ЧЕЗ със съвети за разумно потребление на ток

Намалете температурата в помещението с 1 градус
28 ное 2019 12:45,
25
ЧЕЗ със съвети за разумно потребление на ток
Снимка: Pixabay

С понижаване на температурите потреблението на електроенергия традиционно се повишава. Статистиката показва, че през зимата консумацията на електроенергия отбелязва ръст от 30-40% спрямо потреблението през септември. Това се отразява и върху размера на месечните фактури.

Изследвания сочат, че 70% от сметката за електроенергия на четиричленно домакинство през периода декември – февруари е за отопление и затопляне на вода, а останалите 30% се разпределят между готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

Още по темата
Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, "ЧЕЗ Електро България" АД призовава към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Съветите в тази посока, освен със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с промяна на навиците и начина на мислене.

Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата, без да нарушават комфорта в дома.

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10%.

Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10%, ако температурата на нагревателя се понижи от 60°C на 55°C.

Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30°C, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток.

Полезна информация и други практични съвети за пестене на енергия в дома са публикувани на корпоративния уебсайт  на дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Икономията е Майка на Мизерията .ЧЕЗ , ВИК , Топлофикация .Борисов Перник НЯМА ВОДА .
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
под 500 лв не ми пада сметката.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещете Станишев???ЯжтИ пасти от тоалетната тУгавЪ ....ХА-ХА
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искрено съжалявам че Гинка не успя да вземе ЧЕЗ.Тогава щяхтИ да разбИрИетИ магаре боб яде ли.М-Тел при Костича и Бакъра щеше да ви се види като благотворителна организация.Нищо де, сега пак ще ви се стъжни ....П. П. Толкова *** народ като българите няма в цялата Вселена!!Дори кучетата в Западна Европа са като ерудити сравнени с ***.
21
0
 
3
 
! Отговори
Илф и Петров преди 4 години
Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕЗ: Намалете температурата до абсолютно възможната -273 градуса по целзий.За съжаление, повече не може.С уважение: Чудовищния Електрически Звяр от Бохемия.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както и да ползвате ток скоро ще има режим ..Боко знае КАК....
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако не потребяваме всичко от микса което се купува, ще ни е по-скъпо защото отива в коша.=> ще стоим на студено и ще плащаме същото.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вълк със съвети за по-малко ядене на агнешко.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си бяха мълчали поне.
15
0
 
5
 
! Отговори
Е как да няма преди 4 години
До ВЕЧЕ НЯМА НОЩНАЕ как да няма нощна тарифа?
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, да намалим температурата в стаята от 12 на 11. Искам да питам шефовете на ЧЕЗ дали те живеят на 12-14 градуса като повечето им клиенти. И дали някой се замисля, колко струва отоплението на ток, за хората, които живеят в къща и нямат топлофикация.
13
0
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Тия зорлем ни карата да нарушим добрия тон и да им споменем роднините. По същата логика, ако някой не е много гладен да го посъветват да яде най-много до два пъти на ден.
12
1
 
27
 
! Отговори
ВЕЧЕ НЯМА НОЩНА преди 4 години
тарифа, която е почти равна на дневната, защото хората започнаха да перат и готвят късно вечер, но за ЦЕЗ това са намалени приходи и ХОП изненадка. Както с дизела. Чакаха да си купят хората дизелови коли заради по-ниската цена и накрая увеличиха горивото. С газта за колите същия номер. Аман от съвети когато и ножа и хляба е в МАФИЯТА
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕЗ ми препоръчва да си пера дрехите на 30С... те прали ли са си дрехите на 30С и после дали не смърдят още?Разграждането на мазнини и органични съединения си иска температура! То не сме хамави да перем на 60С, ако ставаше и на 10С.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Съветите в тази посока, освен със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас"Аз ако имам пари да си санирам жилището и да си купя електроуреди от висок енергиен клас дали ще ми е належащо да си спестя 10-20% от сметката за ток бе, кауни!
9
0
 
23
 
! Отговори
НАМАЛЯВАХ, НАМАЛЯВАХ преди 4 години
градусите и така всяка година. А ЦЕЗ увеличава ли увеличава цената за да компенсира падналата печалба
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз открих още една причина за увеличените болнични - ЧЕЗ ни карат да стоим на студено! ЧЕЗ да плаща първия ден от болничния през зимния период!
7
0
 
26
 
! Отговори
НАМАЛЕТЕ ЦЕНАТА преди 4 години
с 10% и спрете да крадете пари като надписвате електронните дистанционни електромери е моят съвет към ЧЕЗ
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Намалете температурата в помещението с 1 градус"От шест години го намаляме с по един градус. Вече стоим на 12 градуса, а сметките са все така големи, заплатите все така ниски. След десетилетие ще преминем на 2 градуса стайна температура!