Бой с тръби, маркучи, наказания: Разказът на жена, избягала от насилника си

Тя призовава повече жени в нейната ситуация да потърсят помощ по-рано
2 дек 2019 14:25,
81

Тя 20 г. е криела лицето си заради следите от боя, нанесен от най-близкият й човек.

За първи път той й посегнал, когато тя била на 23 години. По-късно не пощадил и децата им - биел ги с пръчки, с маркуч, наказвал ги да държат във въздуха тротоарни плочки.

Тя не смеела да се обади нито в полицията, нито в социално подпомагане Заплашил я, че където и да отиде, ще я намери.

Името на тази жена условно е Надежда. Тя крие лицето и самоличността си. Историята й обаче е позната на хиляди българки, които също като Надежда са жертва на домашно насилие, но парализирани от страх не търсят помощ.

"На първо място се страхуват да не им се случи нещо, да не бъдат убити, защото и такива заплахи са имали. Затова са чакали дълго време, преди да решат да напуснат насилника", обясни Нина Савова от Фондация "Бъдеще и Надежда" пред DW.

Много жени успяват да напуснат насилника, но за кратко.

"Където и да отидех, винаги ме намираше", спомян си тя.

И така, докато сила да отиде в Социална закрила не й дало едно от децата й. Там е била насочена към кризисния център на фондация "Бъдеще и Надежда" в Северозападна България, който работи от само 2 г., но вече е приютил 15 жертви на насилие.

В центъра работят социални работници и психолози, които до един са доброволци.

Жената и децата й остават там 3 месеца. Надежда повече не се връща при насилника си. Откакто си е тръгнала са минали 2 г.

Тя съжалява, че не е потърсила помощ по-рано.

"Това искам да кажа на всички жени - да потърсят помощ", апелира Надежда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
7
 
6
 
! Отговори
Ухс преди 4 години
А някога да прочетохте сърцераздирателни истории за мъже? О, забравих,мъжете са само насилници.
69
7
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Имал съм позната която е била тормозена от мъжа с който живее. Като сме и предлагали да го ступаме,за да внимава друг път да не я закача и тя почва да го защитава.Защитава го защото никой не и е показал друг свят и все още я страх от него. Разберете хора НИКОЙ НЕ МУ Е ХУБАВО ДА ГО БИЯТ! ИМА СИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЖЕНАТА МАКАР И НЕЛОГИЧНИ. В ТАКЪВ МОМЕНТ ТРЯБВА ДА И СЕ ПОМОГНЕ, ДА ОСЪЗНАЕ ФАКТА, ЧЕ Е ЖВРТВА. СЪЩОТО Е И С БИТИЯТ МЪЖ, СРАМ ГО Е!
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МдааНа мой близък му се случи същото, когато беше съвсем младо момче, наскоро се беше уволнил от казармата.Видял на улицата да се карат мъж и жена, мъжът започнал да удря жената. Моят близък веднага се намесил, за да спре побоя, но тогава жената се нахвърлила да го удря него, викайки "Не барай мъжа ми, бе!" Мъжът пък започнал да го псува и да вика "Ти ли ще се грижиш за моята жена?"
67
2
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
Имал съм позната която е била тормозена от мъжа с който живее. Като сме и предлагали да го ступаме,за да внимава друг път да не я закача и тя почва да го защитава. Еми като си траеш ще те бият. Повечето такива насилници са мишоци. Като ги ступат и вече внимават какво правят. И другото което е,че като жена си избира мъж и го вижда,че е някакъв нервак и се заяжда с всеки,то тогава е много вероятно и с нея да започне да се държи лошо. Тъй че то се мисли преди да се избира.
66
3
 
9
 
! Отговори
Пак до Уха преди 4 години
Изглежда неприемливо, когато преценяваш в качеството си на страничен наблюдател. Иначе те са си знаели какви са им проблемите.Знам и случаи, при които проклети женища искат да се разведат при изгодни за тях условия и дори не крият, че са използвали лъжесвидетелство на приятелки, които казали в съда, че пред тях съпругът е удрял шамари на жена си само защото е дръзнала да не се съгласи с него в обикновен разговор. Разправя това и се кикоти, обяснявайки, че "тоя *** никога не ме е удрял".
65
3
 
8
 
! Отговори
До Уха - продълж. преди 4 години
... защото няма къде да отиде заедно с проблемната си сестра и с детето си. При един от побоите й беше избил 8 зъба. После тази женичка си намери друга работа и оттогава не знам какво се случва в семейството й.Знам истории от времето на соца, при които жени са търпели издевателства, защото чрез съпруга насилник са придобили софийско жителство и все още не са успели да родят дете от него, а това е означавало, че ако се разведат, ще трябва да се върнат на село. Това изглежда неприемливо, но така
64
3
 
