В града заплатите по-големи, на село хапват и пийват ракия повече

В града харчат повече за данъци, развлечение и образование
70
В града заплатите по-големи, на село хапват и пийват ракия повече
Снимка: Булфото, архив

Контрастът в доходите на живеещите в градовете и селата е доста голям, разлика има и за какво ги харчат.

Доходите на жителите на градовете са с близо 38% по-високи от тези в селата, сочат данните на НСИ, цитирани от "Труд". Средният годишен доход на човек за цялата страна е 6013 лв., но в града взимат средно по 6484 лв. Което прави по 540 лв. на месец. Съответно в селата тези цифри са са 4714 лв. на година или месечно по 393 лв.

Сумите на пръв поглед са малки на фона на средната заплата за страната, която вече надмина 1266 лв. Но ако в семейството има деца, безработен или пенсионер средният доход на човек пада значително, дори родителите да взимат високи заплати.

Семействата в градовете получават от заплати 87,5% повече пари, спрямо тези в селата. За сметка на това доходите от пенсии на село са с 6% по-високи спрямо тези на градските жители. В селата получават и повече семейни добавки за деца, както и други социални помощи. Като се съберат пенсиите и всички социални плащания са оказва, че всяко домакинство на село взима средно по 4222 лв. на година от държавната хазна, а в гладовете семействата получават средно по 3960 лв.

Живеещите на село печелят от продажба на собствена селскостопанска продукция, докато в градовете такива доходи почти няма.

За какво се харчат парите?

В градовете хората харчат много повече пари за данъци, транспорт, мобилни телефони и интернет, свободно време и образование. Отделената сума за храна също е повече. Но пък на село ядат повече.

Всеки жител на градовете яде средно по 2197 калории на ден, докато в селата ядат по 2530 калории, което е с 15% повече.

Данъците и осигоровките на гражданите са средно по 1886 лв. на година, докато в селата в тази графа сумата е под 1000 лв. За транспорт домакинствата в градовете харчи по 1042 лв. годишно, при 645 лв. в селата. Но най-голямата разлика е в свободното време и образованието. В градовете за развлечения и обучения отиват 5,4% от всички разходи на домакинствата, или по 745 лв. годишно, докато на село сумата е само 284 лв.

Трапезата в градовете и селата се различава най-много по хляба, плодовете и ракията. Всеки жител на градовете изяжда по 74,9 кг. хляб на година. В селата потреблението на хляб е доста по голямо – 113,8 кг. В селата ядат и повече месо, кисело и прясно мляко, яйца, олио, картофи и близо два пъти повече компоти.

Изненадващо в градовете ядат повече плодове и зеленчуци отколкото в селата.

На село вървят повече също ракията и виното, докато в града водят при консумацията на бира. Всеки жител на градовете пуши средно по 713 цигари на година, при 567 цигари в селата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едем и пием е туй ке ни остане. РаботАтА мое и да чека.
56
4
 
12
 
! Отговори
селянин с BMW преди 4 години
Когато живееш без мерак,е така!Трудно си намираш място!Аз живея на село,как живея и какво имам няма да казвам,че някои направо ще брактисат(!) от завист!:)В София не съм стъпвал от 10 години,последния път ми се видя като пълна лудница!Бъдете си столичани,нямате проблем,аз предпочитам на село!Живи и здрави!:)))
55
5
 
9
 
! Отговори
... преди 4 години
Епа първо на първо работата на село е бая повече и затова се хапва повече! После обаче като видиш, че и цял живот да работиш по 25 часа в денонощие 8 дни в седмицата и пак ше си на това дередже докато не се преселиш в по-добър свят ето и от там идва и повечето пиене на ракия! Та така!
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това прасе е чисто сурово! Ние от село не ядем прасетата така!
53
2
 
10
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Познавам само двама в София със заплати над 2000 лева. Повечето получават под 1000 лева, но има и доста хора със заплати около 1400-1600 лева, които в нормалните държави щяха да получават 10-20 пъти повече.
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкарвал съм някое и друго лято на вилата на село. Не, благодаря, това не е за мен. Нито въздухът вече е по-чист, нито има тишина и спокойствие. За да отидеш на работа в града, ти отнема часове, а грижите за поддръжката на двора и къщата не ти оставят и минута свободна и пак времето не стига. През зимата всички комини пушат и замързяват въздуха, а през лятото все някъде наоколо се строи, други режат дърва за зимата, някакви недорасляци се пробват на мотори или нещо подобно, вдигайки шум на килом
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масовите заплати в София са между 560 и 900 лева.На програмистите в Сифия, които са около 3000 човека, заплатите са средно 1900 лева - 1000 лева в държавния сектор и 2200 в частния сектор.
50
21
 
4
 
! Отговори
програмист преди 4 години
Аз незнам в софия да има заплата под два бона ама щом казвате
49
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер е на село .Тишина спокойствие птичките пеят .Топваш се в басейна.Палиш си барбекюто хапваш пийваш .Не ти минава една трета от живота по светофари не дишаш изгорели газове на автомобили ,не пцуваш като каруцар поредния отнел ти предимство абе просто идилия .Който иска на село който иска в града въпрос на избор.
48
2
 
27
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Хората в градовете си живеят живота, а ние на село само ядем и пием...
47
2
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Предимства и недостатъци-много!И за града,и за селото!Къщите са евтини и за още 4-5 хил. лева си я стягате като в приказките.Ама ако/като купувате - ГЛЕДАЙТЕ и ПИТАЙТЕ за комшиите!Много е важно!В блока им теглите една ***..й.на и се заключвате,ама в село,с животни и двор,открито, е съвсем друга ракия!
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Абе,човека с каскета май си ти.Всичко бе на загуба.Защо не съществува вече?Технологийте бяха от началото на миналия век.В консервения поточна линия за 6 човека.Ние работехме 24!Колко и да е спорна личност Ант.Тодоров,това което показва по ТВ Европа е вярно.Най-малкото съм бил гл.сч.на големи следприватизационни фондове,собственици на гордостта на соца и нямам никакво намерение да те уча.Инсталация за милиони долари с години стой неразопакована.Как това предприятие ще е на печалба?
45
6
 
15
 
! Отговори
С преди 4 години
На село е супер но ако си IT и работиш дистанционно. Много сме такива вече и не се оплакваме. Децата са в частни детски градини, въздуха е чист, целия Балкан ми е велоалея. В. Търново е на 7 мин с автомобил по нов път. Пред нас винаги има място за паркиране на поне 4 автомобила. Ц игани няма.
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ям картофи шефа яде кюфтета, средно и двамата ядем мусака. Стига с тези стъкмистики.
43
1
 
22
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
И тук селското стопанства се подпомага и то яко. Я виж онези с хилядите декари какво джипове карат и как живеят.Нищо да не изкарат , субсидията е достатъчна.
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34 Кой си ти, бе, полуграмотен каскет, та ще ме учиш кое било на загуба - консервно или шивашко предприятие на загуба няма. Плюс това ще ти кажа това, че Макрон създаде фонд от 5 милиарда евро за подпомагане на френското селско стопанство, още Саркози даде 5 млрд евро на "Рено", я да видим какви са дотациите за земеделието и животновъдството в Германия, САЩ, Турция. Хем си нямаш понятие от нещата, хем ни дрънкаш неграмотните си глупости на главите ни.
41
8
 
8
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 години
А мерси! Който иска да си живее на село, да си живее. Вече има къщи по 3...4 000 лева за продажба. На село е хубаво да одидеш за ден-дна, наготово един вид и като те подгони скуката да си биеш камшика.
40
2
 
12
 
! Отговори
Не знам преди 4 години
Не знам за градовете и/ или селата, но и в коментарите ,и в статията има правописни грешки. Все по-често срещано.
39
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Тебе вечно някой те краде.Годишният данък на една селска къща е 10-20лв.Направи сметка колко години трябва да ти го взимат този данък за да ти направят канализация.
38
12
 
13
 
! Отговори
1212 преди 4 години
Не можа да стигнете село ама никога. Плоюсове: Тишина, спокойствие, има с кой да си кажеш добро утро и да пиеш кафе без интриги, стигаш на работа за до 10 минути и то пеш, места в ДГ за малчоганите и т.н. Минуси: Три етажна къща с локално парно, широко, никой не ти тропа на главата, вътрешна тоалетна, баня отделно с друга WC, окосен и поддържан двор от койтъо винаги можеш да си откъснеш нещо вкусно и истинско, асфалтирана улица, интернет. Та не знам с какво повече градовете са повече от селата.