Кой предложи за болничните? Разнобой в НС и коалицията

Горанов ли е, Патриотите ли са или някой друг - не е ясно
Обновена: 15 ное 2019 10:51 | 15 ное 2019 10:51, Камелия Цветанова
146
Кой предложи за болничните? Разнобой в НС и коалицията
Снимка: БТА, архив

Разнобой в парламента за предложението първият ден от болничните да не се плаща.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ прехвърли топката към "Обединените патриоти", а Юлиян Ангелов я прати в полето на финансовия министър Владислав Горанов.

Още по темата
"Предложението за болничните е на Патриотите, ако беше наше и на правителството, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в Министерски съвет", отсече Менда Стоянова.

Тя добави, че решението за болничните е взето на Коалиционен съвет, като тепърва ще се подготвят конкретните текстове за неговото изпълнение.

При всички случаи обаче това правило нямало да важи за болно дете. Целта била да се намалят злоупотребите с болничните.

"Не мислете, че с подобна мярка ние тотално ще успеем да спрем злоупотребите. Надявам се, че тази мярка ще ги ограничи", уточни още Стоянова.

Юлиян Ангелов от ОП призна, че предложението е прието на Коалиционен съвет, но категорично отрече зад него да стоят депутатите от ВМРО и НФСБ.

"Предложението на Обединени патриоти беше да се вдигне минималната пенсия на 250 лева и освобождаването на 4,5 и 6-годишните от таксите за детските градини, другите предложения са от ГЕРБ", отсече Ангелов.

Той добави, че предложението за новия ред на плащане на болничните е дошло от финансовия министър Владислав Горанов.

"Всички предложения бяха подкрепени на Коалиционен съвет. За болничните не става въпрос, когато родител вземе болничен за дете, не касае трудовите злополуки и подобни случаи, а само там, където наистина има злоупотреба и непрекъснато взимане на болнични", каза още депутатът от ОП.

По думите му в мотивите за предложението е било посочено, че целта е да се спрат злоупотребите и да се намалят разходите на работодателите заради тях.

А от ДПС категорично се противопоставиха на идеята. Ерол Мехмед обясни, че депутатите от движението не приемат аргументите на управляващите за тази мярка.

Според него това е скрито увеличение на вноската, не може да се отнемат права на работници и ако това е въпрос на контрол, той би трябвало да се осъществява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като е на печалба държавата от капиталиститеХахахаха, къде видя капиталисти бе, Тоше? Бодигардовете ти, шофьорите ти и роднините ти :D Направо им звънни да ги питаш как е, надали сте се забравили.
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не искате злоупотреби въведете бонус на тримесичие за тези,които нямат болничен.Потърсете отговорността в лекарите,а не в пациентите.При доказателство за симулативен болничен приемете вид санкция....и още други подходи има,но не лишавайте хората,заради някои търтеи !
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Апаааааааааааааааааа,май се уплашиха. Като повечето им работа,май ще се откажат,та да не им се застраши властта,да не отърват келипира. Затова и няма никакви реформи,та да не паднат.
68
11
 
8
 
! Отговори
T преди 4 години
Напоследък по телевизиите се въртят разни руски комедийни сериали, но в тях няма нищо смешно, защото погледнато отстрани е направо трагично. Всяка втора реплика в тях е заплаха за уволнение и абсолютни гаври с работниците. Всеки трепери за работата си и си правят всякакви издевателства с него, защото е напълно безправен роб пред шефа и този с малко повече пари от него. Ето натам ни дърпат и искат да ни завлекат - да ни превърнат в руски робски "рай"
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешници. Пак играят новелата за доброто и лошото ченге.Каквито режисьорите , такива и актьорите.Такава им е и публиката.
66
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще приемат решение на депутатите да не им се плаща през първата година в парламента?
65
3
 
