Каролев: Фалшивият болничен - трудно доказуем!

Първият ден да не се плаща от никого, съветва той
24

Фалшивият болничен е трудно доказуем. Контролът е невъзможен, тъй като няма как да бъдеш сигурен дали даден човек е в добро здравословно състояние или не", коментира в студиото на "Денят ON AIR" икономистът Владимир Каролев.

По думите му не всички българи се възползват от подобна практика. Проблемът обаче идвал от онези, които масово злоупотребявали, както и т.нар. "кухи фирми", които пък имали интерес от тези схеми, за да спестяват финансови средства, тъй като към момента първите три дни се изплащат от НОИ.

"В повечето страни по света е въведен т.нар. "изчаквателен период", в който служителите уведомяват своите работодатели, че са болни и съответно получават няколко дни неплатен отпуск. Първият ден болничен просто не бива да бъде изплащан от никого", посочи още Каролев.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че вероятно това е единственият начин да се справим с проблема и в България.

"Това не би било справедливо спрямо хората, които не злоупотребяват. Друг механизъм обаче към момента няма. А големият въпрос пък е кой ще контролира лекарите", допълни икономистът.

КНСБ и КТ "Подкрепа" сформираха обща експертна работна група по темата с болничните. Тя трябва да анализира обезщетенията за временна неработоспособност, причините за драстичния им ръст и да набележи мерки срещу фалшивите болнични.

Очаква се групата да започне работа веднага след насрочения за 27 ноември национален протестен митинг на "Подкрепа" под надслов "Болните работници не са престъпници".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.