1200 лв. за българи да се върнат от чужбина да работят тук

Включват се разходите за наем, за детегледачи, финансови стимули
16 ное 2019 10:46, Елка Василева
151
1200 лв. за българи да се върнат от чужбина да работят тук
Снимка: "Монитор"

Общо 10 милиона лева или с 5 милиона повече ще отдели социалното министерство по програма EURES, като целта е да се стимулира завръщането на българи от чужбина. Идеята е да се изработи нов стимулиращ пакет за завръщане на мигрирали българи.

Пакетите от услуги ще включват поемане на разходите за наем, за детегледачи до записване на децата в ясла или градина, както и финансови стимули за работа в области с ниско възнаграждение, като държавата ще отпуска на семействата за тези услуги до 1200 лв. месечно в рамките на една година, пише „Монитор“.

Няма да има ограничение по отношение на това дали нашенците сами са намерили работа или чрез програма на МТСП, необходимо е само да покажат документ-трудов договор, както и да докажат, че се завръщат от чужбина и да не са на повече от 54 години.

От януари 2020 година младите семейства ще могат да се възползват от този пакет, като първият кариерен форум ще е във Виена на 27 февруари. Програмата ще обхване общо около 350 семейства.

15 милиона лева от Оперативна програма развитие на човешките ресурси пък ще насочи държавата от началото на 2020 година за „Детски кътове“. Това е допълнителна социална придобивка за работещи семейства с пари от държавата, заяви също така зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на семинар в Боровец. Услугата ще е почасова, до 4 часа, не целодневна.

Новата схема за семейства с малки деца е предвидена за големите градове, където има недостиг на детски ясли и градини и това пречи на пълноценнатта реализация на член от семейството. За детските градини на работното място-работодателите ще кандидатстват по проект за финансиране от 50 до 150 хиляди лева. Изискване е детегледачките да се наемат от бюрата по труда, разясни Русинова. „Ще дадем възможност на един работодател да обособи средства, да се обособи помещение и да се организира кът за гледане на децата на служители“, добави тя.

Средствата са предвидени да стигнат за около 200 предприятия-фирми, без значение дали са частни или държавни. Около 2000 души пък ще намерят работа като детегледачи. Държавата ще поеме заплатите на детегледачите (средна брутна за сектор социални дейности работна заплата), като няма да има ограничение във възрастта, разясниха още от социалното министерство. Ако са в близост, ще могат да се обединят няколко фирми и да наемат помещение, което да ползват заедно, разясниха още експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
35
 
! Отговори
Непукист преди 4 години
Пробемът е , че извън България, 1200 лева ги изкарвам за два дни.
86
0
 
23
 
! Отговори
Бургаски преди 4 години
Тава виц ли е ?
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се върнеш в БКП-Лъйнъристан - само ако си напълно изтрещял!
84
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой ти каза, че в България само временно е лошо? Знаеш ли кога пак ще имаш възможност да имаш нефтопровод, газопровод и ферибот за железопътен транспортен коридор? Което ще те превърне в транзитен и транспортен възел и ще ти даде ниска цена на енергия и привлече инвестиции... Та да се върна на думата - точно никога повече в този ти живот. И в живота на децата и внуците ти...
83
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората не бягат зарадо парите, а заради липсата на правосъдие и липсата на надежда, че някога ще има. Липсата на правосъдие прояжда цялата държава, затова в БГ няма здравеопазване, пенсии и още куп неща ..
82
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да....ще трябва да се сменя с някой завръщащ се - той идва тук за 1200лв, а аз отивам на неговото място в чужбина, независимо къде е то - щото иначе си е чиста дискриминация - защо на нас , които сме останали тук и не сме избягали и стоима за по 600 лв месечно ни ни вдигнат заплатите на 1200 !?
81
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ще ги усвоят как не, всичко е ясно. Те и емигрантските пари влизат тука и те и тях ги лапат, на тях се крепи факта, че още съществуват останалите тука.
80
0
 
21
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
То е ясно че от тая туфа, заек няма да излезе.
79
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сведение само за изминалата година бъгарите живеещи в чужбина сме изпратили около милярд и стохиляди евро към България.Да не говорим,че страната ни получава помощи по глобални програми от ЕС броейки ни и нас като Българи който не сме си сменили граждасвото .И в този ред на мисли не вярвам да имат ,чак толкова желание да се приберем.Или пак има пари които се отпускат и трябва да се усвоят,за да може част от тях да заминат и по джобовете на някой.
78
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 65i really don't get it, France offers me 350 euro per 8 h work day. UK offers 650euro per 8h work day, Bulgaria offers me 1600 euros per month.Няма логика в държавата Shitistan
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Байракът да го навре на родолюбците в "ушите"
76
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не за 1200, за 12000лв няма да се върна в тая клоака, където мутрите царуват! последния да загаси лампите на Т2 и да вземе байряка...
75
5
 
20
 
! Отговори
123 преди 4 години
От къде на къде, Беее? Никой не ме е питал, за да ми раздава парите, парите на всички ни, останали тук. Да си плащат от техните джобове. Еб***си дискриминацията. Да ни платят на нас, защото още не сме се изнесли и малкото останали балъци!!!
74
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Които си изоставя родината защото временно е в лошо положение или война е дезертьор и е нежелан
73
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това се вика - С трици маймуни да ловиш .Ще умра от смях
72
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На ТиКвонДо така и не му узря пипето , че хората бягат най- вече заради корупцията , беззаконието и липсата на държавност в страната.Парите отдавна не са основния фактор за емиграция.
71
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цък, изпуснал съм влака с моите 59 години. Няма как ще си стоя в Германия. :)Баси дискриминацията на възрастните хора. Тях кучетата ги яли.То хубаво ама като няма работа в България за високообразовани и с богат опит специалисти. Само препечените ще се завърнат ама даже и за тях не ми се вярва.
70
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 30 г съм в чужбина но ако ми дадът по три бона месечно ще се завърна
69
26
 
14
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Даите ги на мен за да не избягам оставете ги дезертьорите те не са желани тук не те носиха прехода и несгодите на прехода а ние истинските Българи които не избягахме
68
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре ги дайте на хората които са в България и работят тук! Това са техните пари какво ще ги дават на някакви скотове от вън дето не са внесли един лев в бюджета...