За Нова година: На кръчма двойно по-скъпо от трапезата у дома

Хиляди българи поемат в чужбина за празника
25 ное 2019 07:10, Александър Попов
109
За Нова година: На кръчма двойно по-скъпо от трапезата у дома
Снимка: Pixabay

420 хил. българи ще пътуват извън дома за Нова година, но ще посрещнат празниците в страната. 120 хил. пък вече се готвят за фойерверки в чужбина.

У нас фаворит остават спа дестинациите, следвани от зимните курорти Банско, Пампорово и Боровец и хотелите в градска среда.

Какво обаче показват сметките?

Да си останем вкъщи с родата, ще ни струва два пъти по-евтино от прекарване навън за Нова година, показа проверка на "Монитор".

Сайтовете за колективно пазаруване и страници на ресторанти пуснаха офертите за празнично посрещане на новата 2020 г.

Салата "Снежанка", катък, редена салата, маслини и яйце са най-честите предложения на ресторантите. Предястията са традиционните сармички, гъби, сухи мезета микс. За основно ресторантите разчитат на обичайното по-евтино пилешко с печен сос или свинско. В куверта са включени десерт, безалкохолно, вода и голямо питие. В 00.00 часа има и чаша шампанско за да си кажем "За много години".

Цените на празничната вечер започват за подобно меню от 80 лева нагоре. Китайско зеле и рукола, пуйка с кестени и пюре от пащърнак вдигат куверта до 130 лева на възрастен.

Децата са оценени на 80 лева, заради липсата на алкохол в менюто им.

В част от заведенията децата до 6 години няма да плащат консумация, в други детската възраст се ограничава до 12 години.

Предприемчивите собственици на заведения привличат клиенти и с томболи, в които се подаряват телвизори, нощувки в курорти.

За четирима души цената варира околко 500 лева, което е двойно повече, ако решите да вдигате наздравици в домашна обстановка.

По традиция българинът посреща Коледа у дома, а пътува за Нова година.

120 хил. души ще предпочетат да си пият шампанското извън България, като най-предпочитани отново остават съседните ни държави - Сърбия, Гърция, Турция и Северна Македония.

Една от желаните дестинации е Истанбул, където офертата на родна агенция е за 529 лв. на човек. В пакета са включени 3 нощувки със закуски в 5-звезден хотел в най-големия турски град, транспорт с лицензиран автобус с включени пътни и гранични разходи. Местният алкохол и безалкохолните напитки са без ограничение.

Балканска Нова година предлага една от родните турагенции. 3 нощувки с 2 закуски ще зарадват гостите на Белград. Пакетът струва 395 лв. на човек, настанен в двойна стая. Мястото на новогодишната вечеря е един от най-известните ресторанти в столицата, а в зависимост от желанията ви – спокойна вечер или диво парти, може да се избере между 2 опции. Вечерята в тихата част на ресторанта ще струва на празнуващите 65 евро, а тази в шумната част 75 евро.

По-платежоспособните българи смятат да обединят почивните дни около Коледа и Нова година и да заминат на екзотични пътешествия на хиляди километри от България. Топдестинациите за почивка на плажа остават Малдивите, Сейшелите и Шри Ланка.

В сайтовете на български турагенции 8 нощувки със закуски и вечери в 4-звезден хотел на Малдивите с включени новогодишна вечеря и трансфер от летището могат да бъдат намерени на цени от 2860 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Сия преди 4 години
Аз за 2000 лв бях в Барселона.5дни-990 лв и джобни 500 ев.Никога ама никога няма да дам пари з *** Банско или Велинград.
71
0
 
1
 
! Отговори
110 преди 4 години
УчЕните от Магадан също така установиха и, че топлата вода е от 2 до 100 пъти по-топла от студената.
70
0
 
5
 
! Отговори
здравословно преди 4 години
В къщи ще си пия маркови питиета, а не ментета.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз сега го сметнах по собствена, още нелицензирана методика.По-скъпо е точно 3.85 пъти.
68
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами като ви е скъпо, няма да ходите на кръчма.Ще си стоите вкъщи и ще си пиете пърцуца.
67
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на ресторант може една хубава певица с дълга, руса коса да ти пее на масата, у дома няма такива екстри. дори само заради това си струва навън.
66
1
 
7
 
! Отговори
прасчо африканчо преди 4 години
По скъпо една вечеря, но после 3 дни си на безплатно разстройство.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Вече дъртЗащо да е семеен празник? Коледа - да, но Нова Година не мисля.
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То може да е по-скъпо, но за сметка на това никъде няма места, защото умиращия от глад народ вече е резервирал всичко.
63
2
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Според мене е десеторно по висока цената в ресторантите на нова година.
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това винаги е било така, у дома по-евтино. ама друго си е на ресторант, по-друга обстановка. друг ти готви, сервира, отсервира, мие чиниите. въпрос на предпочитание.
61
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
В ресторант или хотел е над 10 пъти по-скъпо. Така, че това с два пъти по-скъпо е просто лъжа. Всички хотелиери и ресторантьори надуват жестоко цените на принципа "ден година храни". Който иска - да им пълни гушите, аз няма да съм в това число.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние предпочитаме с приятели на хижа или вила - 2-3-4 семейства. Камина да има, двор задължително, ако има сняг става идеално. Палим скарите, фоерверки ...пуцай куме. Кой каквото му се яде и пие; ако щеш легни, почини; ако щеш танцувай; ако щеш ... друго...
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...по-евтино пилешко с печен сос..." ;)По-евтино сурово пилешко с "печен сос" !
58
7
 
7
 
! Отговори
ХХХ Моята трапеза преди 4 години
Прасето заклано - свински пържоли на скара и фурна - 0 лв. Наточено домашно вино Шардоне и Мискет - 0 лв. Налята ракия домашна - 0 лв. Орехи и лешници набрани лично - 0 лв. Печена тиква от село - 0 лв. Печен петел от село - 0 лв. Краставички , чушки , кисело зеле и трушия - 0 лв.
57
0
 
5
 
! Отговори
Съгласен преди 4 години
Да, съгласен съм с коментарите преди мен, относно цената за празниците. Не разбирам обаче, как тези от Монитор, са изчислили това съотношение? Или са лъжци, или са много слаби в математиката, но и при двата случая са позор!
56
1
 
16
 
! Отговори
Qze преди 4 години
Как двойно, бе? Десет пъти по-скъпо е.
55
2
 
28
 
! Отговори
Вече дърт преди 4 години
Какво било ?! Новогодишна трапеза, за мен, жената, децата, снахите и внуците ми излиза максимално 200 лева като продукти! За 8 човека! Вярно, има малко хамалогия ама това е семеен празник. Не е проблем да дам 4000 лева за заведение. Но въпросът е: ЗАЩО ?!
54
0
 
5
 
! Отговори
Селян от Крджли преди 4 години
Най яко е накъде на моереро, на топличко и да ти веят момиченца с палмови листа... ама е за сериозни господа, само!
53
4
 
5
 
! Отговори
анти ГЕРБ преди 4 години
Ееее, че на кръчма аз ходя само на високосна година, и то на 29-ти февруари бе!!!Нова Година в къщи само!А тази ще видим, може да е пуйка вместо прасе, или пиле, а защо не и агне?Ще станем мюсюлмани покрай тая чyмa!!!