8
 
! Отговори
До Уха преди 4 години
Никой не знае какво точно се е случвало в дома им.Знам случай, при който младо и хубаво момиче, завършвайки гимназия, се беше омъжило за един, защото той се съгласил дал с тях да живее нейната по-голяма сестра, която е със забавено умствено развитие. Бащата на тези момичета е починал, не им е оставил жилище, защото не е притежавал такова, а майка им е омъжена повторно. Пастрокът непрекъснато натяквал "двете ти щерки да се махнат, не ща ги".И едната търпеше побои от съпруг алкохолик, защото
63
5
 
3
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
А бе DW германките млатят ли ги и къде се оплакват? В Истанбул?
62
6
 
12
 
! Отговори
Уха преди 4 години
Тази приказка как я съчинихте бе? За лошия гаден мъж и за добрите социални служители.които спасяват жени и деца.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай МилеАми ето доказателството. Ако си на 7 години, сигурно ще те извинят за изключително грозното съчетание "природно недоразумение". Но категорично, човече, нямаш право безнаказано да избираш такива изрази. Грозно, ако щеш и небогоугодно. Свий си цигарка от омраза за себе си, и не я пуши пред другите. Трови!!!
60
3
 
6
 
! Отговори
Мъжкар преди 4 години
Обяснява се на човек който иска да разбере, на животното се дава храна и вода!
59
4
 
7
 
! Отговори
бай Миле преди 4 години
До МъжкарЕстествено, че ще се приеме.. нали трябва да освободим земята, на която живеем за новите й обитатели... а какъв по-добър начин от това да се самозатрием с подобни политики за насърчаване на неестествените индивиди. Прекалено сме малки и зависими от големите играчи за да имаме собствено мнение по въпроса. Колкото и да се опъваме все ще намерят начин да ни наложат тази и други подобни политики.Жалко е, че има страшно много колаборационисти, които в името на няколко шекела жертват всички
58
2
 
7
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Клане или изстрел в черепа е решението ...докато нани
57
9
 
9
 
! Отговори
Мъжкар преди 4 години
ИК ще се приеме в пакет, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Тя обуславя защита на половете (gentes), като го прави с еднаква сила и за двата пола. Вменената и функция на защита и поощряването на гей културата е НАПЪЛНО погрешно.
56
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един човек удари ли,то той винаги ще удря,ще бие и децата,а ако продължавате да търпите може да се превърнете в труп или вашето дете да бъде един ден труп,затова след първия удар веднага го напускате и в полицията.Някои жени нямат домове и се страхуват дали ще се справят сами с децата и правят грешка да не се разкарат от насилника,а други се страхуват от бой и оттеглят показанията си - това е грешка!А ИК няма шанс да я приемем,че да набутате пед ераси и *** по училищата!
55
2
 
13
 
! Отговори
Емил от Льоняберя преди 4 години
Дъщерята тренира таекуондо и джудо от 3 години,....досега е опляскала 4-5 момчета :) все хайдути!!Така, че тренировка му е майката!!
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай МилеОсвен това ИК толерира насилието над мъже и възрастни хора. Докато не се коригира - никакво приемане!
53
5
 
18
 
! Отговори
бай Миле преди 4 години
До АнонименИ без ИК ни е криминализирано насилието над хора ( било то нормални или разни природни недоразумения ), че даже и над гръбначни животни! Ако ще и още 100 пъти да го криминализират във всякакви закончета, разпоредби, конвенции... ако няма кой да прилага закона, нищо няма да се промени!И без ИК си имаме достатъчно добре разписани закони за защита от насилие НЕ САМО НА ЖЕНИТЕ, така че е абсолютно ненужно да си вкарваме този троянски кон!
52
8
 
12
 
! Отговори
Аньо Нименов преди 4 години
Айде поредната статия! Щом е от DW, значи "Аз казах! Хау!".Приемайте я тая ИК, че ми писна да чета такива статии!Освен, че всички жени изведнъж ще станат щастливи, ще се вдигнат заплатите, пенсионерите ще получават по 2, че може и по 3 пенсии, здравеопазването ще надмине онова в сериала "Спешно отделение", ще си изплатим външния дълг и ще си купим 100 чисто нови F35, след което кой знае ... България на 3 морета ?
51
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай МилеЗащо, защо. Защо пък да не се провеждат. Никой не е казал, че е панацея. Просто криминализира насилниците, осъжда такива поведенчески модели. Никой не е казал, че нещата ще станат веднага. Но дали след 5-10 или 15 години ИК ще бъде приета. Защото такава е посоката на събитията. А който се дърпа като катър на мост, ще има неприятности. И, не -ИК не пропагандира никакви ***, трансджендъри, и пр. Но да, криминализира насилието включително и срещу тях. Вие предлагате да се убиват ли