Поклон! Почина Стефан Данаилов

Актьорът се лекуваше във Военномедицинска академия
Обновена: 27 ное 2019 09:31 | 27 ное 2019 08:50, Петя Славова
409

Снимка: Булфото

Отиде си Стефан Данаилов – легендата на българското кино. Това съобщиха от ВМА, където се лекуваше до последно актьорът.

"След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия (ВМА), в 00:15 часа тази нощ почина Стефан Данаилов", пишат от болничното заведение.

Легендата на българското кино и театър остава в реанимацията на Военномедицинска академия (ВМА) на апаратно дишане.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/teatar/2019/11/15/stefan-danailov-izleze-ot-komata-veche-e-v-syznanie.429762
 

Ролите му на екрана и на сцената са многобройни - над 150. Филмовата му кариера започва още като дете – през 1956 г. в "Следите остават" и макар да го привлича морето и да мечтае да става моряк, а по-късно да се занимава с история, актьорът Иван Кондов го съветва да пробва късмета си като актьор. Талантът му забелязва и проф. Стефан Сърчаджиев, при когото именно Стефан Данаилов започва да  учи актьорско майсторство.

Ролите му в киното като професионален актьор стартират с "Понеделник сутрин", "Морето, "С дъх на бадеми", но голямата популярност му носи ролята на майор Деянов в "На всеки километър", където за първи път е припознат като очарователно смел герой, притежаващ известна сила и сред нежната част от населението.

Заради многото участия в киното се налага да изостави за кратко сцената. Участията му в "Князът", "Черните ангели", "Иван Кондарев" му носят и световна слава. Той е и сред основните звезди в  италианският сериал "Октопод" с Микеле Плачидо. А чарът му се проявява и в комедии, сред най-известната, от които е "Маневри на петия етаж".

Неустоим ухажор е и в "Дами канят", но вместо да продължи тази нишка в друга комедия - "От нищо нещо", където си партнира с Анета Сотирова, ролята на привлекателния столичанин е поверена на Асен Кисимов, а Данаилов влиза в образа на мустакатия ревнив съпруг - селянин. Именно от последните два филма идват и незабравимите реплики, произнесени от него: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" и  "Една крава почне ли да яде ризи, режи й главата".

Стефан Данаилов пленява с чувство за хумор. Особено ценен е сред студентите, на които преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и които с уважение и любов го наричат "Мастера". От неговите класове са излезли актьори като Асен Блатечки, Стефания Колева, Башар Рахал, Иван Бърнев...

От 1979 г. е част от трупата на Народен театър "Иван Вазов" а театралните участия му носят множество отличия. Той е заслужил артист, Народен артист, През 2002 г. получава орден "Стара Планина" за принос в българската култура. Носител е на няколко отличия "Златна роза", както и "Аскеер".  Министерството на културата му присъжда наградата "Паисий Хилендарски".

От съпругата му Мария Данаилова има доведен син, а актрисата Ирен Кривошиева ражда сина му Владимир Данаилов.

Данаилов бе известен общественик – депутат от левицата, както и министър на културата в правителството на Сергей Станишев. Също така е и кандидат за вицепрезидент на България с кандидата за президент Ивайло Калфин.

