1200 лв. за българи да се върнат от чужбина да работят тук

Включват се разходите за наем, за детегледачи, финансови стимули
16 ное 2019 10:46, Елка Василева
151
1200 лв. за българи да се върнат от чужбина да работят тук
Снимка: "Монитор"

Общо 10 милиона лева или с 5 милиона повече ще отдели социалното министерство по програма EURES, като целта е да се стимулира завръщането на българи от чужбина. Идеята е да се изработи нов стимулиращ пакет за завръщане на мигрирали българи.

Пакетите от услуги ще включват поемане на разходите за наем, за детегледачи до записване на децата в ясла или градина, както и финансови стимули за работа в области с ниско възнаграждение, като държавата ще отпуска на семействата за тези услуги до 1200 лв. месечно в рамките на една година, пише „Монитор“.

Няма да има ограничение по отношение на това дали нашенците сами са намерили работа или чрез програма на МТСП, необходимо е само да покажат документ-трудов договор, както и да докажат, че се завръщат от чужбина и да не са на повече от 54 години.

От януари 2020 година младите семейства ще могат да се възползват от този пакет, като първият кариерен форум ще е във Виена на 27 февруари. Програмата ще обхване общо около 350 семейства.

15 милиона лева от Оперативна програма развитие на човешките ресурси пък ще насочи държавата от началото на 2020 година за „Детски кътове“. Това е допълнителна социална придобивка за работещи семейства с пари от държавата, заяви също така зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на семинар в Боровец. Услугата ще е почасова, до 4 часа, не целодневна.

Новата схема за семейства с малки деца е предвидена за големите градове, където има недостиг на детски ясли и градини и това пречи на пълноценнатта реализация на член от семейството. За детските градини на работното място-работодателите ще кандидатстват по проект за финансиране от 50 до 150 хиляди лева. Изискване е детегледачките да се наемат от бюрата по труда, разясни Русинова. „Ще дадем възможност на един работодател да обособи средства, да се обособи помещение и да се организира кът за гледане на децата на служители“, добави тя.

Средствата са предвидени да стигнат за около 200 предприятия-фирми, без значение дали са частни или държавни. Около 2000 души пък ще намерят работа като детегледачи. Държавата ще поеме заплатите на детегледачите (средна брутна за сектор социални дейности работна заплата), като няма да има ограничение във възрастта, разясниха още от социалното министерство. Ако са в близост, ще могат да се обединят няколко фирми и да наемат помещение, което да ползват заедно, разясниха още експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
44,казах ти не ти е ясна думата"борба",ползвай речник има тук в интернет!И не сравнявай арабските мигранти с бездушието българско,то е по-страшно от терорист или мюсюлманин,то доведе България до 500 годишно робство,то доведе България до сегашното скотско дередже!Аз не съм патриот,но ти като си защо не си на площада и да се БОРИШ,излиза,че ти МИШКУВАШ и ЛАЗИШ!Трагични сте използвате думи с които да се представяте като ГЕРОИ,пък едвам дишате и не знаете истината за западните държави и животът там
46
24
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Защо не ги раздадете на тези които са тук и се борят и трудят да направят България това което е. Успяла, чиста и подредена държава. Най-доброто място за живеене в Европа а може би и в севера. А сега онези предатели безделници ще ми се завръщат наготово и ще лапат от нашите пари. Пари изкарани с дълъг и усилен труд. Не с имигрантско лежане.
45
21
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 4 години
Виждам, че си обременен, а и имаш температура. Как го реши, ти си знаеш. Основното е, че ако не ти е мила Родината, ти не трябваш на Родината. Стой си където си, скитай се без корен, твой проблем. В София има 200 000 човека с добри доходи в много фирми. Доста хора са се захванали да правят продукти, което ще допринесе за стандарта след време. Ние, всичките тези, не разчитаме на *** и пульо в политиката или чужбина. Оправяме се добре самостоятелно. Ти си седи, мий чинии, нареждай палети.
44
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Поздрави на рАБОТОДАТЕЛИ и уПРАВАТА и заспалите овци на бг с видео: БАЙРАМ В ПАЗАРДЖИК 2012от чужбина.
43
7
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 4 години
Кажи ми ти с какво си по- различен от арабските мигранти за коренното население в една чужда държава? И кажи ми, не си ли избрал и ти да мишкуваш като тях, вместо да се хванеш в ръце и да се бориш за Родината си? Надай се на чужда булка.
42
1
 
