Едва 10-15% от хората с увреждания у нас работят

Държавата отпуска над 4 млн. лв. за това, използвани са 500 000 лв.
3 дек 2019 08:17, Анисия Иванова
21
Едва 10-15% от хората с увреждания у нас работят
Архив: Булфото

Едва 10-15 на сто от хората с увреждания у нас работят, заяви Елка Тодорова - председател на Управителния съвет на Националната федерация на работодателите на инвалиди. За да се увеличи този процент са необходими още подкрепящи социални услуги и грижи, коментира пък Йордан Димитров - консултант на същата федерация.

Според шефа на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски ненужни защити в Кодекса на труда, объркват и затрудняват работодателите да наемат инвалиди на работа.

"Ако човек с ТЕЛК-ово решение започне работа, то работодателят не може да го освободи без разрешение от инспекцията по труда или ТЕЛК/НЕЛК, което автоматично отказва шефове да назначават хора, които не могат да махнат дори и ако не си вършат работата, това е абсолютно ненужно и е пречка и за двете страни“, разясни Коралски пред „Монитор“. Според него са необходими законови промени, за да се улесни достъпът на инвалиди до работа.

По две от програмите за хора с увреждания държавата отпуска ресурс, но няма достатъчно работодатели, които да се възползват от него, тъй като все още има недоверие и те все още смятат, че наемането на такова лице по-скоро би им причинило проблеми, обясни Йордан Димитров.

Данните на Агенцията по заетостта пък показват, че всеки месец почти еднакъв брой лица с увреждания се регистрират и напускат регистъра на безработните – между 5 и 6% от всички безработни инвалиди. Работодателят все още вярва, че е по-добре да внесе отвън здрав работник отколкото да вземе човек с увреждане, коментира председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. По думите му настоящата ни ситуация е "вода газим, жадни ходим", тъй като именно хората с увреждания са един от големите резерви на труда, който обаче остава неизползван.

Нейков посочи още, че според проучвания тези лица са добри работници, тъй като са лоялни и при тях текучеството е много по-малко. Според него твърдението на работодателите, че е скъпо да се адаптира едно работно място за нуждите на даден работник с увреждания не вярно. Той посочи, че държавата е отпуснала над 4 млн. лева за целта, от които обаче са били използвани едва около 500 000 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До Подкрепям 6Това се постига с проста промяна в закона: ЕГН и право на плащания от държавата само за данъкоплатци или деца на такива! Това няма да засегне реалните инвалиди защото на тях поне единия родител работи, но един етнос ще отпадне от социалната система и от избирателните листи и ще ги принуди да работят ако искат да живеят, а те почнат ли да работят сами ще карат децата си да учат и след 2-3 поколения ще станат редовни граждани и данъкоплатци и ще се интегрират без да харчим милиарди
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята да се ангажира държавата да осигури надомна работа за трудноподвижните също е изключително добра.Това няма да намали пенсията на инвалида, а ще му осигури допълнителен доход и социализиране, а също и самочувствие.
17
1
 
6
 
! Отговори
Подкрепям №6 преди 4 години
Първо трябва да се направи такава безкомпромисна реформа, която да освободи данъкоплатците от тегобата да хрантутят здрави мързеливци с ТЕЛК и децата им, които по правило все са с астма или епилепсия и още от малки знаят, че не е нужно да учат, защото вечно ще висят на вимето на социалните фондове.После да натирят всеки трудоспособен, който има деца, да работи, за даги издържа.Само това е начинът да се вдигнат и трудовите пенсии, и пенсиите на истинските инвалиди.
16
6
 
4
 
! Отговори
гей преди 4 години
Аз пък не мога да разбера защо на лице с увреждания което си работи му дават и пенсия то затуй и здрави се пенсионират
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази насока законотворците ни трябва да поработят без разтакаване. Хем да има стимул за работодателите да назначават годни за труд хора с увреждания, хем работодателят да бъде защитен от михлюзи, които , имайки правомерно или неправомерно осигурен ТЕЛК, биха живели на гърба му или на гърба на останалите служители.Много важен е и въпросът с надомната работа. Пак държавата трябва да се погрижи да намира такива ангажименти на трудно подвижни хора, които обаче в дома си биха могли да работят нещо
14
1
 
1
 
! Отговори
До 12 и 13 преди 4 години
Ами над 2001хиляди работоспособни млади хора ,нито учат, нито работят.Никой не е ,,опрял" до инвалидите/това е широко понятие ,не са само сакати/,а просто много от тях съвсем спокойно могат да работят различни дейности. А на тези ,,инвалиди "които висите по цял ден пред клавиатурата са нужни само две ръце,здраво дупе и съвсем малко мозък Това го може всеки зрящ инвалид.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не знам защо толкова се говори за това. То едва ли повече от 10-15% от инвалидите са способни да работят, останалите май не са инвалиди.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манете ги сакатите да хванеме децата да работят щом толко нема работници
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом опряхме до инвалидите да ги караме да работят ясна е работата
10
0
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
И е редно държавата да спре да се чуди как да прехвърля задълженията си на данъкоплатците! Нали за това събират данъци? Да си оправят системата, да си запушат пробойните и ще се види, че пари има достатъчно, а не да караме хора които е невъзможно да работят или работни места които са опасни да се правят за инвалиди заради някакъв си див закон просто защото държавата се чуди как да ореже парите които дава за инвалидите, за да има повече за програмата за развъждане на гласоподаватели от маалата!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво общо има между инвалидите и повредените хора?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудно подвижните хора даже не могат нормално да се придвижват в град като София, да не говорим да ходят на работа. В община Лозенец в центъра на София няма как човек с инвалидна количка да стигне до която и да е служба. Най-много до флоаето на първия етаж.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата да си ги трудоустроява. Има места бол, на държавна хранилка. Включително и в полицията. В частна фирма с до двадесетина служители, такива хора не могат да бъдат наети на работа,защото общо взето всеки прави всичко, може, не може, няма значение. Барабар със собственика.
6
1
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Да не говорим за факта, че държавата е редно да е най големия работодател на хора с ТЕЛК защото държавна администрация е идеално място за тях:1. Всичко е по норматив и няма извънреден труд или работни съботи и недели!2. Самите работни места са най често бюра, тоест са идеални за трудно подвижни хора!3. Заплатите са редовни и сигурни!Да се махнат некадърните калинки и роднини от държавна администрация и да назнаячат хора с ТЕЛК, ще вършат 100 пъти по добра работа защото ще са мотивирани!
5
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Тези проценти са лъжа поради простата причина, че много голям % от ТЕЛК имащите са от един етнос които дори и здрави не искат да работят и ТЕЛК-а им е просто още един доход и способ да цоцат от социалната система! Първо ТЕЛК-а трябва да се изчисти от стотиците хиляди фалшиви инвалиди, по този начин ще се освободи голям ресурс, които да позволи помощите да станат поне двойни, а от там хората които наистина са инвалиди да се чувстват хора и да си търсят нормална работа, а не каквато намерят!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То няма работа за здравите хора, какво остава за тези с увреждания... Държавата е на автопилот, "работодателите" назначават любовниците и етървите си, вместо млади образовани хора, което кара последните да бягат от територията. Мутрите държат целия бизнес с желязна хватка, няма как да си отвориш фирма и да почнеш дейност, без да ти дойдат на крак няколко вратове да ти обяснят, че няма как да не се отчиташ. Цялата държавна администрация е от калинки-връзкари. Е как да вървят нещата?
3
2
 
11
 
! Отговори
До В.Узунов преди 4 години
"Тарикатите" взимат пенсия 200лв, искаш ли да се разменим, а? Да видим дали няма да искаш да работиш или само ще си чешеш топките с тия пари.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Узунов, пожелавам ти да осакатееш и да седнеш в количка. Тогава влачи дърва колкото ти душа сака.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление е вярно - човек с ТЕЛК няма как да бъде освободен от работа, дори да не я върши качествено или да се е свило производството и да не е необходим вече и това отказва работодателите да наемат хора с увреждания. Законодателно трябва ползите да са повече от негативите за работодателите за да се използва този ресурс и хората да имат доход за достойно съществуване.