17
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
Здравейте другари как е животът при капитализма доволни ли сте има ли банани за всички в супермаркета?Разправят че съм бил диктатор и държавата при мен три пъти била фалирала???Сега като е на печалба държавата от капиталистите как е положението с пенсии болнични и здравеопазване???При фалиралия социализъм мъжете се пенсионираха на 60 а жените на 55 години за болнични лекари зъболекари и операции как е сега???
64
1
 
22
 
! Отговори
cn преди 4 години
Значи държавата задължително ми удържа 600 лв годишно здравни застраховки, а когато един път годишно ми се наложи да отида на лекар, защото разни болни кашлящи и кихащи колеги на работата са ме заразили, вместо да си стоят у тях да се лекуват, тогава аз нямам право да си получа обратно част от вноските във вид на грижа за мен, точно когато имам нужда. Ей това управляващите и "бизнеса" са по-зле и от бг футболисти.
63
0
 
4
 
! Отговори
Костя преди 4 години
Кой кой кой
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всякакви сравнения с Белите страни са неуместни. В Белите страни заплатите са в хиляди евро, някъде работят по 4 дена в седмицата, някъде жените работят почасово, защото мъжът получава достатъчно висока заплата, за да осигури добър стандарт в семейството. А в Бг работят и мъжът, и жената, за да преживяват с жалките заплати, които получават. Какво стана с необлагаемия минимум? Какво стана с МРЗ- 230Е? Само с 25Ели ще я увеличат?!
61
0
 
19
 
! Отговори
Gruio преди 4 години
Сега само децата ще се разболяват по празници :)Как точно се борят с фалшивите болнични?
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това го няма никъде по света. И в Русия го няма.
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами по тази логика трябва да се вземе един ден от заплатата на всички от правителството,депутатите и въобще на всички ,които заемат някакъв управленски и властови пост,тъй като са отговорни за мизерията в България и да сме на последно място в Европа по заплати и пенсии и най-много умиращи и болни...на първо място трябва да се намали заплатата на Б.Борисов
58
4
 
2
 
! Отговори
А преди 4 години
Ми 5лв цигари 4-5пътни нещо за ядене и кафе и ето ти 20 лв.
57
0
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
"Кой ми *** в бикините"-Менда Стоянова;))) А, дали са ти сваляни за нещо друго, не питаме, щот е видно;))) "Предложението за болничните е на патриотите, ако беше наше и на правителството...". Интересното е, че Менда смята, че ГЕРБ имат пълно мнозинство в Парламента и управляват без ОП;))) "Ако беше наше и на правителството..." "Борисов 3" тотално рухна! И ако Тиквата не си подаде оставката, Улицата да му я поиска! Управление без парламентарно мнозинство е нелегитимно!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 66Не ги слушай Тея глупости. Вадят си от *** какво ли не, търсят смао крайни случай, за да иоравсюдаят глупостите си. В Холандия, повечето фирми си плащат болничните, а те 70% им ги до плаща здравната каса.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А после защо напуснах страната още на 18 и повтори 11 клас, ама в чужбина...
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
58,това казвам. Окей, нека не ми плащат първите 2 дни болнични. Ама като отида на лекар, да няма такси, лекарствата да ми ги плаща държавата и въобще лечението. А тук какво, плащам си здравните осигуровки, лекарствата, куп други неща и накрая и първия ден не ми го плащат.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може на едни да плащат първия ден от болничния, на други- не. Това е дискриминация и всякакви оправдания с дете или трудова злополука са неприемливи. Когато внасяме осигуровки, внасяме всички. Стига с тия привилегии за едни, за сметка на други!
52
1
 
6
 
! Отговори
GHT преди 4 години
До MaxМногознайкооо, не ми давай примери с Холандия! Хайде кажи какви заплати взимат там, какви пари им остават накрая на месеца и по колко спестени има из депозити, и други. От първа ръка знам какво е положението из западните държави. Тук в България хората живеят от заплата до заплата и нищо не им остава за спестяване, защото цените на всичко са супер надути, дори са по-високи от "на запад", и не отговарят на заплатите. Така не можеш да спестиш и нямаш буфер за неплатени дни. Ясно ли ти е?!