди 4 години
Добре ,ще си плащаме болничните . Всичките.Обаче. Условията на труд ,здравословните къде да? А?Сега зимата в цеха пепеляци ,шум, и минусови температури колкото навън става. Мрак ,светят три лампи . Отпуски не дават.Патрона дебелер. На наш гръб. Заплати за кориччка хляб. Абе я си берете лайката.
275
5
 
14
 
! Отговори
Нормално преди 4 години
Тя тая с фалшивите болнични почва още от училище. Щом няма санкции.Там се представяха фалшиви бележки. Учителите правеха опит да се противопоставят, като искаха потвърждение от мама или тати. И те го даваха, защото детенце се уморило или ще им провали графика за семейната почивка. Взели са отпуск, все пак. И така детенце го кара "и на 20, и на 30 по 2...". Пък докторът деца гледа... Ако не преглежда на частно и не продават болнични, по-некадърните от тях, тия без специалност, за къде са?
274
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е това е бачкаш плащаш си осигуровки данъци накрая и да доживееш пенсионна възраст пари йок...псотепенно възрастта се дига щот нема кой да работи и честито на държавата ни след 40 години
273
0
 
22
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Колко мили и добри хора. Само първият ден. Защо??? Недейте да сте толкова добри изобщо не трябва болничните да бъдат платени. И какви са тези огромни заплати? Недейте така народа на главите ви ще се качи още малко... Малко остава още сериозно. Те българите че са с робска душица така е. Ама и робската душица има граници на търпение/или поне така се надявам/.
272
3
 
18
 
! Отговори
1 преди 4 години
Обръщам се към власта,по-доброто решение ,е да работим без заплати,това е решението,другари от властта
271
1
 
9
 
! Отговори
И да си прави селфи! преди 4 години
До БГНа всеки един час от дома! Какво му струва? Щом може за "кандидат шофьорите", които си купуват фалшиви книжки, защо да не може и за "болните", които си купуват фалшиви болнични"? Да се направи едно приложение от НОИ, колко му е?
270
1
 
29
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Минаха изборите и пак взеха да ни клатят
269
17
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
болничен да се приема и само ,ако са закупени всички изписани лекарства да се предоставя и прикачена касова бележка от аптеката
268
1
 
10
 
! Отговори
Русия преди 4 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРБрачед в Северна България не се гласува за ГРОБ!Там ги отвяха. Юга гласува за ГРОБ-Боко ни напрай 2-3 градинки и чобанити ахнаха!
267
2
 
9
 
! Отговори
Тодор Живков II преди 4 години
Социалистическите болни - най-здравите болни в света!Гарантирано от ГЕРБ!
266
2
 
5
 
! Отговори
Сериозно? преди 4 години
До До 273И като видят, че реално предприятието е имало работа? И е дало всичко спестено от болничните на измамниците, решили да точат и работодателя и НОИ като брутен бонус на служителите? Обложен с осигуровки, ДОД и т.н.? Предполагаш това, което сам би направил или правиш. Сериозните предприятия държим на репутацията си. Особено при липсата на кадри. Държим се отговорно. Вече не ти е 1999 г., та работниците да се извиват на опашка за работа.
265
2
 
9
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
Аз ви казах да не гласувате щото умовете ви са замъглени от оскотяването в мизерията и сивотата в Северна България ама нА,пак ги избрахте понеже станахте мазохисти.С една дума скотска държава управлявана от скотове,това е.
264
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишман патриотите ще вземат от българите за да дадат безплатни детски градини на хора, които не се интересуват от болнични, щото маат гюбеци и не им пука за работа !Анатема за ВМРО (каракачановисти,,) НФСБ и атакисти !
263
6
 
7
 
! Отговори
Айде, бе? преди 4 години
До До 273Че за какво ги е наел тогава? И са в изпитателен срок? И може да ги освободи по чл.71 от КТ ДОРИ да са в болничен. Но не го прави. И са на СРОЧЕН договор? И се разболеят в разгара на сезонната работа, защото иначе си клатят краката? И са и освидетелствани от ТЕЛК, но киснат по дискотеките до 5 сутринта... На 20-30 години?Това са хора, които крадът парите на истински болните, пенсионерите, социално слабите.Но лекарите, които им дават болнични са НАЙ-виновни! Те взимат подкупите.
262
0
 
26
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Преди няколко години НОИ си прехвърли задълженията на Бизнеса за първите три дни. Сега Бизнеса си прхвърли задълженията върху работниците. Квото и да прави работника винаи е от страната на булката на свадбата...Баси порнографията баси ташака. Бургаския кабелджия излъга,не е навсякъде така, в Германия не е. Второ вижте на записа-те гузни, те се гърчат бе... Явно някой от съюзите на работодателите е платил едни париГАСИ И ЗАКЛЮЧВАЙ БЕ, НЕ МИ ПУКА ЗА ТАЯ ДЪРЖАВА, СЛЕД КАТО НА НЕЯ НЕ Й ПУКА ЗА МЕН
261
0
 
24
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Във век, в който информацията и труда са по-скъпи от злато и бизнеса и държавата продължават със завидно усърдие да търкалят и Бизнеса и Държавата към пропаста. После се чудят що нямало кадри и искат да ми внасят виетнамнци, африкнаци и не нам кви си... Е тия като вземат български паспорт даващ им право за работа в ЕС - колко време ще седят тука ве ц*рвули? И после работодателите се сърдят що хората не са мотивирани за работа. Ми що ли наистина....
260
1
 
15
 
! Отговори
До 273 преди 4 години
А ако имаш трима души на смяна и двама от тях наистина се разболеят, какво правиш? Твърдиш, че не са болни ли? Голяма рядкост е фалшив болничен по инициатива на работника. Почти всички фалшиви болнични са по искане на работодателя.
259
3
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Просто са засекли издадените болнични по ЕГН и преминалите границата в периода на боледуването.