Поклон! Почина Стефан Данаилов

Актьорът се лекуваше във Военномедицинска академия
Обновена: 27 ное 2019 09:31 | 27 ное 2019 08:50, Петя Славова
409

Снимка: Булфото

Отиде си Стефан Данаилов – легендата на българското кино. Това съобщиха от ВМА, където се лекуваше до последно актьорът.

"След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия (ВМА), в 00:15 часа тази нощ почина Стефан Данаилов", пишат от болничното заведение.

Легендата на българското кино и театър остава в реанимацията на Военномедицинска академия (ВМА) на апаратно дишане.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/teatar/2019/11/15/stefan-danailov-izleze-ot-komata-veche-e-v-syznanie.429762
 

Ролите му на екрана и на сцената са многобройни - над 150. Филмовата му кариера започва още като дете – през 1956 г. в "Следите остават" и макар да го привлича морето и да мечтае да става моряк, а по-късно да се занимава с история, актьорът Иван Кондов го съветва да пробва късмета си като актьор. Талантът му забелязва и проф. Стефан Сърчаджиев, при когото именно Стефан Данаилов започва да  учи актьорско майсторство.

Ролите му в киното като професионален актьор стартират с "Понеделник сутрин", "Морето, "С дъх на бадеми", но голямата популярност му носи ролята на майор Деянов в "На всеки километър", където за първи път е припознат като очарователно смел герой, притежаващ известна сила и сред нежната част от населението.

Заради многото участия в киното се налага да изостави за кратко сцената. Участията му в "Князът", "Черните ангели", "Иван Кондарев" му носят и световна слава. Той е и сред основните звезди в  италианският сериал "Октопод" с Микеле Плачидо. А чарът му се проявява и в комедии, сред най-известната, от които е "Маневри на петия етаж".

Неустоим ухажор е и в "Дами канят", но вместо да продължи тази нишка в друга комедия - "От нищо нещо", където си партнира с Анета Сотирова, ролята на привлекателния столичанин е поверена на Асен Кисимов, а Данаилов влиза в образа на мустакатия ревнив съпруг - селянин. Именно от последните два филма идват и незабравимите реплики, произнесени от него: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" и  "Една крава почне ли да яде ризи, режи й главата".

Стефан Данаилов пленява с чувство за хумор. Особено ценен е сред студентите, на които преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и които с уважение и любов го наричат "Мастера". От неговите класове са излезли актьори като Асен Блатечки, Стефания Колева, Башар Рахал, Иван Бърнев...

От 1979 г. е част от трупата на Народен театър "Иван Вазов" а театралните участия му носят множество отличия. Той е заслужил артист, Народен артист, През 2002 г. получава орден "Стара Планина" за принос в българската култура. Носител е на няколко отличия "Златна роза", както и "Аскеер".  Министерството на културата му присъжда наградата "Паисий Хилендарски".

От съпругата му Мария Данаилова има доведен син, а актрисата Ирен Кривошиева ражда сина му Владимир Данаилов.

Данаилов бе известен общественик – депутат от левицата, както и министър на културата в правителството на Сергей Станишев. Също така е и кандидат за вицепрезидент на България с кандидата за президент Ивайло Калфин.

В последно време здравословното му състояние се влоши. През август Ламбо бе приет в бургаска болница след падане и му бе направена операция на тазобедрената става. По-късно актьорът бе настанен в интензивното отделение на ВМА заради събиране на вода в белите дробове. По-късно бе поставен в медикаментозна кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лъчезар 224Не бъди печален, може ли такъв истински селияндурист да страда, с крокодилски сълзи и дибидилски реплики! Стефчо си изживя живота добре, стана идол на стадо бригадири, шепнеше *** Блю и накрая Оня го повика! Разбирам да си му го държал или той твоя че да ти липсва така страстно, а то само едно кино!
210
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЕЛИК,НЕПОВТОРИМ,ВЕЧНО ЖИВ!БЪЛГАРИЯ ОСИРОТЯ.ПОЧИВАЙ В МИР ЛАМБО
209
19
 
8
 
! Отговори
Не на БОЛНИЦИТЕ преди 4 години
Влезаш жив , излизаш уумрял . Еи това само в България го има , некадърни лекари !!! Кухи глави купили си дипломи !!!
208
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма незаменими хора всички които сме се родили на този свят имаме някаква мисия едните на сцената другите в семеството си всички които сме допринесли да се случи нещо добро заслужаваме добра дума БОГ ДА ГО ПРОСТИ
207
11
 
37
 
! Отговори
Лъчезар преди 4 години
Като чета коментарите ме хваща яд колко лоши хора живеят в България.Почина голям талант на българското кино. Бог да го прости.Ако нямате думи да изразите печал от загубата, то поне не изливайте омраза и глупости.Поводът е тъжен.
206
0
 
15
 
! Отговори
... преди 4 години
Почивай в мир.
205
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и кашкавав Ламбо или лютеница Стефчо а може и баничарница Данаилов! Има всякакви възможности неговата памет да е в нас!
204
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До днес 221...да остане нещо на негово име........България ще произведе собствена марка автомобили с името Ламбо. Така добре ли е?
203
1
 
16
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Да почива в мир!
202
12
 
34
 
! Отговори
днес преди 4 години
Велик човек и артист, глупаците в форума пак бил комунист,пак плюене българетата научете се да уважавате хората няма значение партийна длъжност.ГЕРБ предадоха всичко,а то вече няма какво.Бог да го прости заслужва да остане нещо на негово име.Той е една история за България.
201
3
 
12
 
! Отговори
Всички ние ще умрем преди 4 години
Е, поне с медицинска помощ си отиде човека.
200
17
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Анонимен 204 Трябва да изградят нов булевард , че всички вече си имат имена на видни комунисти.
199
25
 
27
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Няма съмнение че Данаилов беше голям актьор.Да почива в мир. Президента казва че е бил морален. Тук не съм съгласен. Два пъти женен , с извън брачен син , с дузина любовници.Разбирането на президента за морал вероятно идва от разбирането му за собствения му морал.
198
5
 
29
 
! Отговори
До 199 преди 4 години
Много бъркаш или по-скоро манипулираш, ама ще ти се хванат само наивниците или пък незапознати с истината. Стефан Данаилов, беше любим актьор на поколения българи. Колкото до Т. Колев, то самия Колев преживе си го каза, че със Данаилов са били политически опоненти, но никога не са били врагове, а приятели. Така че не лъжи нагло и по поръчка!
197
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да почива в Мир!Всички певци и актьори знаеха много добре преди 30 години, че в момента най-удобно за тях е да се пребоядисат и го направиха без никакви угризения на съвестта.Данаилов остана не промени убежденията си и именно хемелеоните го намразиха най-много.
196
4
 
27
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Голям артист, но комунист. Комунист, но голям артист! Поклон и Бог да го прости!
195
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хахаха 214а дали във Франция викат на Ален Делон, френския Стефан Данаилов................Стефан Делон ЛамБов, така го знаят!
194
11
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
а дали във Франция викат на Ален Делон, френския Стефан Данаилов
193
15
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Какво ви е направил Ален Делон, та цял ден го обиждате като го сравнявате с Бай ***?
192
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стефан Данаилов - ЕДИН ДОБЪР ЧОВЕК. ОСТАВАТ ВСЕ ПО-МАЛКО. Ще го замести някой млад деец на халтурата със сноп пера отзад. И/или с облак марихуна в главата. И/или продал съвест за грант, грантаджия.