Поклон! Почина Стефан Данаилов

Актьорът се лекуваше във Военномедицинска академия
Обновена: 27 ное 2019 09:31 | 27 ное 2019 08:50, Петя Славова
409

Снимка: Булфото

Отиде си Стефан Данаилов – легендата на българското кино. Това съобщиха от ВМА, където се лекуваше до последно актьорът.

"След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия (ВМА), в 00:15 часа тази нощ почина Стефан Данаилов", пишат от болничното заведение.

Легендата на българското кино и театър остава в реанимацията на Военномедицинска академия (ВМА) на апаратно дишане.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/teatar/2019/11/15/stefan-danailov-izleze-ot-komata-veche-e-v-syznanie.429762
 

Ролите му на екрана и на сцената са многобройни - над 150. Филмовата му кариера започва още като дете – през 1956 г. в "Следите остават" и макар да го привлича морето и да мечтае да става моряк, а по-късно да се занимава с история, актьорът Иван Кондов го съветва да пробва късмета си като актьор. Талантът му забелязва и проф. Стефан Сърчаджиев, при когото именно Стефан Данаилов започва да  учи актьорско майсторство.

Ролите му в киното като професионален актьор стартират с "Понеделник сутрин", "Морето, "С дъх на бадеми", но голямата популярност му носи ролята на майор Деянов в "На всеки километър", където за първи път е припознат като очарователно смел герой, притежаващ известна сила и сред нежната част от населението.

Заради многото участия в киното се налага да изостави за кратко сцената. Участията му в "Князът", "Черните ангели", "Иван Кондарев" му носят и световна слава. Той е и сред основните звезди в  италианският сериал "Октопод" с Микеле Плачидо. А чарът му се проявява и в комедии, сред най-известната, от които е "Маневри на петия етаж".

Неустоим ухажор е и в "Дами канят", но вместо да продължи тази нишка в друга комедия - "От нищо нещо", където си партнира с Анета Сотирова, ролята на привлекателния столичанин е поверена на Асен Кисимов, а Данаилов влиза в образа на мустакатия ревнив съпруг - селянин. Именно от последните два филма идват и незабравимите реплики, произнесени от него: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" и  "Една крава почне ли да яде ризи, режи й главата".

Стефан Данаилов пленява с чувство за хумор. Особено ценен е сред студентите, на които преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и които с уважение и любов го наричат "Мастера". От неговите класове са излезли актьори като Асен Блатечки, Стефания Колева, Башар Рахал, Иван Бърнев...

От 1979 г. е част от трупата на Народен театър "Иван Вазов" а театралните участия му носят множество отличия. Той е заслужил артист, Народен артист, През 2002 г. получава орден "Стара Планина" за принос в българската култура. Носител е на няколко отличия "Златна роза", както и "Аскеер".  Министерството на културата му присъжда наградата "Паисий Хилендарски".

От съпругата му Мария Данаилова има доведен син, а актрисата Ирен Кривошиева ражда сина му Владимир Данаилов.

Данаилов бе известен общественик – депутат от левицата, както и министър на културата в правителството на Сергей Станишев. Също така е и кандидат за вицепрезидент на България с кандидата за президент Ивайло Калфин.

В последно време здравословното му състояние се влоши. През август Ламбо бе приет в бургаска болница след падане и му бе направена операция на тазобедрената става. По-късно актьорът бе настанен в интензивното отделение на ВМА заради събиране на вода в белите дробове. По-късно бе поставен в медикаментозна кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
3
 
24
 
! Отговори
Никой преди 4 години
БОГ ДА ГО ПРОСТИ
230
14
 
27
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Поклон! Филмите му са емблематични, играта завидно добра. С тях той ще остане сред нас. Заслугите му за върховете които достигна българското кино при социализма са неоспорими. Ниво, за което днес в демократична България можем само да мечтаем. А нима това не е така и с всичко друго: образование, култура, икономика...Остана верен на идеите си докрай и не се пребоядиса, за което беше хулен и унижаван. Добър Министър на Културата. Незабравим !
229
11
 
27
 
! Отговори
Forever преди 4 години
С право ще трие ***,защото не е човешко да се сипе толкова жлъч върху един починал човек,независимо кой е и какъв е.Стефан Данаилов заслужава уважение.
228
20
 
