Заради болничните - национален протест, стачка на социалните

КТ "Подкрепа" към властта: Болните работници не са престъпници!
17
Заради болничните - национален протест, стачка на социалните
Снимка: Pixabay

Въпреки че премиерът Бойко Борисов увери, че няма да бъде обсъждано предложението първият ден от болничните да не се плаща, КТ "Подкрепа" организира в сряда национален протестен митинг-шествие и едночасова предупредителна стачка на социалните работници.

Още по темата

Националният протестен митинг-шествие - от 11 ч., е под наслов "Болните работници не са престъпници!", съобщиха от синдикалната организация.

Основните искания на протестиращите са работодателите да поемат поне първите пет дни от болничните; да изплащат 100 процента от трудовото възнаграждение през този период (понастоящем е едва 70 на сто, като от тях се удържат осигуровки и данъци); отпадане на данъка върху минималната работна заплата; спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки; ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Протестното шествие ще започне от пл. "Княз Александър I" по бул. "Цар Освободител" до пл. "Народно събрание", където протестиращите ще внесат протестна декларация.

След това шествието ще продължи по бул. "Васил Левски" и бул. "Княз Ал. Дондуков" до ул. "Тракия" 15, след което обратно по бул. "Княз Ал. Дондуков" до пл. "Независимост".

На 27 ноември от 10.00 ч. до 11.00 ч. в 35 Дирекции "Социално подпомагане" в цялата страна ще се проведе едночасова предупредителна стачка с основно искане за 40% базово увеличение на основната работна заплата на социалните работници и служители. Стачката е организирана от Националния синдикат на административните служители към КТ "Подкрепа".

Работниците и служителите, членове на КТ "Подкрепа", няма да допуснат да продължи отнемането на социалните ни права, посочват от синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Весела преди 4 години
В грешка сте, първите 3 дни се плащат на 50% от работодателя. Това влеза в сила от 01.01.19.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе трябва общонационален протест за сваляне на правителството в тая дупка! Какво има да се чудите за какво щяло да се протестира, просто излизате и протестирате срещу държавата, която е по-лоша и от мащеха към вас и децата ви! Като не можете да мислите, просто недейте изобщо се напъва.
12
0
 
5
 
! Отговори
Метла преди 4 години
Протести трябва в знак на тези новоизлюпените милионери да не ги изброявам пазърлък управляваща партия... Работодател... Партия... Първия болничен ден утишъл при. МП и други
11
2
 
2
 
! Отговори
Не разбирам преди 4 години
До до неразбиращияЯвно и ти не разбираш.Това предложение няма да се обсъжда и да влиза в пленарна зала и закон.За какво ще се протестира тогава?Написах , че има за какво да се протестира не съм уточнил , защото няма да ми стигнат буквите. Има толкова не действащи закони и наредби , какъв е смисъла да се протестира за нещо , което ги няма???
10
0
 
7
 
! Отговори
До 10 неразбиращия преди 4 години
Продължавай да не разбираш и когато те накарат сам да си плащаш първите пет дни от болничните.
9
7
 
0
 
! Отговори
Не разбирам преди 4 години
Протестира се срещу нещо , което няма бъде нито внесено , нито гласувано ????Има толкова много неща , за които да се протестира, защо точно срещу това ????
8
1
 
10
 
! Отговори
Аноним преди 4 години
Толкова са нагли тези от правителството,че вече не се търпи.Няма и да си помислят,че и не са хора като нас . За народа не оставят и трохички даже,а за тях си гласуват по 6 хиляди лева.От поне 5-6 години отпускат на пенсионерите за Коледа по 40 лева а,за тези години колко пъти се увеличиха цените на абсолютно всичко
7
1
 
10
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 4Брей, ти си бил голям умник няма що!Умник до умника, доктор до доктора, 7 милиона доктори имаме в България, макар и недипломирани!Но това не е проблем, дипломите се продават онлайн в интернет, има оферти много.Когато последната зима ме тръшна някакъв вирус подобен на грипа, не можех да стана от леглото. Добре че жена ми се обади на личната лекарка по телефона да и каже какво да ми купи от аптеката.А как ще ме занесат до лекарската комисия? С линейка ли?
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са КНСБ, в коя миша дупка са се скрили.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синдикатите работят в класически съюз и в интерес и класически съюз към стационарните си работодатели.Никой не може да ти отнеме социалните права ако си дисциплиниран ,отговорен с изключителен инстинкт за самосъхранение.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понастоящем е 70% от осигурителния доход. Когато съм в болничен, получавам пак заплатата си в пълен размер. Защото по принцип удръжките общо са около 30%.
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът с болничните ще се реши когато всеки работник, нуждаещ се от издаване на такъв, бъде пращан на районна специализирана комисия (ЛКК). На държавата ще й бъде по-евтино да дава допълнителни средства за образуването на повече такива комисии, отколкото да плаща за проблемни болнични или за екипи, които да ги проверяват.
2
15
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Значи тези, които нищо не правят, ще стачкуват...
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Национален протест от 500 души, докарани в София от Каспичан.