Екологично, но скъпо: Минута с тротинетка струва 30 ст.

7600 тротинетки са внесени у нас, обмислят пътни знаци за тях
16 ное 2019 10:06, Анисия Иванова
38

Електрическите тротинетки подпалиха страстите у нас. Без електрически тротинетки на тротоарите, а само по велоалеите, ограничения на скоростта, задължителни каски и светлоотразителни жилетки - това са част от предложенията за нови правила, които да залегнат в пътния закон. Защо обаче разпалиха страстите у нас и само у нас ли?

Според проф. Иван Тодоров, професор по административно право, самата тротинетка е създадена за градска мобилност. "Трябва да се качиш на нея по всяко време от друго превозно средство, да се предвижиш донякъде и да я оставиш. Няма логика да нарамиш светлоотразителна жилетка, каска и да тръгнеш с метрото, след това на автобуса, след това да вземеш пак тротинетка“.

Проф. Иван Тодоров даде пример с Виена. "Да, има някои хора, които карат собствени тротинетки с каска по своя инициатива, подчертавам, по своя инициатива. Но тези, които се качват на масовите тротинетки на фирмите за мобилност, те не ползват такива неща. И това е идеята“, обясни той.

Тодоров е категоричен, че не може да се осигури мобилност на хората, ако се задължат да карат с каски и светлоотразителни жилетки. Според него гаранцията за безопасността е ограничението до 25 км/час. „Всички тротинетки – това е масова регулация, са ограничени до тази скорост. Имайте предвид, че колоездачите, като засилят, карат с 40-50 км/час. Няма никаква логика да ограничиш тротинетката до 25 км в час и да им сложиш каски“, коментира проф. Тодоров.

Владислав Стоицов, председател на Българска асоциация за електромобилност, обобщи данните. 7600 тротинетки са внесени у нас, спестени са 12 хил. тона въглеродни емисии, годишно тротинетката изминава 1200 км, като това е най-достъпното електрическо превозно средство. В същото време, цената е висока. Първоначалната такса е 1.50 лв., а всяка минута се заплаща по 30 ст. Владимир Тодоров, председател на Асоциация на пострадалите при катастрофи, допълни, че в момента се обсъжда и създаването на нови пътни знаци за тротинетките.

Целия разговор по темата гледайте в предаването "Брюксел 1“, днес от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR=

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Викам да остаим природата да си свърши работата... Нека троткаджиите карат без каски, без жилетки, ако щат по магистрали, по полета и паланки, у задръствания и в насрещното, НО с едно условие: ако им се случи нещо фатално да бъдат виновни сами за последствията от малоумното си държание + да плащат щетите на други пострадали.
34
1
 
0
 
! Отговори
Митев преди 4 години
Колкото по сложно толкова по добре.Това е България! познайте за кого,за бюрократите и държавния рекет разбира се, хората които обичат да си опростяват живота отдавна си тръгнаха от тази държава остана само "електората",та те и за хора ни нямат тука по тия географски ширини.......
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса изобщо не е в екологията или цената - времето е безценно и висенето ми в задръстванията не се отразява добре, та дори и да съм в кола за 100к.
32
0
 
2
 
! Отговори
Ниманд преди 4 години
Сега съм тук в Германия , много тротинетка много нещо , по магистралата карам със 160 и тротинетки ме изпреварват отляво от дясно !!! Карат ги предимно по магистралите , за 6 месеца съм видял 2 деца из Хановер да се разхождат с такива !!! Защо не се изравним по доход и стандарт на живот с Европа а само по цени сме ги задминали ?!?!?!?!?!!?!?!!?!?!?!?
31
2
 
4
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Много наивно и некомпететно е мнението на проф. Иван Тодоров. Нека не дава становища в сфери извън правото.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги махат! Пречат на всички.
29
5
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Зачеркнете ги с Х тези тротинетки.Всичко е Мара втасала.
28
2
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 21 Че кой те кара да се качиш на тази карачка ? Явно трябва да ти се бръкне в джоба , та да прогледнеш.
27
4
 
3
 
! Отговори
Тротинетка преди 4 години
До шматкаЩе плащаш и хоро ще играеш няма не искам и не забравяй да си платиш данъците ***.
26
1
 
15
 
! Отговори
Елка Тротинеткова преди 4 години
7600 х 30 х 60 х 24 = 3 283 200 лв - без касов бон, данък и т.н. ...евалаааа къде е НАП
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам лична тротинетка. Изчислих, че няма начин да ми се изплати, спрямо разхода за гориво за колата. За да стане това, трябва да мина с нея около 10 хиляди километра, а съм минал едва 800 за една година. Просто физически това нещо няма да издържи толкова години и километри. Излиза, че я карам за кеф, който напоследък, с всичкия този хейт, който се излива по медиите не е никак голям. Май ще си карам дилеловата колица и ще си свиркам. Майната и на екологията...не сме дорасли за тези неща в БГ
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност идеята е да се събират колкото се може повече пари от глобите, другото си е бош лаф. На тая държава пари и трябват.
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обичам тротинетката !!!
22
3
 
18
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Тази Мода ще мине . Навремето се радвахме на Банани .
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-скоро левче. От Славейков до Пам. Лески 1,5км минах за 3,20лв. Никак не са евтини, отделно понеже нямаме нормални велоалеи се друсаш по разбити тротоари. Освен на НДК другаде не ми де виждат удобни за каране
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Да, но *** не мият като тебе чинии за чужденци и на децата им не е сменен полът както е при тебе в твоето джендърско общество подвид на извратеняците от Запад!
19
2
 
18
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 15Да бе длъжна ти държавата.Утре ще измислят нова идиотщина и държавата пак ще е длъжна да изхарчи моите данъци за твоя кеф.Има велоалеи да карат там.Каква е тази истерия не мога да разбера
18
3
 
20
 
! Отговори
zz преди 4 години
Добре, че вече тротинедкаджия е равно на ***.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
яко нов бизнес 7600 - добрее сега ще се родят едни проекти за пътища за тротинеткии ще се изхарчат едни пари народни за да има и за апартементи с асансьори и за къще за гостиа баламите ще обсъждат кави да са пътищата па екологията така па екологията иначекато новите енергийни източници касички за мошеници дето ще ги пълни оглу пелия българинще стане като с велоалеите- да има пари за взимане тарикатите чакат на пусия саайде със здраве
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 1 час каране на тротиЛетка 20 лева. Та аз за 20 лева ще заредя 10 литра бензин и ще карам 150 км. Тия полудеха ли.