Синдикатите с обща експертна група за болничните

Тя ще заработи след националния митинг на "Подкрепа"
6
Синдикатите с обща експертна група за болничните
Снимка: архив, БулФото

КНСБ и КТ "Подкрепа" сформираха обща експертна работна група по темата с болничните. Тя трябва да анализира обезщетенията за временна неработоспособност, причините за драстичния им ръст и да набележи мерки срещу фалшивите болнични.

Очаква се групата да започне работа веднага след насрочения за 27-и ноември национален протестен митинг на "Подкрепа" под надслов "Болните работници не са престъпници", предаде БНР.

От КНСБ вече оповестиха анализ, според който ръстът на изплатените болнични се дължи най-вече на тези с продължителност от 15 до 30 дни, а не на по-кратките. Националният секретар на синдиката Ася Гонева каза, че работната група ще се опита в рамките на един месец да излезе с конкретни предложения и мерки.

"За да имаме собствена версия, предложения и аргументи, които да са свързани от една страна с твърдението на работодателите, че видите ли всеки втори или трети болничен лист е фалшив и че всъщност разходите за обезщетения по време на неработоспособност са неоснователни", каза тя.

Председателят на стачния комитет на "Подкрепа" Любка Георгиева обяви, че за момента за синдиката е приоритет провеждането на националния протест в сряда.

"Синдикатите искам да започнем една кампания, за да можем да се противопоставим на тези желания, най-вече на работодателските организации по отношение плащане-неплащане и прословутата тема с така наречените "фалшиви болнични листове", каза Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Бедните бизнесмени преди 4 години
Вече се изказахме.
5
2
 
0
 
! Отговори
"Бедните" преди 4 години
Искаме да имаме скъпи коли, къщи-палати, да ходим постоянно на екскурзии и все да ревем, че сме "прецакани" от лошите работници.Докато ни минават номерата, ще продължаваме да сме нахални.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ленински денПартийният нарежда: Отивате да копаете канал !Първият:- А може ли да ме освободите, че погребват баба ми !Вторият: - Ама днес съм на зъболекар !Третият по пътя: - Абе нещо ме сви корем, вие вървете, а аз ще дойда !Четвъртият: - Ей, отивам само да питам партийния, докога да работиме !Връщам се привечер, а пред лавката, на биричка, четирима играят на карти.- Ей, къде се ската цял ден ? Ела да си ни писаря, че партийния отиде при секретарката.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разковничето, както винаги, се крие в това какво възнаграждение получават хората за труда си и биват ли стимулирани изобщо да ходят на работа. Никой не иска да работи за 700-800 лв., защото това е подигравка, освен ако основното ти задължение не е да стоиш и да подпираш 1 стол.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болничните станаха повече, заради вдигането на възрастта за пенсиониране. След 55 годишна възраст боледуваме много повече и по-продължително. Една статистика по възраст на ползващият болничните, веднага би го показала и няма какво да търсят причините за увеличения брой на болничните. Фалшивите болнични са малко, примерно един от 10000 болнични.
1
7
 
4
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 4 години
От край време Проблема не е в болничните на Андрешко, а в това, че не могат да го накарат да работи.