Властта реши: Без пари за първия ден болничен!

250 лв. става минималната пенсия от 1 юли догодина
Обновена: 14 ное 2019 17:08 | 14 ное 2019 14:40, Веселина Йорданова
399
Властта реши: Без пари за първия ден болничен!
Снимка: Dnes.bg

Първият ден от болничните няма да се заплаща от 1 януари. За това са са договорили партньорите във властта, стана ясно на брифинг в парламента.

Още по темата
В момента първите три дни се заплащат от работодателя, като от години бизнесът настоява това да се промени.

Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите. Мярката, според управляващите, е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични.

Решението обявиха съвместно председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидерът на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов тази сутрин.

По-късно е имало и среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с партньорите от ОП.

250 лв. става минималната пенсия от 1 юли догодина. Промяната засяга около 800 хил. души.

В приетия на първо четене бюджет на ДОО беше гласувано най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст следващата година да бъде 234 лв.

Децата от ниско социалните слоеве да се приобщят към образователната система, като от 4-5 години постъпват в детска градина, а държавата да поема разходите за това, са се разбрали още партньорите. Ще има праг в зависимост от доходите на семействата.

Предвижда се откриването на фонд в следващите три години, в който ще се заделят по 70 млн. лева за строителството на детски градини и ясли, където е необходимо.

Промените, за които са се разбрали управляващите днес, ще бъдат внесени като предложения между двете четения на държавния бюджет за 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
4
 
2
 
! Отговори
Вярно, вярно... преди 4 години
До Анонимен 271Така и правим.Но естествено проверяваме и ако някой наистина е болен не му *** бонуса, той няма вина, че се е разболял - в България всичко се знае.
257
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшивите болнични са пренебрежимо малък процент. Ще са повече при криза, когато работодателите ще пращат хората в болнични, за да не им плащат.
256
12
 
1
 
! Отговори
Няма такова нещо! преди 4 години
До Анонимен 270Ако имаш трима души на смяна и двама излязат във фалшив болничен, когато има НАЙ-МНОГО РАБОТА? За месец? Какво правиш? Откъде им намираш квалифицирани заместници, готови да работят само месец? А ако си продължат болничния?Айде не гледай нещата само от една гледна точка.
255
6
 
6
 
! Отговори
До 269 преди 4 години
Бъркаш. Държавните служители гледат да са с по-малко болнични, защото болничните им режат бонусите, а бонусите са 1/4 от заплащането им. Фалшиви болнични може да има само в частния сектор по две причини.
254
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшивите болнични са доста голям процент . Начинът за противодействие е *** . Ниска заплата и бонуси за тези които не боледуват .
253
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви фалшиви болнични сънувате? Фалшиви болнични има само там, където работодателя кара работниците да си взимат болнични, когато няма работа, за да не плаща той, а НОИ.
252
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне малко ще ограничат държавните служители , че те са едни от основните които взимат болнични .
251
1
 
17
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Сега приемат поредното нещо, която ощетява повечето българи и нищо не случва. Народът си мълчи и тези си приемат нещата. Във Франция как имаше протести срещу решенията на Макрон, тук нищо.
250
11
 
4
 
! Отговори
Абе, колега преди 4 години
До адвокат ТеневКакво се правиш на луд? Има си цял контингент служители, които точат предприятията и ощетяват колегите си, които работят съвестно. Един работодател като плаща измислени болнични и обезщетения с какви пари да даде 13-та заплата на съвестните служители? Кое по-напред? Заплатите, осигуровките, ДДС, бонусите? Естествено, че парите за първите три дни за болничните на служителите-измамници идват от общия фонд "Социални разходи"пп: Вече да си адвокат не е много модерно - 12 000 сме.
249
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората боледуват много повече след 55-60 годишна възраст. Заради вдигането на пенсионната възраст, болничните се увеличиха. Заради мизерните пенсии много пенсионери продължават да работят и съответно взимат много болнични. В ЕС в повечето държави възрастта за пенсиониране е по-ниска от тази в България.
248
0
 
11
 
! Отговори
НЕ ИСКАМ ДА ВИ ВИДЯ преди 4 години
Територията България управльвяна от МАФИЯ ТОЧКА
247
1
 
23
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Небивал геноцид и експлоатация във всички посоки и нива срещу българския народ...Продаден и заробен!
246
9
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Отива тя да представя болничен на управителя на предприятието не в деня, в който трябва да го представи, а три дни по-късно. Пита я управителя "Защо?". Тя отговаря - "Ами не бях в селото, ходих на гости". Това при записан режим в болничния лист "домашен-стаен"!?А ние й изработихме смяната. Шефът е точен - каквото му спести от болничен ни го даде като бонус, ама ние може да сме си имали планове, чакат ни близки!Счетитата викат - и на двете болничният от една комисия... Печат под един ъгъл.
245
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това намалява доходите на хората на заплата средно с 2-3%. На 1 фалшив болничен се падат 1000 или повече истински болнични.
244
4
 
11
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Нека малко тия измамници, които лежат на гърба на колегите си, да се усетят.Но пак, вторият и третит ден ще се плащат от работодателя.В тези ситуации масово го повейват колегите им от смянята. Това не ощетява толкова работодателя - колегите го ***.Да си поеме държавата болничните от първия ден. И като е ясно, че има съмнения за злоупотреби - да праща ДАНС и ГДБОП при докторите. Двадесет годишни пикли точат здравната каса с 20-дневни болнични! Не си спазват домашно-амбулаторния режим.
243
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо работниците да си плащат всички болнични, което ще премахне напълно фалшификациите. Много лъжат гадовете. И честните работодатели поемат огромни загуби. Даже предлагам болните да плащат на работодателите и за пропуснати ползи.
242
2
 
25
 
! Отговори
tw преди 4 години
и какво - заразно болните вместо да се изолират оврме у дома, да разнясят свежи вируси и грипове сред колегите си, та да не остане нито едно семейство здраво и да се предпази.Това ще да е поредната "умна" прищявка на бг "бизнес".
241
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Който е решил да си взима болничен,няма да вземе един.Това е малоумно решение.Аз ако взимам фалшив болничен ще е от 14 до 30 дни.
240
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само простотии, в Германия 100% болнични се изплащат, тук ти дават едни пари осигуряват те на минимална и после щели сме да ги стигнем Запада, ами стигаме ги със самолета за 2 часа иначе по стандарт и мислене никога няма да ги стигнем.
239
0
 
14
 
! Отговори
48258 преди 4 години
До АнонименВластта е решила, ама ние напук няма да мрем, а ще я осатвим тук сама да си работи.