Фините прахови частици в София – 10 пъти над нормата

Призовават се гражданите да не използват личните си автомобили
Обновена: 5 дек 2019 13:13 | 5 дек 2019 13:13, Ния Христова
83
Фините прахови частици в София – 10 пъти над нормата
Снимка: Булфото

Въздухът над столицата е замърсен с фини прахови частици, показаха данните на платформата airbg.info, цитиран от bTV.

Има места с норми пет пъти по- високи от нормалното. Столична община също съобщиха за замърсяването, но с по- ниски предполагаеми стойности.

Призовават се столичани да използват градския транспорт вместо личните си автомобили. Стимули за това обаче не са посочени.

Не спират и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. За изминалия месец общината е направила 400 проверки и е съставила 74 акта. 

„Санкциите и глобите са от 100 до 5000 лева за физически лица, като за маловажни случаи се съставят и фишове на място. Не бива да се горят текстилни отпадъци, отпадъци от опаковки, кабели, стари мебели. Най-често получаваме сигнали от район „Красна поляна”, „Западен парк”,  „Факултета”,  „Слатина”, „Лозенец””, обясни  Теодора Полимерова, директор Дирекция "Климат, енергия, въздух" към Столичната община.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автомобилите са пренебрежимо малък замърсител на въздуха. С фини прахови частици автомобилите замърсяват за около 1% от допустимите норми, но... като замърсяване от автомобилите ГЕРБ прибавят и замърсяването от неизмитите улици - автомобила се движи и вдига прахоляка от неизмитите улици във въздуха. Сега ще добавят и замърсяването от отоплението - с автомобили се транспортират дървата и въглищата, значи колите замърсяват и т.н.
66
0
 
4
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Т.е. да ходя пеша и да стигна до там където отивам за 2 часа вдишвайки дълбооооко всички тези газове над нормата, вместо да си пална колата, да врътна копчето с което да не влиза въздух от вън, за да ....какво???? ... да не я юркат социалните мрежи темата и да продължава да се прави на улава за проблемите на града ли? Без мен
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В черния Космос, в една черна галактика, около една черна звезда обикаляла черна планета. На един черен континент, под един черен връх, в черен непрогледен мрак, черни хора стоели до огън с черен дим. Мълчали дълго, но накрая единия рекъл: - Хасане, да спрем да горим гуми, а?
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Призовават се гражданите да не използват личните си автомобили"Излизам да въртя кръгчета пред панелката. Хак да им е на герберушките - всичко съм си платил, всичко ми е изрядно и пак - да не съм ползвал. Това им е мечтата: всички да си купят винетки, а един път от града да не излязат!
63
0
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Фандъкова колко пари изхарчи за тази цел последните 10 години, а резултатите все по зле?Безумно и нагло изхарчени пари!!!Но споко скоро ще си купят данните и ще се похвалят колко работа са свършили.
62
1
 
1
 
! Отговори
мак преди 4 години
Хората трябва с нещо да се топлят и си намират начини. Не всеки има парно или възможности да плаща за ток, затова горят каквото им падне. И никой не мисли за замърсяване, важното е да му е топло. Последствията са за всички останали, не само в София.
61
0
 
1
 
! Отговори
Шок преди 4 години
Какви овце живеят в Модерно предградие?Тук въздуха винаги е най замърсен, но никои не подава сигнали, а си диша мърсотия???Защо столична община никога не замерва чистотата на въздуха в Модерно предградие???
60
1
 
5
 
! Отговори
110 преди 4 години
Наистина сме малък, но *** народа. Избрали сте Фандъкова, наслаждавайте се.Одеве чета една статия за игннатов и отдолу коментарите - *** варненец бил, намал място в София и т.н. простотии.С такова стадо в България - такива овчари.
59
0
 
8
 
! Отговори
КМЕТЕ ОСТАВКА преди 4 години
КМЕТЕ ОСТАВКА
58
0
 
2
 
! Отговори
2 000 000 преди 4 години
2 000 000 ГАЗОВЕ ОТ ХОРА
57
0
 
3
 
! Отговори
СИНЯ ЗОНА С КАЛ преди 4 години
СИНЯА ЗОНА С КАЛ И ЛИСТА
56
0
 
6
 
! Отговори
ЗЕЛЕНА ЗОНА С КАЛ преди 4 години
ЗЕЛЕНА ЗОНА С КАЛ
55
1
 
4
 
! Отговори
ПРОВИНЦИАЛИСТИ преди 4 години
НАВЛЕЦИ ОТ ПРОВИНЦИЯТА
54
0
 
5
 
! Отговори
ВЪГЛИЩА преди 4 години
ВЪГЛИЩА
53
0
 
3
 
! Отговори
ДЪРВА преди 4 години
ДЪРВА
52
0
 
14
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Нали Кремиковци беше проблема. Сега частните коли, печките, лятото вятъра.Все някой е виновен. Нека депутатите да тръгнат с велосипеди и софиянци ще ги последват. От общината също могат да дадат пример.Някой вярва ли, че е възможно.
51
1
 
10
 
! Отговори
Избрахте ли си преди 4 години
Дуца за кметица?Избрахте си я! Хайде сега дишайте дълбоко.
50
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 4 години
некадърниците от общината като не могат да спрат 10к зелени да палят *** , призовават 1 милион данъкоплатци да намалят пътуването с лични автомобили.
49
0
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Аз призовавам Фандъкова да си подаде оставката. Ето виждате ли, и от двата призива ефектът е еднакъв :)
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въздух негоден за дишане, само при ГЕРБ!