Грип все още няма, но и ваксините свършиха...

Тази година ни заплашват 4 щама
Обновена: 22 ное 2019 21:41 | 22 ное 2019 21:30, Нели Христова
9

Грипът тази година закъснява, но дори и да няма регистрани случаи на болни в страната, ваксините вече се изчерпаха. 4 грипни щама са на прага ни, а най-уязвими са хронично болните, децате, възрастните над 60 г. и хората със слаб имунитет, както и медицинският персонал.

Общо 280 хиляди дози противогрипни ваксини са осигурени в България за този грипен сезон. 120 хиляди от тях са напълно безплатни за хора над 65-годишна възраст. Медицинските специалисти отбелязват все по-голям интерес към противогрипните ваксини. В аптечната мрежа те вече са изчерпани, съобщават от Bulgaria ON AIR.

В същото време много общопрактикуващи лекари се оплакват от факта, че или не са получили никакви противогрипни ваксини, или не са получили пълния брой на заявени такива.

Според Световната здравна организация близо 1 млрд. души се разболяват от грип годишно, а около 650 000 - умират. Тази година грипът в нашата страна закъснява, но през последните дни са установени 5 положителни проби на вирусни инфекции при тежкоболни деца.

В програмата за ваксиниране срещу грип са включени 2 800 общопрактикуващи лекари, които вече са употребили почти целия обем от поръчаните ваксини.

Експертите призовават, ако при някои общопрактикуващи лекари останат неоползотворени ваксини, да бъдат върнати, за да се пренасочат към места, където има търсене.

А за да не се разболеем, специалистите съветват да избягваме масовите срещи, да носим маски и да мием ръцете си.

Очаква се грипната вълна да започне към края на януари и началото на месец февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: грипваксиниBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 4 години
Дядо ми като не се е ваксинирал никога за нищо, как докара до 98?
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички които пишеха преди мен живеят във първобитно-общинния строй-мед,джинджифил,ехинацея,канела,лайкучка,после защо погребалният бизнес процъвтявал.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За нищо на света не бих се ваксинирала, всеки трябва да има малко мисъл в главата си, защо се рекламират толкова тези объркващи имунната система ваксини. По-добре да се подсили имунитета на човек и той просто няма да се разболее или ще се справи бързо и лесно с който и да е вирус, защото има не само грипни вируси.
4
4
 
5
 
! Отговори
Симо Кобурев преди 4 години
Това с ваксините, глобалното затопляне, дизелгейт, здравословното хранене и тем подобни са пълни глупости - Вервайте ми, моля ви!
3
7
 
10
 
! Отговори
СЪВЕТ ОТ ЛЕКАР преди 4 години
Не се ваксинирайте! Ваксините са бъкани с живак, олово и токсични консерванти. Предизвикват аутизъм и сриват имунната система, особено на децата. На запад не е задължително ваксинирането. Големите босове никога не ваксинират себе си и децата си.
2
2
 
6
 
! Отговори
далавера преди 4 години
внос на ваксини за 10 процента пенсионери ,
1
6
 
7
 
! Отговори
баба Вела преди 4 години
Не се ваксинирам защото след като се ваксинирах един път се разболях едва не умря.Вземам Ехинацея.А и на безплатните ваксини не вярвам дали са редовни.16988