18
 
! Отговори
Aуууу преди 4 години
Нова схема за източване на държавни пари.Народа си е виновен, изпуснахме юздите много отдавна, сега олеле. (Говоря за Сегашното състояние на държавата като цяло.) Народа трябва да казва на парламента какво да прави, а не обратното.Но така е като сме се съгласи някои друг да ни "оправя" проблемите, това е резултата.Трябва да се вземе контрола обратното- протести, гражданско война, АК-47, каквото е нужно,Запретваъте ръкави и започвайте да чистите "къщата".
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40,не ти е ясна май достатъчно думата"борба"? Не говори за обединение защото и то не ти е ясно!Защо останалите там допуснахте да ви раздели БКП по партии,защо не се обедините и да се преборите с комунистите,а се оставихте да ви манипулират и владеят ?Ние избягахме от трудното и отидохме в още по-трудното защото умеем да се борим, не умеем да чакаме някой да дойде или да се върне от чужбина за да ни помогне ! Риск и борба е да отидеш някъде където не знаеш какво те чака,не е като у дома да ЧАКАШ!
40
19
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 4 години
Момче, пиклььо ще казваш на баща ти. Аз не разчитам някой да ме оправи, оправям се сам. Стой си в чужбина, на мен ми е добре в София. Хора, който не се грижат за Родината не ми трябват. Идете си всички такива и тук да останат само свестните.
39
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
36, като никой не ти трябва защо си тук и четеш бе пиклььо ? Като на никой не му трябват имигриралите българи за какво са тези статии и пари които уж ще раздават ? Никой не иска да се връща в България, защото там сте останали само такива като теб тикви които избират вечно най-голямата тиква !
38
9
 
14
 
! Отговори
До всички избягали преди 4 години
Да имаш държава в която живееш и да се грижиш за нея не означава да я изоставяш всеки път когато стане трудно. Искате да няма мафия, борете се, искате добро възнаграждение, произвеждайте и пак се борете, искате крепко здраве, спрете да ядете ***. Само обединени може да се справяме, иначе така разпиляни по света.., просто няма за какво да си говорим
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На анадолската граница и за 100 000/ мес. не се връщам! Джихат лази навсякъде, вакума се запълни. Помощ от никъде защото никой няма да се върне.
36
0
 
21
 
! Отговори
Айдееее преди 4 години
Усвоиха се едни пари
35
12
 
7
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
Добре бе, стой си там. Нито ми трябваш, нито ме интересуваш. Какво ми се обясняваш?!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Te vece se virnaha i parite gi nyama
33
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да се върна никога ! Не съм патриот който да мисли за Родина в която червените никога няма да паднат от власт ! Не съм патриот защото се срамувам, че съм "наследник" на племе което лесно се манипулира и никога не може да се освободи от комунисти преоблечени като демократи ! Няма да се върна там където се подиграват с трудът ми и народът е оприличаван на стадо овце ! Няма да се върна защото 30 г. България се управлява с обещания и измами !
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и не разбраха, че този въпрос отдавна не опира само до пари.
31
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България търси шаран. Запишете се за участие. С трици искат да ловят... Българските чорбаджии съвсем ни взеха за мезе.
30
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сигурност ще върнете 250 семейства роми.За една година.
29
2
 
33
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Подозирам че това е Програма на ЕС за връщане на Ромите в България .
28
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още довечера хващам самолета и се прибирам с трите си деца и австрииската ми съпруга. 600 евро са солидно заплащане тъкмо ще можем да си плащаме сметките за тока парното и водата а за храна ще караме на фотосинтеза. Тези ваши Сеяндури за какви ли ни мислят. За пропаднали клошари които бъркат в кофите за смет ли. Та аз 600 евро ги взимам за два дни. А тези ще ни ги дават за да се приберем и цял месец да живеем с тях. Цените ви в магазините са по високи от австрииските.