21
 
! Отговори
характеристика преди 4 години
Тих, скромен, мързелив. Не се откроява от тълпата.Има правилно отношение към партийната политика.
227
11
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Нека Софииският общински съвет с кмета -да направят паметник на актьора -Той го заслужава !!
226
13
 
14
 
! Отговори
терорист преди 4 години
До Анонименха ха ха ха , само споменах че в "на всеки километър", пропагандно-идеологическа сапунка, играе роляна на червен комунист, и изтриха коментара...ха ха хаха...ами само върл комунист може да играе червен терорист.
225
25
 
24
 
! Отговори
Кинокритик преди 4 години
Като актьор - нищо особено, връткаше се пред камерата - ауу колко съм красив ! Така де, трябваше да има кумири, за да се втълпява на другите колко са прости ...Партията го беше нарочила за лице в киното, както и Гунди във футбола, а имаше къде, къде по-талантиви. Хайде пишете минуси.
224
13
 
18
 
! Отговори
bolbov преди 4 години
Поклон ,Другарю Данаилов! За голямо съжаление през моя живот в Нашата Родина не видях и не срещнах поне още един такъв прекрасен Човек като Вас.
223
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон!
222
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До съвест 240Явно не сте гледали чуждоезичните роли на Стефан Данаилов. Простена да Ви е свещената простота.........За третостепенните роли в Октопод ли намекваш! Това е една съвсем евтина италианска сапунка която се излъчи само по италианската телевизия без да има какъвто и да е отзвук на световната сцена. Можем ли да го сравним с Ален Делон, Адриано Челентано, Бъд Спенсър, Теренс Хил, Ал Пачино и др? За какъв "мастър" бълнувате? Чудя се как е възможно да има толкова природно загубени хора
221
16
 
16
 
! Отговори
съвест преди 4 години
До Анонимен 239: Явно не сте гледали чуждоезичните роли на Стефан Данаилов. Простена да Ви е свещената простота. ;)
220
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До съвест 238 Ако всеки, който вмомента оплюва Ламбо (пост мортем), беше поне една стотна толкова талантлив и работлив, щяхме да сме една цивилизована и напреднала държава. Дребни и мързеливи душици... Плюйте, плюйте... Един ден ще се задавите в плюнките си. :)А защо таланта на Ламбо не ни издигна в една цивилизована и напреднала държава? Защото БКП таланти няма! Истинските таланти са доказани на световната сцена където Ламбо не е стъпвал! Подарената диплома на тепсия е изкуствена!
219
14
 
26
 
! Отговори
съвест преди 4 години
Ако всеки, който вмомента оплюва Ламбо (пост мортем), беше поне една стотна толкова талантлив и работлив, щяхме да сме една цивилизована и напреднала държава. Дребни и мързеливи душици... Плюйте, плюйте... Един ден ще се задавите в плюнките си. :)
218
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон!
217
11
 
24
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Отиде си един талантлив и интелигентен артист. Той беше премерен и верен на идеите си политик. Беше човек, който вдъхваше доверие и уважение. Почивай, в мир бати Стефчо! Името ти остава в историята на българското кино, театър и политика. Беше хубав човек!
216
4
 
15
 
! Отговори
Ф преди 4 години
Поклон!
215
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лъчезар 224Ако нямате думи да изразите печал от загубата...........а ти как разбра че е починал голям 'талант'? Да не те е талантливо........"покръстил"!
214
7
 
21
 
! Отговори
До 229 230 преди 4 години
Защо изтриване постовете ми.Пак ще напишаВие сте утреп/ки Вие сте нищото и затова сте злобни.Стефан Данаилов е ВЕЛИК
213
2
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Не на БОЛНИЦИТЕ 226 Лекарите във Военна болница не са некадърни. Ако не бяха те Стефчо щеше да почине преди месец. Е , вярно поизмъчиха го.
212
26
 
17
 
! Отговори
Зоро преди 4 години
Збогом майор Деянов, ти никога неможеш да бъдеш Ален Делон-каза Велински. Ще си останеш известен единствено със сериала по някогашната телевизия -"На всеки километър".Збогом.