Пенсионерски съюз иска преизчисляване на пенсиите

40 лева коледна добавка са обида, смятат възрастните хора
5 дек 2019 14:50,
32
Пенсионерски съюз иска преизчисляване на пенсиите
Снимка: Булфото архив

Съюз на пенсионерите - 2004 Обединени иска незабавно преизчисляване на всички пенсии със средния осигурителен доход за 2018 година или за 2017 година. Това съобщи на председателят на съюза Валентина Николова, пише БТА.

Още по темата

Според пенсионерите за преизчисляване на пенсиите са необходими един милиард и 500 милиона лева. Те смятат, че пари има, но няма политическа воля. По думите им парите могат да дойдат от спестяване на премиите на депутатите и намаляване на заплатите им.

В началото на ноември организации на пенсионери, сред които и Съюз на пенсионерите - 2004, поискаха разчети от експертите на НОИ за това колко пари са нужни за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход за 2015, 2016, 2017 и 2018 г.

Тогава стана известно, че ако пенсиите се преизчислят със средния осигурителен доход за 2015 г. / 726, 40 лева/ , това би довело до допълнителен разход от 133,3 милиона лева на месец за 2020 г.

Съюз на пенсионерите - 2004 иска още и увеличението от 6,7 на сто на социалната пенсия да влезе в сила от 1 януари 2020 година, тъй като според организацията парите предварително са "изядени" от инфлацията. Увеличени са цените на храна, лекарства, стоки и услуги. Пенсионерите дадоха пример, че килограм свинско в Бургас вече е стигнал 13 лева.

От съюза настояват и за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, да стигне поне 300 лева, защото според тях е станало ясно, че политическа воля минималната пенсия да достигне прага на бедност от 363 лева, няма. В момента 1 милион и 400 хиляди пенсионери са с пенсии до 300 лева, каза Николова. Според организацията минимална пенсия от 250 лева е подигравка, възрастните хора възприемат като унизителна и добавката от 40 лева за коледните празници.

Те настояват за незабавно приемане на Закон за възрастните хора, което ще даде възможност за социална защита на възрастните. Те посочиха, че вече 30 години народните представители отлагат приемането на този закон, макар шест пъти да е внасяно законодателно предложение.

От организацията миналата година са събрали подписка, подкрепена с 6000 подписа, с искане за приемане на такъв закон. Тя е внесена в Народното събрание, в Министерския съвет, в президентството, изпратена е и до всички политически партии и комисии в парламента.
Пенсионерите смятат, че трябва да имат свои представители в Народното събрание, както и да участват в работата на всички институции на местно и национално ниво по проблемите на възрастните хора.

Съюз на пенсионерите - 2004 настоява още за безплатни здравни грижи и здравно обслужване, в съответствие със стареенето на възрастните хора. Те искат още безплатен градски транспорт и междуградски транспорт за хората над 65 години.

Пенсионерите се обявиха за обединение на всички пенсионерски организации в името на добруването на възрастните хора. По думите на Николова пенсионерите не могат да организират общ протест, тъй като транспортът е скъп и им е трудно да дойдат всички в София. Голяма част от тях са болни.

Пенсионерите са възмутени от начина, по който е станала смяната на социалния министър. Те смятат, че Бисер Петков е общувал с различните групи в общество, опитвал се е да направи промени и е обидно за парламентаризма това, че премиерът не е присъствал при гласуването на оставката му.

По думите на възрастните хора обидни са и непрекъснато анонсираните прогнози, в които се заявява как един работещ ще издържа еди колко си пенсионери в бъдеще. Защото според тях тук не става въпрос само за работещи и пенсионери, а за друг вид отношения - отношения между деца и родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
До ЛЕЛЯТи лелче не си никакъв счетоводител. И аз съм счетоводител и ще ти кажа че има голяма разлика при преизчисляването, защото за последните 12 години средния осигур. доход / който влиза при преизчисляване на коеф. за пенсия / се увеличи чувствително . Пенсиите се актуализираха със смешни проценти по времето на всички управления Борисов и е крайно време да се спре този геноцид над пенсионерите , като се извърши преизчисляване на старите пенсии.
30
2
 
1
 
! Отговори
Дивата котка преди 4 години
До Анонимен 26Сори, но поколенията работили през социализма и възстановили страната след войната не са две, а четири - тези от 20-те до 50-те години вкл. Или си много млад и не знаеш, или пишеш глупости. Осигуровките са били върху брутната заплата и са внасяни от държавата. Антикомунистическите ти изцепки освен, че са лъжа, са ***. Комунистите изграждаха, крадците се появиха след тях. Цялата ни държава съсипаха наши чужди бандити, а ти плюеш срещу тези, които я направиха рай! Засрами се!
29
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Стига с гнусни коментари. Що не коментирате това, че всичси държавни служитери, министерства, парламен, военни, полиция и т.н. не им се удържат осигуровки а само плосък данък . на тях осигуровките се внасят от държавния бюджет. тези с най големите заплати с най-малко удръжки. това е по важното щото работещите внасят данъци в бюджета а тези търтеи ги усвояват като осигуровки. А те са цяба армия.
28
0
 
6
 
! Отговори
До № 16 преди 4 години
До 1234През лятото на 2009 г. цяло лято правиха шествия из центъра на София, но никой не им обърна внимание.В началото на първата зима от управлението на Жан Виденов си спомням, че единият от протестните им митинги беше в такава виелица, че си помислих, че някои от тези хорица може да се разболеят фатално, присъствайки там. Резултатът пак беше нулев.Имат някакви организации, които непрекъснато пишат предложения и опровержения поне в София, но дали изобщо ги чете някой?
27
0
 
8
 
! Отговори
Подкрепям ги, но преди 4 години
мисля, че е справедливо този милиард и половина да се вземе от наглите здрави, млади мързеливци, които са си избрали професията "трайно безработен" и "многодетна самотна майка". Ако може да им се посочи работа - никакви помощи, включително и детски, и майчински за повече от едно дете на неосигурявани жени.Щом е народила няколко, ще работи, за да ги храни!Така ще се спестят поне два милиарда на хазната!СТИГА ВЕЧЕ сме търпели СОЦИАЛНО ИЗНУДВАЧЕСТВО от страна на хора, които ненавиждат българите!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на соца заплатите не бяха големи, но стигаха. През 1988 година средната заплата беше 252,08 лева, горе-долу колкото сегашна заплата от 5000 лева. С 5000 лева брутна заплата сега ще живееш бедно, но ще ти стига.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През соца работихме и получавахме малки заплати,за да има пари за партийни секретари и " строителство на социализЪма"съответно и малки осигуровки.Построеното от две поколение се окраде от комунистите с големи заплати по онова време и с големи осигуровки."Демокрация" в действие!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една съседка пенсионерка,отишла в Лондон ( където са и децата) на интервю за работа.Служителите я попитали защо ще работи,след като е пенсионерка? Жената им обяснила,че с 35 години трудов стаж получава 100 евра.Служителките я гледали и недоумявали! И там ни разбраха що за държава сме- не че не знаят де!
23
2
 
5
 
! Отговори
Краси преди 4 години
Трябва намаляване на администрацията в РБ с 50% !
22
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Увеличете данъците на младите, за да има дъртите склеротици какво да хвърлят през терасата.
21
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нагли алчни пенсионери.когато Луканов и Жан Виденов ги обираха си мълчаха.
20
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До северозападНикой нищо не забравя.Ама вие сегашните пенсионери буквалноо ще изплюскате ВСИЧКО.Нищо няма да оставите на бъдещите пенсионери.Алчните сегашни пенсионери - ЯЛИ, *** ЛИ, УМРЯЛИ.Нищо след тях.Само дайте още, дайте още.Клатил си краката при бай тошо за 120лв( 3лв/$ ), ама сега с претенции да взима 500$ пенсия.
19
0
 
7
 
! Отговори
До 17 ЛЕЛЯ преди 4 години
Само дето не схващаш, че след 10 или 20 години сегашната ти пенсия от 1068 лева може да се окаже под минималната пенсия, въпреки ежегодните индексации.Максимален осигурителен доход има от по-малко от 20 години и няма как да си се осигурявала 20 години на него - има го от 1 януари 2000 година.
18
1
 
19
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
Някои от пишещите тук забравят че и те ще станат пенсионери-ако доживеят !!!
17
10
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Точно така е, висока пенсия не се взема с ниска заплата и малки месечни вноски от заплатата в НОИ. Моя съседка цял живот седеше в една будка и продаваше дребни неща, самоосигуряваше се на 200 лв, после на 300 и сега взема минимална пенсия , като не спира да се оплаква колко лоша е държавата, че не й дава 800 лв например ....къде го има това безочие на друго място ?????? Държавата ли трябва да я издържа ????
16
15
 
2
 
! Отговори
ЛЕЛЯ преди 4 години
До 7....аз също съм с 43г стаж и вземам 1068 лв пенсия...била съм счетоводител и последните 20г съм се осигурявала по официална заплата върху максималният осигурителен доход ! Пенсията се изчислява върху внесените при годините вноски за пенсия в НОИ ! Какви преизчисления бълнуват пенсионери с ниски вноски от ниски заплати ???? А вашият баща г-не какви вноски е прави за да получава тази пенсия ??????
15
7
 
7
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Въпросния съюз за 30 г колко стачки с колко души направи? Пенсионерите са си за спал *** триал могат да се сърдят на себе си. При 2 млн пенсионери що не гласуват антигерб? Да се оправят
14
3
 
11
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Драги съграждани пенсионери,защо когато Велизар Енчев правеше протести имаше към 20-30 човека?Вчера по Евроком една жена питаше дали не можем да осъдим това правителство за геноцид.Друг пенсионер и отговори,че трябва да се струпаме 2 милиона пред парламента да ги изметем.Има и трети вариант да съберем пари и........сещате се какво.А президента ако може да въведе военно положение и 10 години без партии.
13
2
 
4
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Купувайте си банани.
12
11
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Аз бях партиен секретар и сега пенсията ми е 1198 лева ! Да живее ГЕРБ!!!