В последно време здравословното му състояние се влоши. През август Ламбо бе приет в бургаска болница след падане и му бе направена операция на тазобедрената става. По-късно актьорът бе настанен в интензивното отделение на ВМА заради събиране на вода в белите дробове. По-късно бе поставен в медикаментозна кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
17
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Може да прекръстят и София на Ламбовград, като Димитровград или Благоевград например.
190
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Фердинанд като абдикира не остава като обикновен човек да живее в България а отива в родината си Швабия? Нали е български цар?
189
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е заслужила Мария Луиза, че да има на нея булевард? Чужденка. Хрантутена от българския народ. Защо не се нарече тоя булевард царкиня Кера Тамара, която е отишла в харема на омразния Мурад за да даде още няколко години мир и живот на клетия български народ, кажете бре фашизоиди? Защо тая жена не е почетена а роднината на изсеклия горите е?
188
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България, освободена от Русия и шепа храбри чеда опълченци, после е със спуснати от запад Батенберзи и Кобурзи - чужди шпиончета и е вкарана да воюва със православните си съседи и освободители руси, да е васал и българския войн да мре за туркофилските чорбаджии и немски мекерета-хитлеристи като генерал Луков. СРАМ И ВЕЧЕН ПОЗОР! Вместо сега Турция да е джуджето, ние сме джуджето. Ето това направиха династиете немци и Кириак Стефчовците туркофили като Стамболов Корумпирания пример на десните.
187
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да наименуват улица/булевард/спирка на негово име, например булевард Ламбо.
186
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герб И ШАЙКА ОГРАБИХА ПЕРСПЕКТИВИТЕ И СМИСЪЛА НА ЕВРОЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ ИЗВОЮВАНО НА ДАТАТА ОТ ЛОШАТА ПАРТИЯ НА ДАНАИЛОВ. СЕГА БВП ИМ РАСТЕ С ИНФЛАЦИЯТА ТАНТО ЗА КУКУРИГУ. МЕСОТО ГОНИ 12 ЛЕВА...МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ТАКАВА ИНФЛАЦИЯ ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД МОЖЕ АМА ГЕРБ ТРЕБЕ ДА УПРАВЛЯВА.
185
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 192.....беден ляв човек от средната класа...........от Долно Нанагорнище, община Равна Бубунка!
184
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София има ромски кмет сега, защото народа бе подведен от продажните медии и екзитполове, които даваха 15 процента преднина в изборния ден а накрая се оказаха три процента. А и колко бюлетини бяха обявени от хунтата за невалидни...Преди крадлив дедо да дойде с интегралната бюлетина при предните бюлетини невалидни нямаше. Защо бре герберски уроспиетини правите неволидни 300 000 бюлетини, за власт ли бре кюрпета?
183
34
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости. По мое мнение Стефан Данаилов беше любимец на медиите, на гилдията, в която се издигаше като исполин, но не беше любимец на зрителите като един Тодор Колев например.
182
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз викам да му изстреляме ковчега в космоса, да го изучават извънземните, да го клонират и да ни го върнат чистак нов!
181
3
 
24
 
! Отговори
Горан преди 4 години
До Анонимен 179:Ами, едва ли скоро ще се пръкне актьор от подобна величина, но това не е само тук... в цял свят е така... Кой би заместил един сър Шон Конъри, например? За съжаление живеем в едни изтъркани, кухи безхаберни времена, лишени до голяма степен от талант, и жажда за красота във всички аспекти на живота. И в музиката е същото... Къде са ABBA, Boney M, Deep Purple, White Snake, и т.н.? Няма такива артисти вече... не ги правят такива.
180
5
 
6
 
! Отговори
Никк преди 4 години
"Със сигурност лекарите са го объркали." "Той си беше жив и здрав, докторите малко с белите дробове но нищо особено" Или пък"Докторите са го гледали и са го оставили да умре човека."Никой не умира от болестта си, а от лекарска небрежност...
179
19
 
6
 
! Отговори
Серго Данайлов преди 4 години
ритнал бакърчето"Убиха Куртев" както се казваше в един от легендарните му блок-бъстъри
178
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес е деня на Ньойския договор, плод на престъпленията на десния режим на цар Фердинанд, въвлекъл България в съюз с Турция и Германия срещу православните ни съседи и избил чрез окупиращите войски заедно с австрийците 1234 124 човека - в Сърбия - сърби, и българи от Поморавието. Другите обрал. Затова и ни отнемат Западните Покрайнини. Пак са били милостиви победителите Англия, Франция и Сърбия. Само 2 града и 120 000 население. ДЕСНИТЕ КАКВИ БЕДИ СТЕ НАТВОРИЛИ НАД БЪЛГАРИЯ ЛЕВИТЕ ПАСТИ ДА ЯДАТ.
177
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечна памет на един почтен, интелигентен, беден ляв човек от средната класа, която прехода съсипа, както и още по-бедните.
176
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон пред българския Ален Делон!!!
175
4
 
21
 
! Отговори
Голям преди 4 години
Жалко
174
2
 
19
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY..... преди 4 години
...MIR NA DUSHATA MU...AMIN!
173
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до просотоБог да прости ***. Според твоите думи, тя явно се е родила през първата половина на месец Декември. Иначе си прав за лекарите- има свястни лекари, но има сред тях и некадърници, които могат да те осакатят и съсипят или уморят.
172
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да прости Стефан Данаилов! Мир на душата му! Съболезнования за близките му! Стефан Данаилов се е родил през есента на 9 Декември 1942 г. Починал е пак през есента, днес - на 27 Ноември 2019 г. А Днес по църковния календар и по старо и народно му се почита свети апостол Филип и свети император Юстиниан - Управда I Велики. Стефан Данаилов ще бъде незабравим, изиграл в Филма " Цар Борис I" - главната роля - свети цар Борис - Михаил Покръстител на българите. Участвал е в филмите: