Класика по Коледа – цените нагоре, качеството пада

Работодатели искат по-скъпи храни за по-високи заплати в бранша
3 дек 2019 09:43,
32

Цените на основни хранителни стоки ще се увеличат по Коледа. Предупреждението идва от Световната банка. Поскъпването ще бъде с малко, а у нас вече се регистрират първите стотинки отгоре. В края на ноември по-скъпи с между 5 и 10 стотинки са били киселото мляко, колбасите, пилешкото месо и оранжерийните краставици.
Още по темата

"Безусловно разходите ще станат малко по-големи. Всички производители и преработватели ще имат своите проблеми при по-високи разходи, но в никакъв случай крайните пазарни изражения няма да са драстични", коментира председателят на Държавната комисия за стокови борси и тържища Владимир Иванов, във връзка с очакванията ТОЛ системата да доведе до поскъпване на стоките.

В студиото на "България сутрин" той подчерта, че цялата пазарна картина е такава, че има много силен конкурентен пазар.

"Постоянният натиск от силната конкурентна борба води към стимул за понижаване на разходите, а това неминуемо рефлектира върху качеството. Цената на яйцата е така смазана вече 7-8 години. Този сектор има нужда от рекапитализация, има нужда от развитие. Същото е и при месото към момента. Потребителят би могъл да понесе малко по-висока цена", обясни Иванов.

"От силната конкуренция и към момента цените на млечните продукти почти не са се предвижили, въпреки че имаме много фактори. Горивата на годишна база са близо 15%. Всички искат по-високи заплати на нашите работници, но не искаме да виждаме това в цените. Как си представяте това нещо? Гарантирам ви, че качеството още ще падне. Търговците продължават да си отразяват всички повишения за сметка на производителите", каза от своя страна председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Той е убеден, че към момента да правиш истински млечен продукт и да трябва да си купуваш млякото, то просто продаваш на загуба. Зоров не може да си обясни как потребителите отиват да купят от село сирене или месо и са готови да платят много повече, отколкото ако си ги купят от магазина.

"А ние, които продаваме в магазина? Под огромния и нечовешки натиск на големите търговски вериги, които не приемат увеличение, трябва да избереш дали да излезеш от пазара или да стоиш с тези цени и да правиш компромиси", посочи Зоров пред Bulgaria ON AIR.

"Нека всеки един българин да е с разбирането, че трябва да си купи българското и да инвестира в българската икономика. Българското месо е с 20% по-скъпо от вносното, но хората го предпочитат. Потребителската култура е мощен фактор за регулиране на търсенето", посочи още Владимир Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нас за *** ли ни смятат. Можели сме да понесем още по-високи цени. Колко користен може да е човек щом говори такива глупости. МНОГО КОРИСТЕН. Убиха ни с повишения на цените, а аплатите не се вдигат. И на Запад и Изток хората се хранят на поносими цени, и само Бъргария качва цените. Населението ни намалява, пазара се свива, НО на изедниците им се иска да запазят абсолютната стойност на печалбите си, и вдигат цените. Това, че населението изнемогва, не интересува власта. Вдигнете и данъците.
25
2
 
6
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
През соца имаше един вид сирене и то беше с най-високо качество и винаги и навсякъде струваше 2,60лв. Сега има безброй вида сирене и нито едно не е с онова качество.
24
0
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Че нима европейците работят за по-ниски заплати от нашите, та стоките са им по-евтини!? Нито горивата, нито повишените заплати на работниците са основание за повишаване на цените на стоките, а е само и основно алчност + спекула! Немският магазинер за по-малка заплата ли работи от българския, та там цените не се вдигат?
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами купувам от село понеже е по хубаво и качествено. Има в квартала едно фермерско магазинче и пазарувам сирене и кашкавал от там, както и суджук и пастърма.Има 3 вида сирене и все хубаво, не като в Кауфланд 30 вида и се чудя това ли е хубаво, онова ли и то все тебешир. И майка ми даже дето взема 350 лева пенсия си купува по скъпо мляко и сирене от тоя магазин.
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нека всеки един българин да е с разбирането, че трябва да си купи българското..."Ееееегаааати комунистическата логика!!!Все едно още живеем в СИВ и Варшавския Договор.Всичко е според плановата икономика, затова като си купуваме българското, ще допринесем за "подема" на българската социалистическа икономика!Няма друга логика. Всъщност, изобщо няма логика, защото живеем в условия на свободен пазар. А този призив ми прилича на един друг: "За Бога братя, не купувайте..."
21
0
 
15
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи нека го кажем така! Загубата е само за производителите и потребителите! Вся останала *** е на ТОТАПЛНО ПЪПНА 10001% печалба! Някой са и на по-голяма печалба! Най-*** пример! Дините лятото! На борсата в Любимец в разгара на сезона цената на дините достигна рекордните 19-20ст за кило! В софия и пловдив аз лично не видях дини на цена под 90-95ст/кг Да не говорим, че на някой пазари цената беше и 1.60лв/кг! Еми за има нема 270км път правиш печалба лев на килограм! Еми смятайте сами!!!
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тук в Испания започнаха коледните намаления преди месец ! Струва ми се, че само в България цените растат по празниците, защото имам приятели в Германия и Италия, там също намаляват, какви измамни статии пишат тук в тази медия, че така казали от Световната банка не ми е ясно и бу'далите в България вярват на измамата, ама нали това им е дар от природата на българите да вярват на измама и измамници има резон на измамата в статията !
19
0
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До Радомир*убедиш, че проблема е в клиентите? Няма как с мислене, че трябва да си избиеш инвестицията в рамките на седмици да правиш пари. Виж как масово заведенията ако започнат да се посещават и започват да вдигат цените като диви. На морето е същата работа, искат с 1 ден работа да изкарат парите за цяла година. В Гърция е по евтино от нашето черноморие, а и качеството е в пъти по добро. Масово магазините ни се зареждат със стока останала от западните молове за разпродажби, а цените по високи
18
0
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До РадомирПари има, просто данъчната ни политика е извратена и всеки иска за 1 месец да си избие всички вложени пари в каквото и да е и да почне да печели големите пари. Така икономика не се прави. Как може една стока в чужбина да е по евтина отколкото е тук? Преди години си бях купил маратонки Адидас от Румъния, след 5 години видях същите в Русе на двойна цена. И при тази ситуация ти искаш да ме обедиш, че проблема е в клиентите ли? Хем е стар модел, хем на двойна цена и после няма оборот.
17
0
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До РадомирПрост пример - една тениска е с производствена цена от 8 лева, но в магазина същата тази тениска се продава за 50 лева. Хората които произвеждат тази тениска за 8 лева колко точно тениски искаш да си купят при цена от 50 лева на бр. в магазина? И за всички останали е така. Няма как надценката ти да е 200-300% и да очакваш да има оборот? Ти какво искаш, да смъкнеш 10% от надценката и да има милиони левове оборот ли? Ако си сложиш нормален марж ще имаш оборот.
16
1
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До РадомирАко стока която си купил за 2 лева я продаваш за 3, а не за 8, то днес няма поради ниски заплати стоката ти я да я купи 1 човек, а 5. Тоест във вариант 2 ти си на печалба 6 лева, а във вариант 1 си на печалба 5 лева, но на другия ден във вариант 2 никои няма да я купи, а във вариант 1 все ще има поне 3-4 клиенти и така на края на месеца ще се окаже, че ти си на по голяма печалба при вариант 1 и хората ще са доволни защото ще са си купили нужното.
15
1
 
14
 
! Отговори
Радомир преди 4 години
До РадославКак да правиш пари с оборот, като тукашните клиенти немат пари за да правят оборот?Затова у нас пари се правят с цени, а не с оборот.
14
1
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Кога държавата ще си влезе в ролята и ще започне да прави проверка още при внос на стока? Да вземат стоки на големите вериги от Германия да направят един химичен анализ и да го вземат за база за сравнение и всяка стока на същата марка с различно качество да се бракува още на митницата като фалшива имитация! Как една и съща стока в Европа и тук е на една и съща цена и с тройна разлика в качеството? То е ясно как, де защото държавата никаква я няма! Да си заработят заплатите държавните служители!
13
1
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Крайно време е търговците да си набият в главите, че пари се правят с оборот, а не с единични продажби 1 път в месеца на 1 балама! В нормалните страни разчитат на голям оборот, затова и цените са с много по малка надценка, но когато теглят чертата са направили в пъти повече печалба от нашите които стока за 2 лева искат да я продават за по 5 лева и се надяват в седмицата 1 да се излъже и да си направят оборота за седмицата! С този манталитет бизнес не се прави! Да не говорим за тройния стандарт!
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Зоров не може да си обясни как потребителите отиват да купят от село сирене или месо и са готови да платят много повече, отколкото ако си ги купят от магазина.".... и ще продължава да се чуди и няма да може да го разбере.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ден година храни, кво искате вие?
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не се ли досещат че ако вдигнат цените и заплатите , хората ще купуват по малко и няма да се продава много стоката ?
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това се нарича спекула!А спекулантите трябва да се преследват от закона като престъпници!Да,ама това е в белите държави с функционираща съдебна ситема.А тука е боколандия,управлявана от разбойници и айдуци!
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Германия ДДС то е разделено на две групи. в първата попадат основните хран.продукти , тестените изделия , плодове и зеленчуци и се облага със СЕДЕМ процента . всички останали стоки са във втора група и ДДС за тях е 19 % . в България не стига че доходите са в пъти по- ниски а консумирате храни второ качество на европейски цени .
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният манипулатор , платен с държавни пари , т.е. с наши , на данъкоплатеца ..ами като има силна конкуренция защо не се повишава качеството или пък да се намалят цените , нали същите анализатори ни уверяваха ,че като има конкуренция , намалят цените, ...пълен въздухар ,но не му пука за мнението ни , той да си вземе сребърниците ,пък нас кучета на яли- в буквалния смисъл , станаха супернагли